REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
11.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Franţa: Mii de poliţişti au participat la Paris la un „marş al furiei“

Franţa: Mii de poliţişti au participat la Paris la un „marş al furiei“

Replica API 4 octombrie 2019 | 00:00 368

Mii de poliţişti au defilat miercuri la Paris într-un 'marş al furiei', în cadrul unei mobilizări fără precedent în ultimii 20 de ani, pe fondul problemelor cu care se confruntă instituţia, al creşterii numărului sinuciderilor printre angajaţi şi al planurilor de reformare a sistemului de pensii, relatează AFP.

Coloana de manifestanţi a pornit la începutul după-amiezii din Piaţa Bastiliei în direcţia Pieţei Republicii, în zgomot de petarde şi sirene, întretăiate cu sunetele imnului francez, 'Marseilleza'.

Potrivit organizaţiilor sindicale, la mişcare au participat 26.000 de persoane. În Franţa numărul poliţiştilor este de aproximativ 150.000.

Spre deosebire de precedentele mobilizări, nu un fapt divers sângeros a fost la originea protestului, ci o uzură operaţională legată de mişcarea socială a 'vestelor galbene' împotriva politicii fiscale şi sociale a guvernului, şi o creştere a cazurilor de sinucidere în rândul poliţiştilor (52 de la începutul anului), o problemă endemică în instituţie.

'Am venit aici să ne batem pentru condiţiile noastre de muncă şi mai ales să le aducem un omagiu colegilor noştri care şi-au pus capăt zilelor', a declarat Damien, un tânăr poliţist parizian, evocând condiţii de lucru 'catastrofale'. 'Vehiculele noastre au 300.000 km la bord, sediile noastre sunt insalubre, avem gândaci şi şoareci la cantină şi în vestiare, dar pentru şefii noştri e ceva normal', a povestit el iritat.

Manifestaţiile 'vestelor galbene', care au degenerat uneori în ciocniri violente şi în scene de revoltă, au reaprins polemicile legate de menţinerea ordinii publice, alimentate de imaginile cu protestatari răniţi, aproape 2.500, unii grav.

În jur de 1.000 de poliţişti au fost şi ei răniţi în timpul manifestaţiilor 'vestelor galbene', în care un slogan popular a fost 'Toată lumea detestă poliţia'. Cu cinci ani în urmă, după primele atentate jihadiste, poliţiştii erau ovaţionaţi.

Poliţiştii sunt îngrijoraţi şi de planurile de reformare a sistemului de pensii, temându-se că vor pierde avantajele actuale.

Confruntat cu noile proteste, Ministerul de Interne scoate în evidenţă eforturile bugetare angajate, cu o creştere 'de peste 1 miliard de euro' pentru bugetul poliţiei naţionale de la începutul mandatului preşedintelui Emmanuel Macron, în 2017, şi promisiunea de recrutare a încă 10.000 de poliţişti şi jandarmi. AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
daca nu le place in tara lor sa vina in rromania
2
1

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367