REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.7° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.7° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Franţa: Noul premier îi ia apărarea ministrului de interne, acuzat de viol

Franţa: Noul premier îi ia apărarea ministrului de interne, acuzat de viol

Replica API 9 iulie 2020 | 00:00 940

Premierul francez Jean Castex i-a luat miercuri apărarea cu fermitate ministrului său de interne, Gerald Darmanin, a cărui numire, făcută în ciuda unei acuzaţii de viol, a stârnit furia feministelor, relatează DPA, citată de Agerpres.

Jean Castex

"Sprijin în totalitate numirea sa", a afirmat Castex, care şi-a preluat vineri funcţia, pentru postul de radio RMC, în primul său interviu după remanierea guvernamentală de luni.

Acuzaţia de viol, despre care Darmanin spune că este falsă, a fost redeschisă de o instanţă de apel în iunie, după ce ar fi fost respinsă de un judecător de instrucţie.

Castex a spus că în acest caz au fost luate decizii ale judecătorilor de instrucţie "care echivalează clar cu respingeri" ale acuzaţiei şi că, în orice caz, Darmanin, în vârstă de 37 de ani, beneficiază de prezumţia de nevinovăţie.

Marţi, prima zi de mandat a lui Darmanin, a fost marcată de numeroase manifestaţii ale militantelor feministe care i-au cerut demisia din cauza acuzaţiilor de viol.

În vârstă de 55 de ani, Castex a mai apărat o numire controversată, cea a unui cunoscut avocat, Eric Dupond-Moretti, ca ministru al justiţiei.

Activiştii au denunţat şi această numire, în contextul în care Dupond-Moretti a criticat aspecte ale mişcării MeToo împotriva hărţuirii sexuale şi s-a opus unei legi din 2018 împotriva hărţuirii stradale.

Şi cea mai mare uniune a judecătorilor din Franţa s-a opus numirii sale. Secretarul general al uniunii, Celine Parisot, a declarat la postul de televiziune LCI că este vorba de un "mesaj de sfidare" faţă de sistemul judiciar.

În urmă cu doar două săptămâni, Dupond-Moretti a denunţat "metode de poliţie secretă" după ce a descoperit că s-a numărat printr-o serie de avocaţi cunoscuţi ale căror convorbiri telefonice ar fi fost monitorizate de judecători căutând o scurgere de informaţii într-un alt caz.

"Nu am numit un ministru al justiţiei spiritual, puternic, dur pentru a ataca judecători. Este normal să ai un mare avocat ca ministru al justiţiei. El a fost numit pentru a apăra justiţia", a răspuns Castex.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920