REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.6° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
7.6° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Franţa: Armata, „indignată“ de caricaturile din Charlie Hebdo despre soldaţii ucişi în Mali

Franţa: Armata, „indignată“ de caricaturile din Charlie Hebdo despre soldaţii ucişi în Mali

Replica API 2 decembrie 2019 | 00:00 277

Şeful de stat major al Forţelor terestre franceze şi-a exprimat vineri "profunda indignare" după publicarea de către săptămânalul de satiră Charlie Hebdo a unor caricaturi parodice privind moartea luni, în cursul unei operaţiuni în Mali, a 13 soldaţi din forţa franceză Barkhane, relatează AFP.

Săptămânalul satiric cu o lungă tradiţie antimilitaristă a publicat online cinci caricaturi care asociază aceste decese cu o campanie de recrutare lansată recent de armata franceză. Aceste caricaturi nu figurează în versiunea tipărită a ziarului, apărută miercuri.

Într-una dintre caricaturi, preşedintele Emmanuel Macron stă în faţa unui sicriu acoperit cu drapelul albastru-alb-roşu, iar pe imagine apare un slogan al unei campanii de recrutare: "Am intrat în armată pentru a ieşi din rând". Într-o altă imagine, mai mulţi soldaţi poartă un sicriu, iar pe imagine apare un alt slogan al campaniei de recrutare: "M-am întors către ceilalţi şi către viitorul meu".

Sursa foto: charliehebdo.fr

"Profundă indignare şi neînţelegere la vederea acestui desen al @Charlie_Hebdo", a reacţionat pe Twitter generalul Thierry Burkhard, şef al statului major al Forţelor terestre. "Gândurile mele se îndreaptă mai întâi către familiile soldaţilor morţi în lupta pentru apărarea libertăţilor noastre", a adăugat el.

Contactat de AFP, săptămânalul nu a reacţionat.

Charlie Hebdo a fost el însuşi lovit de un atentat jihadist pe 7 ianuarie 2015, care i-a decimat o parte din redacţie şi în care au murit inclusiv caricaturiştii săi cei mai renumiţi, Wolinski şi Cabu.

O ceremonie de omagiere a celor 13 militari care au murit în Mali va avea loc luni la Paris în prezenţa preşedintelui Franţei, Emmanuel Macron, şi a celui din Mali, Ibrahim Boubacar Keita.

Soldaţii francezi au murit în coliziunea a două elicoptere în cadrul unei operaţiuni de luptă împotriva jihadiştilor, într-un context de securitate alarmant în Sahel.

Armata franceză a suferit prin acest incident una dintre cele mai mari pierderi de după atentatul asupra cartierului general francez Drakkar de la Beirut din 1983, care s-a soldat cu 58 de morţi, notează AFP. AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614