REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
11.4° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Fructe și legume de vară care scad colesterolul

Fructe și legume de vară care scad colesterolul

Replica API 4 august 2020 | 00:00 1020

Chiar dacă vara provoacă multe neplăceri, asta nu înseamnă că nu trebuie să supraveghezi nivelul colesterolului din sânge. Medicii nutriționiști ne oferă câteva recomandări referitoare la fructele și legumele pe care le găsești din belșug vara. Pe lângă faptul că sunt delicioase, acestea sunt și foarte sănătoase și reduc colesterolul.

Vara este o perioada plină de tentații, dacă te gândești la picnicuri, grătare, concerte în aer liber și tot felul de evenimente sportive la care participi - toate acestea vin la pachet cu multe alegeri mai puțin sănătoase când vine vorba de băuturi și alimente. Iar dacă nu suntem atenți, nivelul colesterolului "rău" poate crește până la cote alarmante, așa că e bine să știm ce ne recomandă medicii nutriționiști.

Care sunt informațiile pe care trebuie să le știi

Colesterolul mare reprezintă unul dintre factorii de risc cunoscuți pentru dezvoltarea bolilor de inima și este un factor de risc pentru accidentul vascular cerebral, așa că trebuie să îl ții sub control.

Experții recomandă să mâncăm mai puține grăsimi săturate (care se găsesc în acele tipuri de carne grasă, cum ar fi cârnații și carnea tocată) și să renunțăm la alimentele procesate, cum ar fi prăjiturile, torturile și biscuiții, înlocuindu-le cu fructe și legume de sezon.

Fructele de vară care reduc nivelul colesterolului

Un număr mare de fructe te ajută să scazi nivelul de colesterol din sânge, subliniază nutriționiștii, iar unele dintre aceste fructe au și alte beneficii la capitolul sănătate, cum ar fi beneficiile pentru inima. Printre aceste fructe care au puterea de a "lupta" cu colesterolul mare se numără:

Caisele

Substanțele nutritive din caise pot ajută la protejarea inimii, iar în același timp aduc cu sine efectele fibrelor de scădere a colesterolului. Conținutul foarte mare de betacaroten din caise le face să fie considerate alimente importante pentru menținerea sănătățîi inimii. Betacarotenul ajută la protejarea colesterolului împotriva oxidarii, iar acest aspect poate ajută la prevenirea deteriorării arterelor.

Zmeura

Aceste fructe delicioase de vara sunt o sursă excelență de fibre care au puterea de a reduce colesterolul și, totodată, o sursă de substanțe nutritive antioxidante, cum sunt manganul și vitamina C. De asemenea, zmeură conține vitamina B2, acid folic, niacina, magneziu, potasiu și cupru. În plus, zmeură conține cantități semnificative de acid elagic, care, spun specialiștii, se remarcă prin proprietățile sale anticancerigene.

Avocado

Aceste fructe au un conținut mare de acizi grași mono-nesaturați (sau grăsimi mono-nesaturate). De asemenea, avocado este o sursă excelență de vitamina C și vitamina E, care pot preveni îngustarea arterelor și depunerea de aterom pe artere, precum și potasiu, care ajută la ținerea sub control a tensiunii arteriale - toate acestea sunt cruciale pentru menținerea sănătățîi inimii. Avocado este bun că gustare între mesele principale, deoarece nu intervine și nu afectează concentrația de glucoză din sânge însă cei care vor să își mențînă silueta trebuie să știe că avocado are un conținut caloric mare, iar un fruct poate să aibă și 400 kcal.

Legumele de vară care reduc colesterolul

Există numeroase legume care pot avea beneficii în ceea ce privește reducerea nivelului colesterolului. Dintre acestea, se remarcă două îndeosebi:

Sparanghelul

Acesta conține anumiți compuși numiți saponine, care în repetate rânduri au arătat că au proprietăți anticancerigene și antiinflamatoare. Consumul de sparanghel a fost, de asemenea, asociat cu o îmbunătățire a tensiunii arteriale, o reglare a concentrației de glucoză din sânge și un mai bun control al nivelurilor colesterolului din sânge. Sparanghelul este delicios preparat ușor, la aburi, dar nu îi pune sos din unt, deoarece crește colesterolul.

Feniculul

Atât frunzele, cât și bulbii sunt ingrediente folosite îndeosebi în gastronomie; bulbul are un gust că de anason și este excelent în combinație cu carnea de peste. De asemenea, feniculul este o sursă excelență de vitamina C, este o sursă foarte bună de fibre alimentare, care pot ajută la reducerea nivelurilor prea mari ale colesterolului, însă conține și alte substanțe nutritive de care inima are nevoie pentru o mai bună funcționare, cum ar fi potasiu, mangan și acid folic. În plus, feniculul este o sursă bună de niacina, fosfor, calciu, magneziu, fier și cupru.

Lintea

Găsești boabe de linte în supermarket nu doar vara, ci și în restul anului. Lintea este o sursă excelență de fibre, un aliat în lupta pentru scăderea colesterolului. Nu doar că te ajută să scazi colesterolul, însă boabele de linte au un beneficiu special în ceea ce privește tulburările legate de nivelul glucozei din sânge, de vreme ce conținutul lor mare de fibre împiedică glicemia să crească rapid după o masă principala. Totodată, lintea îți oferă cantități bune (chiar excelente) de minerale importante, de vitamine din complexul B și de proteine. În plus, lintea fiartă are un conținut scăzut de calorii.

Alți aliați împotriva colesterolului pe care îi găsești vara și pe care să îi incluzi în dieta ta

Vara este momentul perfect să îți schimbi dietă, alegând alimente mai sănătoase, pentru a evita problemele de sănătate precum deshidratarea, colesterolul mărit și carențele de vitamine și minerale. Așa că următoarea dată când mergi la supermarket, oprește-te la raionul de fructe și legume proaspete și pune în coșul de cumpărături următoarele:

Roșiile: sunt bogate în antioxidanți și în vitamina C; în plus, ele conțin fitochimicale benefice, cum este licopenul, care contribuie la lupta contra unor boli cronice;

Dovleceii: conțin o fibră numită pectină, care este legată de sporirea sănătățîi inimii și de scăderea colesterolului;

Pepenele roșu - este aliatul perfect pentru hidratare, mai ales în zilele caniculare. Conținutul mare de apă al pepenelui roșu te ajută să te răcorești și să te hidratezi, spun nutriționiștii.

Nucile de diferite soiuri - tot medicii nutriționiști ne recomandă, că gustare, o mâna de migdale, caju și arahide, pentru a ne "face plinul" de grăsimi mononesaturate și polinesaturate (adică grăsimi "bune"), despre care se crede că reduc nivelurile colesterolului "rău", așa cum mai este numit colesterolul LDL.

Avocado - este o sursă sănătoasă de grăsimi mononesaturate, iar medicii nutriționiști spun că este un adevărat superaliment. Fructele de avocado sunt extrem de benefice pentru inima, dar și pentru bunăstarea ta generală.

Cel mai sănătos ulei pentru gătit

Măslinele și uleiul de măsline sunt alți doi aliați ce nu trebuie să lipsească din coșul tău de cumpărături. Deși este disponibil tot anul, uleiul de măsline proaspăt este produs vara. Uleiul de măsline are un conținut mare de acizi grași mononesaturați, despre care se știe că reduc nivelurile colesterolului "rău" din sânge, fără a reduce, însă, colesterolul HDL (cel "bun"). Și nu uită să consumi măsline, pentru că și ele sunt alimente sănătoase.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218