REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.1° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
8.1° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Fraţii Livadariu, Racz şi un şef de la Oil Terminal, trimişi în judecată de DNA

Fraţii Livadariu, Racz şi un şef de la Oil Terminal, trimişi în judecată de DNA

Replica API 21 decembrie 2011 | 00:00 1369

După descinderile de astă-vară, din Mamaia, mafia combustibilului se duce la fund

După descinderile de astă-vară, din Mamaia, mafia combustibilului se duce la fund

După o perioadă de circa 5 luni, procurorii DNA i-au trimis în judecată pe fraţii Ion şi Stelian Livadariu, împreună cu mai multe persoane "cu rezonanţă", unul dintre ei fiind Peter Attila Racz despre care "Replica" de Constanţa scria în contextul mafiei Eco Ledo Net - microrafinăria de la Năvodari, dar şi alte persoane, precum Dumitru Costache, Costel Iordache, Tudor Bodeanu, Viorica Cristea, Florin Ciocoi, Corneliu Harasim, Adrian Botescu - şef Birou Controlul Calităţii Serviciului la SC Oil Terminal SA, Carmen Stroie, Dumitru Vişan, Mihăiţă Calcan, Constantin Valentin Adrian, Ion Gheorghe şi Cornel Aurelian Neacşu.

Dintre toţi, de departe Peter Attila Racz pare a fi capul grupului infracţional, căruia i se impută constituire a unui grup infracţional organizat, instigare la evaziune fiscală, trafic de influenţă şi instigare la evaziune fiscală, în timp ce ceilalţi sunt acuzaţi că au aderat la un astfel de grup. Dosarul a fost deschis în urmă cu mai mult timp, însă ancheta a fost "aprofundată" după descinderile de pe 26 iulie, la debarcaderul din Mamaia, când o parte dintre cei enumeraţi au fost reţinuţi, audiaţi, apoi arestaţi preventiv.

Ce spun procurorii

Inculpaţii Peter Attila Racz, Ion Livadariu, Stelian Livadariu şi Dumitru Costache au constituit un grup infracţional organizat în vederea săvârşirii de infracţiuni de evaziune fiscală în domeniul produselor petroliere ce au avut drept consecinţă prejudicierea bugetului de stat cu suma de 87.386.308.61 lei, echivalentul a peste 20 de milioane de euro. Mecanismul viza, în esenţă, comercializarea de motorină tip Euro 5 fără plata accizelor. În concret, procurorii au stabilit că, în perioada 2009 - 2010, reprezentanţii legali ai SC Texas Grup Oyl SRL Slobozia au fost instigaţi să nu evidenţieze în documentele contabile operaţiunile comerciale efectuate şi veniturile realizate, înregistrând însă unele operaţiuni fictive. Astfel, sub pretextul fabricării de petrotex, produs pentru care acciza este mult mai mică, aceştia au achiziţionat în mod legal motorină tip Euro 5 în regim suspensiv de accize. Concomitent, au evidenţiat în contabilitatea firmei în mod fictiv achiziţia de la firme inexistente a unei cantităţi de păcură, necesară fabricării petrotexului. Pe baza unor documente contabile false, în contabilitatea firmei au fost înregistrate vânzări către firmele fantomă, însă motorina tip Euro 5 a fost comercializată fără plata accizelor către societăţi din judeţele Sibiu, Botoşani şi Brăila, prin intermediul unor alte societăţi fantomă cu sedii în România, Bulgaria şi Ungaria. Prin aceleaşi metode, evazioniştii au dat câteva tunuri şi în Vaslui, utilizând antrepozitul fiscal al SC Blak Bitumen Factory SRL, societate ce deţine calitatea de antrepozit propus pentru autorizare şi care funcţionează în regim de probe tehnologice, sub supravegherea DRAOV Vaslui. Potrivit ordonanţei de reţinere, banii obţinuţi erau retraşi din bănci prin intermediul unor alte firme fantomă, pe baza unor justificări gen achiziţia de cereale sau fier vechi, sau în numele unor persoane fizice care nu aveau nici o legătură cu aceste operaţiuni. Mai mult decât atât, în octombrie 2008, Peter Attila Racz i-a pretins patronului unei firme suma de 15.000 de euro lunar, pentru ca apoi să pretindă 15% din beneficii săptămânal, pentru a interveni pe lângă funcţionari din cadrul Gărzii Financiare şi din cadrul Vămii pentru a-l feri de controale.

Sechestru asigurator, pretenţii civile şi arestări

ANAF s-a constituit parte civilă cu suma de 87.386.308,61 lei, reprezentând accize, TVA şi impozit pe profit. În vederea recuperării acestei pagube, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra staţiei de prelucrare a reziduurilor petroliere aparţinând SC Texas Grup Oyl SRL, precum şi asupra unor bunuri mobile şi imobile aparţinând SC Texas Grup Oyl SRL, SC Black Bitumen Factory SRL şi inculpaţilor. Tribunalul Bucureşti a dispus, pe 31 august, arestarea preventivă a lui Costel Iordache şi Tudor Bodeanu, pentru 29, respectiv 30 de zile. Această măsură a fost prelungită faţă de Iordache iar la data de 8 noiembrie 2011, Curtea de Apel Bucureşti a dispus liberarea provizorie sub control judiciar a inculpatului Tudor Bodeanu. La data de 22 septembrie 2011, Curtea de Apel Bucureşti a dispus înlocuirea arestării preventive cu măsura obligări de a nu părăsi ţara pe un termen de 30 de zile faţă de inculpaţii Racz Peter Attila, Costache Dumitru şi Livadariu Stelian, măsură ce a fost prelungită ulterior. La data de 2 septembrie 2011, Curtea de Apel Bucureşti a dispus liberarea provizorie sub control judiciar a inculpatului Ion Livadariu.

Daniel ALBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614