REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.5° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
12.5° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Fructele și legumele alterate vor fi ARUNCATE separat

Fructele și legumele alterate vor fi ARUNCATE separat

Replica API 17 august 2020 | 23:50 2173

De la 1 ianuarie, românii vor fi obligați să colecteze separat deșeurile biodegradabile, precum fructele și legumele alterate, de exemplu, așa cum se întâmplă acum cu hârtia și plasticul. Cei care nu respectă regulile vor fi amendați cu până la 20 de mii de lei. Reprezentanții firmelor de salubrizare spun însă că legea nu va putea fi aplicată nici măcar în București, din cauză că nu există stații de compostare pentru deșeurile biodegradabile, scrie digi24.ro.

Bărbat: Fructele care sunt putrede, cad, cad după pom. Care nu le ține pomul, cad. Nu le adună nimeni. Rămân îngrășământ.

Reporter: Și legumele pe care le cumpărați și se strică?

Bărbat: Alea la gunoi!

De la 1 ianuarie legumele și fructele alterate nu mai trebuie să ajungă la groapa de gunoi! Parlamentarii vor ca în gospodării și în cadrul societăților comerciale, deșeuri precum fructele și resturile de fructe, legumele și resturile de legume, plus anumite resturi alimentare, să nu mai fie aruncate în același recipient cu resturile de carne de exemplu și să fie colectate separat, ca hârtia și plasticul. Societățile de salubrizare vor fi obligate să preia aceste deșeuri pentru a fi transformate în compost pentru agricultură. Cine nu va respecta noua lege va fi amendat! Cu minim 400 de lei cetățeanul și cu până la 20.000 de lei societățile comerciale. Oamenii sunt sceptici, mai ales pentru că nici regulile actuale nu prea sunt respectate.

Bărbat: Păi bun, omul o strânge. Și pe urmă ce face cu ea? Eu o pun într-un vas, ceva, mă rog. Și? Numai să le ia. Operatorii ăștia sunt... foarte, foarte... Ori nu sunt pregătiți. Pun gunoiul. Pun plasticul la plastic și tot ce e refolosibil, iar gunoiul menajer la tomberon. E o mașină specială care vine pentru plasticurile astea. Pentru refolosibile. Dacă ăla nu vine într-o zi, vine ăla cu gunoiul, ia sacul cu refolosibile și-l aruncă tot peste gunoi.

Ca să poată fi aplicată de la 1 ianuarie, fiecare județ trebuia să aibă cel puțin o stație de compostare. Există în țară câteva, dar insuficiente. Bucureștiul n-are una. Ilfovul n-are. În bazinul legumicol Vidra, unde an de an ajung la gunoi tone de produse alterate, o stație funcțională este promisă în decembrie.

Marian Tudor, primarul localității Vidra, Ilfov: Împreună cu Ministerul Mediului am făcut un proiect în care vom construi o stație de compost pentru resturi vegetale și gunoiul de grajd. Acolo ar putea să aducă orice cetățean, orice rest vegetal din gospodăria proprie, de unde produce legumele.

Dan Ceaușescu, director societate de salubrizare: Acest termen, 1 ianuarie 2021, este nerealist, este mai degrabă utopic. România să pună-n practică această nouă fracție de deșeuri, tot fluxul și prelucrat, are nevoie de peste 5 milioane de pubele, are nevoie de câteva sute de mașini. Nu există mai departe facilitățile. Respectiv stațiile de compost care să preia și să prelucreze aceste tipuri de deșeuri. Aceste deșeuri organice ajung până la 50% din cantitatea de deșeuri generate de populație.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Aberatii ca de obicei .Afara se triaza dar sticla separat,plastic , hartie, si restul menajer atat ce se face!!! La noi oricum e totul o mare varza !!!!
0
0
Sa se monteze camere de supraveghere si sa fie amendati cei care arunca pungile de gunoi "din fuga"si care aterizeaza oriunde.
1
0
Asocialtiile de proprietari trebuie sanctionate
0
2
Eu oricum le arunc pe drum cand merg cu masina si nu ma vede nimeni. Legume, sticle goale, resturi de mancare, pepene stricat nu conteaza. Cat timp guvernul fura si da pensii nesimtite asa imi manifest stima si scuipatul. Sa faca ei ce trebuie si dupa aia noi. Asta noapte am facut in mijlocul strazii ca nu trecea nici o masina aveam si o diaree insuportabila si wc public canci ca sunt ocupati cu ciordeala a iesit o mamaliga fruuut fruut mama ce mirosea
3
2
Constanta, oras turistic, un oras trist, prafuit, murdar, neingrijit, fara flori, iarba uscata ... halal Primarie !
5
1
hahahhah legi de 1 zi ca sa fie trecute trecute pe c
2
0
Asa si, cum te amendeaza? Iti desface politaiu punga de gunoi sa vada daca ai prune stricate?! hai siktir! Veniti si luati muntii de gunoaie de la ghene, faceti curat cum trebuie si dupa aia mai vorbim de civilizatie si sortat gunoi!!!
9
0
Fructele vor fi aruncate separat direct in cazan la distilat prietenii stiu de ce !
6
0
visam frumos-in afara de faptul ca au marit taxa ptr gunoi, nu au facut mare branza- oamenii sunt obisnuiti ca la cocina- noi proprietarii ce beneficiaza de astfel de locuri de depozitare selectica ptr diverse, respectam- ce te faci cu cei ce vin din neant si arunca cu sacii, unde se trezesc si aici ma refer la terase , baruri, vapoare etc. imposibil, laudabila intentie- ne mai trebuie ani
7
0
E trist sa vezi oamenii cim umplu tomberoanele cu frunze , apoi se umplu masinile cu frunze , cand solutia era mai simpla sa se puna la fermentat si la radacina planntelor..Preferam sa facem munti de gunoaie cu costuri imense.
6
4
Carmen Johannis unde il punem?
5
5

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614