REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Franţa: Doi jurnalişti, atacaţi cu o macetă lângă fostul sediu al revistei Charlie Hebdo

Franţa: Doi jurnalişti, atacaţi cu o macetă lângă fostul sediu al revistei Charlie Hebdo

Replica API 26 septembrie 2020 | 00:00 910

Un atac armat a avut loc vineri lângă fostul sediu al revistei Charlie Hebdo, la 5 ani de la atacul armat sângeros.

Foto: Profimedia Images

Cel puțin doi oameni au fost înjunghiați vineri, la Paris, lângă fostul sediu al publicației „Charlie Hebdo”. Autoritățile au anunțat că ancheta a fost preluată de parchetul antitero și că au fost reținuți doi suspecți. După atacul din 2015, redacția revistei de satiră a fost mutată la o adresa secretă.

Viața niciuneia dintre cele două persoane care au fost rănite în atacul cu armă albă comis vineri în apropierea fostului sediu al săptămânalului Charlie Hebdo din Paris nu este în pericol, a anunţat premierul francez Jean Castex, potrivit Agerpres.

Cele două persoane sunt jurnalişti care au fost atacaţi la întâmplare, în timp ce se aflau într-o pauză de fumat.

„Acest atac s-a întâmplat într-un loc simbolic, într-o perioadă în care are loc procesul privind teribilele atacuri asupra redacţiei Charlie Hebdo”, a subliniat Castex. Şeful executivului francez, care s-a deplasat la locul incidentului, a spus că principalul atacator a fost arestat. O a doua persoană se află de asemenea în arest.

Autorităţile au lansat o anchetă antiteroristă după acest atac.

„Eram în biroul meu. am auzit ţipete pe stradă. Am privit pe fereastră şi am văzut o femeie care era întinsă pe jos şi care fusese lovită în faţă cu ceea ce posibil era o macetă”, a declarat un martor pentru Europe 1. Postul de radio citează ofiţeri de poliţie conform cărora principalul suspect ar avea 18 ani, ar fi născut în Pakistan şi era cunoscut serviciilor de securitate franceze.

Unul dintre atacatori ar fi intrat la metrou după atac.

O armă albă a fost recuperată din zona respectivă.

Între timp, mai multe școli din zonă au fost închise, ca măsură de precauție, iar premierul Jean Castex a anunțat formarea unei celule de criză.

În ce context a survenit atacul

Atacul comis vineri survine după ce „Charlie Hebdo” a făcut recent obiectul unor noi ameninţări după ce săptămânalul a republicat la 2 septembrie caricaturile cu profetul Mohamed, în perspectiva deschiderii, la 10 noiembrie, a procesului complicilor autorilor atacurilor jihadiste din 7-9 ianuarie 2015.

La începutul săptămânii, directoarea de resurse umane a publicaţiei Charlie Hebdo, Marika Bret, a trebuit să îşi schimbe domiciliul ca urmare a ameninţărilor primite, considerate extrem de grave de autorităţi.

Aproximativ 100 de posturi de radio şi TV, cotidiane şi reviste au publicat miercuri, drept reacţie, o scrisoare deschisă în care fac apel către francezi să se mobilizeze în favoarea libertăţii de exprimare.

Ce s-a întâmplat la redacția „Charlie Hebdo” în 2015

La 7 ianuarie 2015, fraţii Kouachi au atacat redacţia săptămânalului „Charlie Hebdo” cu arme de luptă, ucigând 12 persoane, printre care caricaturiştii Cabu şi Wolinski, după care au fugit.

Periplul atacatorilor s-a încheiat după câteva zile la o imprimerie din Dammartin-en-Goele, în apropierea Parisului, unde au fost lichidaţi într-o operaţiune de asalt a GIGN, grupul de intervenţie al jandarmeriei franceze.

Ce a povestit un martor despre atacul armat de lângă fostul sediu al revistei Charlie Hebdo

Un martor a povestit: „Fiul meu făcea sport în apropiere, în momentul incidentului. A auzit oameni țipând și a văzut un bărbat fugind cu un cuțit mare. A văzut o femeie și un bărbat răniți”. Bărbatul, care locuiește în zonă, a spus că trăiește „amintiri traumatice”.

Atacul are loc la câteva zile după ce teroriștii Al-Qaida au amenințat jurnaliștii Charlie Hebdo, pentru că aceștia au republicat caricaturi cu profetul Mahomed, dar și în contextul în care, la o instanţă specială din Paris, continuă procesul în cazul atentatelor din 2015.

La 7 ianuarie 2015, fraţii Cherif şi Said Kouachi, islamişti radicali, au ucis 12 persoane în atacul de la redacţia publicaţiei Charlie Hebdo, înainte de a fi lichidaţi, două zile mai târziu, de forţele speciale antiteroriste franceze.

A doua zi, islamistul Amedy Coulibaly a omorât o poliţistă franceză la Montrouge, în apropiere de Paris. Pe 9 ianuarie 2015, Coulibaly a ucis patru bărbaţi, toţi evrei, într-o luare de ostatici la un supermarket kosher din estul Parisului. El a fost ucis în operaţiunea desfăşurată de poliţie pentru eliberarea ostaticilor.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920