REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.7° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
13.7° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Franţa se retrage din operaţiunea NATO în Mediterana

Franţa se retrage din operaţiunea NATO în Mediterana

Replica API 2 iulie 2020 | 00:00 1154

NATO fără Turcia? Aceasta ar însemna sfârşitul Alianţei, a susţinut miercuri ambasadorul turc la Paris, Ismail Hakki Musa, după ce i s-a vorbit într-o comisie a parlamentului francez despre ''imperialismul turc'' şi punerea ''în pericol'' a prezenţei Turciei în NATO, în timp ce Franţa a anunţat că se retrage temporar din operaţiunea NATO în Mediterana până când va primi din partea Alianţei un răspuns privind fricţiunile sale cu Turcia, scrie AFP, citată de Agerpres.

Sursa foto: NATO/facebook.com

''Imaginaţi-vă NATO fără Turcia! Nu veţi mai avea NATO! Nu va mai exista NATO fără Turcia! Nu veţi şti cum să trataţi cu Iranul, Irakul, Siria, Mediterana de Sud, Caucazul, Libia, Egiptul'', a spus diplomatul turc în faţa Comisiei pentru Afaceri Externe şi Apărare a Senatului francez, în contextul unei escaladări puternice a tensiunilor între Paris şi Ankara.

''Turcia nu este o ţară oarecare în NATO'', a continuat ambasadorul Ismail Hakki Musa, evidenţiind ponderea militară şi demografică a ţării sale. ''Noi am ţinut flancul de Sud şi de Est în timpul Războiului Rece cu multe eforturi, uneori în detrimentul prosperităţii naţiunii noastre, a poporului nostru'', a explicat el.

''Imperialismul preşedintelui turc (Recep Tayyip Erdogan) creează o politică de tensiune şi adesea de provocare'', a spus în timpul discuţiei din acea comisie parlamentară senatorul francez Jean-Marie Bockel, membru al Adunării Parlamentare a NATO. ''Tot ce sper este ca ceea ce se întâmplă în acest moment să nu pună în pericol această prezenţă a Turciei în cadrul Alianţei Atlantice'', a adăugat el, stârnind astfel reacţia ambasadorului turc.

Franţa critică intens intervenţia militară turcă în Libia de partea guvernului de uniune naţională de la Tripoli, care, cu ajutorul acestui sprijin a reuşit să respingă ofensiva către capitală a trupelor mareşalului Khalifa Haftar. Acesta din urmă este sprijinit în principal de Rusia, Egipt şi Emiratele Arabe Unite. Conform mai multor analişti, Franţa de asemenea l-a susţinut pe Haftar, deşi Parisul neagă.

În contextul tensiunilor legate de poziţionarea faţă de taberele implicate în conflictul libian, preşedintele francez Emmanuel Macron a acuzat luni Turcia că are în acest conflict o ''responsabilitate istorică şi criminală'' în calitate de ţară care ''pretinde a fi membră NATO''.

În replică, ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu a spus că ''Franţa, pe care Macron o conduce, sau mai degrabă pe care nu reuşeşte să o conducă în acest moment, nu se află (în Libia) decât pentru a-şi urmări interesele cu o mentalitate distructivă''. Cavusoglu a acuzat de asemenea Franţa că ''se străduie să consolideze prezenţa Rusiei'' în Libia, deşi ''NATO consideră Rusia o ameninţare''.

Tensiunile dintre Paris şi Ankara sunt ilustrate şi de un recent incident naval în Mediterana, Franţa acuzând Turcia că a ameninţat una dintre fregatele ei în timpul unei operaţiuni de control a navelor suspectate de încălcarea embargoului de armament pentru Libia, preşedintele Macron văzând în acest incident un nou exemplu ce arată ''moartea cerebrală'' în care în opinia sa se află NATO.

Ministerul francez al apărării a anunţat miercuri retragerea temporară a Franţei din operaţiunea de securitate maritimă a NATO în Mediterana, 'Sea Guardian', până când va primi din partea Alianţei un răspuns solicitărilor sale legate de fricţiunile cu Turcia.

''Nu ni se pare normal să menţinem mijloace într-o operaţiune menită, printre alte sarcini, să controleze respectarea embargoului cu aliaţi care nu-l respectă'', a explicat Parisul, făcând referire la Turcia.

Franţa a cerut NATO în special ''ca aliaţii să-şi reafirme solemn ataşamentul şi angajamentul faţă de respectarea embargoului'' asupra armelor în Libia şi stabilirea unui mecanism mai precis de conciliere în cadrul Alianţei.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Nato nu are nevoie de musulmani in organizatie. Acestia au dovedit in toate tarile in care exista ca sunt fanatici religiosi departe de valorile europene.
5
1
NATO inseamna USA si nimic mai mult.Restul sunt muste ce se invirt in jurul leului.De doua secole si ceva Turcia a primit ajutoare occidentale pentru a rezista in fata Rusiei si acum cind se simt putin mai puternici fac pe desteptii.Ce vrei mentalitati de orientali.
5
1
NATO merge chiar si fara Turcia sau chiar Franta. Unii se cred prea mari. Probabil s-au imprietenit prea tare cu Rusia. Traim in lumea iluziilor cu lideri indoielnici chiar daca ei sunt vazuti ca mari oameni de stat.
5
1

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102