REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.9° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
11.9° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

FRAUDĂ de 500.000 de EURO, cu FONDURI EUROPENE, la TULCEA

FRAUDĂ de 500.000 de EURO, cu FONDURI EUROPENE, la TULCEA

Replica API 4 august 2021 | 13:02 8744

Adrian C. a fost trimis în judecată pentru săvârșirea a două infracţiuni de folosire sau prezentare cu rea credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene. În contextul realizării unor proiecte finanțate din fonduri nerambursabile, denumite „Investiţie durabilă în oamenii Deltei” și „Cursuri de formare profesională pentru pescari şi familiile lor ca alternativă ocupaţională în eco-turism”, în cursul anului 2014, între beneficiarul proiectelor și societatea administrată de inculpatul Adrian C. au fost încheiate două contracte în baza cărora acesta din urmă trebuia să desfășoare cursuri de formare profesională (bucătar, agent de turism - ghid şi anteprenoriat, etc.) cu un nr. de 75 persoane.

Ce acuzații i se aduc lui Adrian C.

Acuzatia adusa lui Adrian C. este aceea că a folosit în derularea contractului de formare profesională nr.9/23.12.2014, aferent proiectului „Cursuri de formare profesională pentru pescari și familiile lor ca alternativă ocupațională în eco-turism” documente false privind justificarea cheltuielilor pentru organizarea cursurilor teoretice și probelor practice pentru cursanți, pentru indemnizațiile formatorilor profesionali, pentru închirierea spațiilor de instruire, pentru serviciile de cazare și masă, obținând pe nedrept fonduri din bugetul general al UE. Inculpatul a mai fost acuzat de comiterea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, prevăzută de art.18 alin.1 din Legea nr.78/2000.

Proiect de 417 532 de lei

La data de 28.10.2014 a fost încheiat contractul de finanțare nr.388 între Direcția Generală Pescuit – Autoritatea de Management pentru Programul Operațional pentru Pescuit (DGP AMPOP) și Asociația PRODELTA CONSULT, reprezentată de Adrian C., privind asistență financiară nerambursabilă acordată din Fondul European de Pescuit, pentru proiectul cu titlul „Cursuri de formare profesională pentru pescari și familiile lor ca alternativă ocupațională în eco-turism”. Programul se adresa persoanelor care proveneau din familii de pescari și doreau să urmeze cursuri de bucătar, agent de turism - ghid și anteprenoriat si sa obțină competențe și calificări în aceste meserii, limita fiind a 40 de persoane. Valoarea totală a proiectului a fost de 417.532.80 lei. Din probele administrate în cauză rezultă că formatorii, au falsificat mai multe înscrisuri, liste și condici de prezență, atestând efectuarea unui număr mare de ore de curs cu aproximativ 47 de cursanți, zilnic, de luni până vineri, în localități îndepărtate de mun.Tulcea, respectiv Sulina și Jurilovca.

Ce a spus instanța

Instanța a avut în vedere: natura infracțiunii și limitele de pedeapsă, constând în închisoare de la 2 la 7 ani; circumstanțele reale – prejudiciul a fost produs prin încheierea a două contracte; inculpatul Adrian C. a făcut demersuri extinse, luând legătura cu mai multe persoane pe care le-a convins să țină prelegeri în cadrul cursurilor, o parte din orele de cursuri s-au desfășurat, cheltuieli generate de transport, cazare și masă, ce nu corespundeau realității, prin care inculpatul și-a susținut legitimitatea acordării fondurilor europene nerambursabile; natura relațiilor sociale cărora le-a adus atingere - necesitatea protejării intereselor financiare ale Uniunii Europene ce reprezintă un deziderat important atât al instituțiilor comunitare, cât și al autorităților naționale ale statelor membre, fiind, probabil, una din cele mai acute probleme în gestionarea fondurilor europene; datele ce caracterizează persoana inculpatului ( 47 ani, fără antecedente penale, administrator societate comercială). Magistrații din cadrul Tribunalul Constanța au decis condamnarea lui Adrian C. la doi ani și opt luni de închisoare cu suspendare. Decizia a fost comunicată pe 29 iulie 2021 și nu este definitivă.

Virgil STOIAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
pacat ,nu au ajuns destui bani la partid,la el au ajuns maximum 10%
0
1
cat ia oare ?
1
0
Veniti si la Medgidia ,Cuza Voda sa vedeti e a facut talapab ebd Mielu Eremia samd
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614