REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.6° ConstanÈ›a Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.6° ConstanÈ›a MarÈ›i, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Franţa - Fumătorii care vor să treacă la ţigaretele electronice ''nu trebuie să ezite''

Franţa - Fumătorii care vor să treacă la ţigaretele electronice ''nu trebuie să ezite''

Replica API 14 decembrie 2019 | 00:00 419

Fumătorii care doresc să treacă la utilizarea ţigaretelor electronice "în locul tutunului, nu trebuie să ezite", a precizat joi Academia Franceză de Medicină, subliniind că aceste dispozitive ''folositoare în procesul de renunţare la tutun'' sunt supuse unor reglementări mai stricte în Franţa în comparaţie cu Statele Unite, potrivit AFP.

Instituţia franceză îşi exprimă îngrijorarea faţă de efectele negative pe care le-ar putea provoca ''criza de încredere'' în ceea ce priveşte utilizarea ţigaretelor electronice (practică denumită ''vaping'') asociată cu o ''epidemie subită de afecţiuni pulmonare'' în Statele Unite, precum şi raportul prudent al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), care consideră ţigaretele electronice ''incontestabil nocive''.

Potrivit unui sondaj BVA realizat pentru asociaţia Sovape, care promovează vaping-ul, trei francezi din cinci cred în prezent că utilizarea ţigaretelor electronice este cel puţin la fel de periculoasă precum fumatul, conform consensului ştiinţific pe această temă.

"Această criză de încredere ar putea cauza decesul a mii de fumători întrucât tutunul ucide jumătate dintre consumatorii frecvenţi", precizează Academia într-un comunicat.

Trebuie precizat că în Franţa "ţigaretele electronice intră sub incidenţa unor norme de calitate şi de siguranţă, ceea ce nu se întâmplă în Statele Unite", iar ''cauza principală'' a epidemiei de afecţiuni pulmonare în Statele Unite este utilizarea ''abuzivă'' a ţigaretelor electronice cu ''un conţinut nociv'' (probabil uleiul de vitamina E adăugat în rezervele cu canabis vândute pe piaţa neagră).

Potrivit Academiei, vapingul ''ajută la stoparea şi diminuarea consumului de tutun''. Instituţia subliniază că în Franţa nu avem de-a face cu o ''utilizare incorectă'' a acestor produse în rândul minorilor aşa cum se întâmplă peste Atlantic din cauza ''lipsei reglementărilor''.

Vaping-ul presupune inhalarea vaporilor degajaţi prin încălzirea la temperaturi înalte a lichidului din interiorul ţigaretei electronice.

În cea mai mare parte dintre cazuri, lichidul conţine nicotină. Această substanţă prezentă în tutun produce dependenţă şi poate afecta dezvoltarea creierului înainte de 25 de ani şi, potrivit unor studii, are efecte negative şi asupra creierului persoanelor adulte.

În schimb, lichidele din ţigaretele electronice nu includ numeroase substanţe periculoase care se regăsesc în tutun, cum ar fi gudronul (cancerigen) sau monoxidul de carbon (factor în maladiile cardiovasculare).

Vaporii conţin însă particule fine care pătrund în plămâni. Conţin ''numeroase substanţe potenţial toxice'', este concluzia unui raport al Academiei americane de ştiinţe publicat în 2018.

În Belgia a fost înregistrat luna trecută primul deces asociat utilizării ţigaretelor electronice, dispozitive interzise în India din luna septembrie. AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920