REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
12.4° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Frăţilă a devenit cel mai mare acţionar al SIF Transilvania

Frăţilă a devenit cel mai mare acţionar al SIF Transilvania

Replica API 13 martie 2013 | 00:00 568

Constănţeanul arbitrează schimbarea din temelii a societăţii: şefi aleşi prin vot cumulativ şi dividende plătite la timp

Constănţeanul arbitrează schimbarea din temelii a societăţii: şefi aleşi prin vot cumulativ şi dividende plătite la timp

Toate SIF-urile fierb în această perioadă, miliardele de euro rulate de cele cinci societăţi reprezentând o miză colosală, care antrenează lupte încrâncenate, mai mult sau mai puţin vizibile, pentru preluarea puterii de decizie. Întâmplător sau nu, soarta uneia din cele mai mari SIF-uri, Transilvania, poate fi decisă de un constănţean, devenit, de puţin timp, cel mai mare acţionar al societăţii braşovene, cu 5,0012% din acţiuni. Este vorba despre fostul arbitru Constantin Frăţilă, care duce de aproape doi ani un război făţiş cu actuala conducere a SIF III, aceeaşi de la înfiinţarea societăţii şi până acum. În virtutea calităţii sale de cel mai important acţionar, Frăţilă a propus completarea ordinii de zi atât a Adunării Generale Ordinare, cât şi a celei Extraordinare a Acţionarilor de luna viitoare, cu o serie de puncte care, dacă vor fi aprobate, ar schimba din temelii tot ceea ce înseamnă SIF Transilvania. În acest moment, totul depinde de un aspect aparent banal: va introduce şeful discreţionar al SIF III, Mihai Fercală, aceste puncte pe ordinea de zi, după cum îl obligă legea, perfect conştient fiind însă că, dacă vor fi aprobate, va pierde puterea?

Propunerile lui Frăţilă sunt concise şi de bun simţ pentru micul acţionarul, adică omul de rând şi cer, în esenţă, următoarele lucruri: renunţarea la stimulii, bonusurile, primele sau cum s-or mai numi, însuşite pe blat de cei 7 magnifici din Consiliul de Administraţie al societăţii; plata dividendelor către acţionari în termen de 60 de zile, cum cere şi legea, şi nu de 6 luni, cum se practica până acum; şi, cel mai important: alegerea membrilor consiliului de administrare/consiliului de supraveghere prin metoda votului cumulativ şi nu pe listă, cum se făcea până acum, ca la partide sau în alegerile politice. La primul proiect, chiar dacă tehnic sună mult mai pompos, lucrurile sunt foarte simple. Este vorba despre faptul că cei 7 şefi îşi însuşesc din banii acţionarilor sume uriaşe, fără ca aceştia să aibă vreun cuvânt de spus, întrucât primele pe care şi le bagă în buzunare nu sunt aprobate separat, ci băgate, la grămadă, într-o categorie de genul "diverse". Mai mult, prostului de rând nu i se spune nici măcar cât înseamnă prima pe care o votează fără să ştie. Potrivit datelor noastre, Mihai Fercală şi ceilalţi 6 din conducerea SIF III vor încasa, pentru anul 2012, peste 12.000.000 de lei (circa 2,5 milioane de euro), deşi firma nu o duce, în perspectivă, absolut deloc bine. Practic, frăţia din fruntea SIF Transilvania, susţinută, de atâţia ani, de nume foarte puternice din politica românească decizională, în mod categoric interesat, acţionează aici ca şefii băncilor americane care-şi dădeau prime de zeci de milioane de dolari, deşi au nenorocit milioane de oameni şi falimentat banca.

Votul cumulativ, "game over" pentru vechea gaşcă din fruntea SIF Transilvania

Al doilea proiect este şi mai simplu: se cere renunţarea la golănia practicată pe faţă de şefii SIF III, care plătesc dividendele către acţionari în termen de 6 luni, în loc de 60 de zile, pentru a încasa dobânda bancară obţinută din blocarea în tot acest timp a banilor. În fine, al treilea proiect, care presupune modificarea actului constitutiv al SIF Transilvania, înseamnă o veritabilă revoluţie. Dacă va fi aprobată, Fercală şi proptelele sale politice şi din servicii vor pierde, practic, controlul discreţionar asupra SIF Transilvania. Conducerea va fi mai transparentă şi mai aplecată spre acţionarul interesat să câştige bani, şi (nu numai) spre satisfacerea intereselor prietenului X sau a propriului buzunar. Practic, votul cumulativ înseamnă că cei 7 administratori vor fi aleşi strict pe baza celor mai multe voturi primite de la acţionari, şi nu pe o listă, cum s-a făcut până acum. Chiar şi aşa, în actualele condiţii, Fercală şi-ar mai putea plasa maxim 4, hai 5 oameni la şefia SIF III. Un vot cumulativ i-ar mai păstra lui Fercală (a se citi mereu aici şi susţinătorii din umbră, aflaţi la putere, interesaţi de manipularea în interes propriu a banilor SIF III) maxim 3 oameni din cei 7. Altfel spus, "game over" pentru bătrâna gaşcă aflată de atâta amar de vreme la ugerele SIF Transilvania.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218