REPLICA ONLINE CONSTANTA

19.3° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
19.3° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Frăţilă îl acuză pe Fercală că a transformat SIF Transilvania în propria moşie

Frăţilă îl acuză pe Fercală că a transformat SIF Transilvania în propria moşie

Replica API 23 iunie 2011 | 00:00 635

Război pe faţă

Război pe faţă

Conflictul care mocnea de ceva timp între investitori şi directorul general al SIF Transilvania, Mihai Fercală, s-a transformat într-un război în toată regula. Constantin Frăţilă, unul dintre cei mai importanţi acţionari ai SIF 3, solicită în mod oficial Adunării Generale a Acţionarilor aprobarea unor măsuri radicale, menite să schimbe din temelii modul păgubos de funcţionare a societăţii de investiţii, care începe să semene a moşie condusă de jupân - directorul general. Frăţilă îi cere explicaţii lui Fercală pentru refuzul conducerii SIF 3 de a majora dividendul de la 0,030 lei/acţiune la 0,055 lei/acţiune, solicită reanalizarea întregului buget de venituri şi cheltuieli pe 2011 al SIF Transilvania, cu asumarea unei ţinte de profit mai mari, reducerea numărului de angajaţi ai SIF 3 (sunt zeci de persoane care încasează lunar salarii de zeci de milioane din banii acţionarilor, fără a face absolut nimic), dar şi plafonarea retribuţiilor lunare ale directorului general Fercală.

"Mă adresez în special investitorilor din Constanţa, ţinând cont de faptul că aproximativ 8% din SIF Transilvania aparţine investitorilor constănţeni, pentru că ei ştiu foarte bine situaţia şi îi aştept să mi se alăture. Aş prefera ca cele 5% (procentul de acţionari necesar convocării unei şedinţe AGA- n.red.) să se strângă numai din Constanţa, pentru a arăta astfel forţa pe care o au investitorii de aici", ne-a declarat Constantin Frăţilă. Una din deciziile cele mai stranii adoptate de Fercală&co cu privire la SIF 3, din ultimul timp, a fost acordarea unui dividend de doar 0,030 lei pe acţiune, deşi s-a solicitat şi existau venituri pentru 0,055 lei/acţiune. Acţionarii SIF Transilvania trebuie să ştie că absolut toate celelalte SIF-uri din ţară au acordat dividende şi de trei ori mai mari decât cele scurse printre degete de Mihai Fercală. În schimb, şeful SIF 3 şi gruparea sa încasează, an de an, venituri de zeci de miliarde de lei vechi, fiecare. Din banii care nu se dau acţionarilor, logic. Nimeni nu ştie, de altfel, care este salariul lui Fercală, de fiecare dată acesta spunând că "rămâne cel de anul trecut". Nici cota variabilă de retribuţie sau contractul de management a şefului de la SIF 3 nu se ştie cât este. Nu se mai pun la socoteală sumele încasate de la consiliile de administraţie din care face parte. Pentru acţionari, e suficient să spunem că un directoraş al SIF 3, de genul Linicăi Stan, de la THR Marea Neagră SA, încasa anii trecuţi un salariu lunar de aproape 150 milioane de lei vechi. Păstrând proporţiile, e logic să credem că leafa secretă pentru prostimea de la SIF 3 a directorului cel mare, Fercală, e mult mai consistentă. Tocmai de aceea, printre temele supuse dezbaterii AGA este şi plafonarea retribuţiei lunare brute a directorului general la maxim 17.500 lei (care înseamnă, de altfel, dublul salariului primului ministru), fără a mai avea dreptul la cotă variabilă de retribuţie. Şi pentru că tot vorbim despre veniturile celor care umblă cu banii acţionarilor de la SIF Transilvania, ne gândim că poate îi interesează pe cei care primesc cele mai mici dividende dintre toate SIF-urile din ţară şi cam cât câştigă fiecare din cei 7 administratori ai SIF 3: nici mai mult, nici mai puţin de 10 miliarde de lei vechi pe an. O fi mult, o fi puţin, merită sau nu, asta ar trebui să decidă acţionarii, la AGA pe care vrea s-o convoace Frăţilă. Faţă de salariile colosale menţionate mai sus, cele încasate de trepăduşi precum cei de la reprezentanţele locale- da, există şi aşa ceva- par ridicole. Un astfel de angajat, expert în ştiinţa de a nu face absolut nimic, primeşte din banii acţionarilor SIF 3 lefuri de peste 50 de milioane de lei vechi pe lună. Tocmai de aceea, o altă propunere pentru dezbaterea AGA este aprobarea unui salariu mediu brut pe societate de 2.500 lei.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218