REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
12.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Franța, Regatul Unit şi Germania contestă dreptul SUA de a reimpune sancţiuni ale ONU împotriva Iranului

Franța, Regatul Unit şi Germania contestă dreptul SUA de a reimpune sancţiuni ale ONU împotriva Iranului

Replica API 21 septembrie 2020 | 00:00 735

Miniştrii de externe ai Franţei, Regatului Unit şi Germaniei, precum şi Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Josep Borrell, au contestat duminică dreptul SUA de a reimpune sancţiuni ale ONU împotriva Iranului, după ce Washingtonul a anunţat reintroducerea acestor sancţiuni prin activarea aşa-zisului mecanism "snapback", informează dpa, citată de Agerpres.

Josep Borrell

Într-un comunicat comun din partea celor trei ţări, semnatare ale acordului din 2015 asupra programului nuclear cu Teheranul, miniştrii au subliniat că Washingtonul s-a retras din acest acord în 2018 şi din acest motiv nu are dreptul să activeze această clauză pentru reimpunerea de măsuri punitive.

"Orice decizie şi acţiune care va fi luată pe baza acestei proceduri (...) va fi de asemenea incapabilă să aibă vreun efect legal", se spune în comunicat.

SUA a anunţat sâmbătă că au activat mecanismul "snapback" prin care etichetează Iranul drept "cel mai mare la nivel mondial stat-sponsor al terorismului şi antisemitismului".

Acordul din 2015 a fost semnat de Iran, SUA, Franţa, Germania şi Regatul Unit - alături de Rusia şi China - pentru a limita activităţile nucleare ale Iranului, în schimbul ridicării sancţiunilor economice împotriva sa. Marile puteri mondiale au atenţionat Iranul împotriva încercării de a se dota cu bombe nucleare, intenţie pe care Teheranul o neagă.

Acordul este de asemenea întărit prin Rezoluţia 2231 a ONU.

Berlinul, Parisul şi Londra au anunţat că susţin această rezoluţie şi acest acord în integralitatea lor. "Am lucrat neobosit pentru a salva acordul asupra programului nuclear iranian şi ne menţinem acest angajament", se adaugă în comunicat.

La rândul său, şeful diplomaţiei europene Josep Borrell, coordonator al Planului comun de acţiune cuprinzător (JCPOA, denumirea oficială a acordului asupra programului nuclear cu Iranul) a reacţionat şi a declarat că va face tot ce stă în puterea lui pentru a menţine acest acord.

Statele Unite au proclamat unilateral în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică că sancţiunile Naţiunilor Unite contra Iranului sunt din nou în vigoare şi au promis să îi pedepsească pe cei care le încalcă, într-un gest care riscă să mărească izolarea lor, dar şi tensiunile internaţionale.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218