REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.6° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
8.6° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Fructele uscate - sunt sănătoase sau nu?

Fructele uscate - sunt sănătoase sau nu?

Replica API 22 august 2020 | 00:00 925

Fructele sunt necesare într-un regim alimentar corect, datorită aportului bogat de fibre, vitamine și antioxidanți, pe lângă fitonutrienții atât de importanți sănătății. Iarna, însă, varietatea fructelor de sezon scade, de aceea o variantă bună de a suplimenta cantitatea de fibre zilnică necesară sunt fructele uscate, scrie doc.ro.

Fructele uscate sunt obținute prin eliminarea conținutului de apă prin deshidratare naturală (uscarea la soare) sau cu ajutorul unor sisteme speciale de deshidratare rapidă. Acestea sunt o alternativă excelentă pentru gustări și pentru suplimentarea aportului de fibre pe timpul iernii, precum și o sursă constantă de vitamine și antioxidanți.

Beneficiile fructelor uscate

Prunele, caisele, stafidele, curmalele și merișoarele sunt câteva exemple de fructe uscate des întâlnite în comerț care conțin vitamine și minerale din belșug, precum vitaminele A și E, magneziu, fier, calciu, fosfor, potasiu. Astfel, cu doar 5 caise pe zi ne putem asigura 47% din necesarul zilnic de vitamina A, în timp ce piersicile ne oferă 34%.

Stafidele, pe lângă gustul foarte bun, sunt bogate în minerale esențiale sănătății oaselor, precum fier, potasiu și bor, care susțin densitatea osoasă. În plus, fructele uscate sunt bogate în antioxidanți, în special polifenoli, care îmbunătățesc digestia și circulația sangvină, și reduc stresul oxidativ.

Alături de beneficiile nutriționale, fructele uscate sunt foarte convenabile deoarece pot fi adăugate cu ușurință în diverse feluri de mâncare, precum granola, iaurt cu cereale, salate și chiar în mâncăruri gătite. Astfel, ele pot fi o opțiune potrivită pentru persoanele care nu consumă fructe în mod regulat.

În plus, sunt ușor de depozitat, în cămară sau frigider, și au o valabilitate mult mai mare față de fructele proaspete, deci sunt o variantă mult mai convenabilă. Nu în ultimul rând, aportul de fibre este foarte important, mai ales pentru persoanele care își doresc o talie subțire. Pentru un tract intestinal sănătos și cât mai puțină grăsime la nivel abdominal, este indicat să consumăm 10 grame de fibre solubile pe zi, iar fructele uscate sunt o sursă excelentă de fibre solubile și insolubile (responsabile pentru un tranzit ușor). În pofida beneficiilor multiple, este important să luăm în calcul și anumite aspecte care impun limite în consumul de fructe uscate.

Restricții de consum

Deși deshidratarea fructelor nu implică procesare, acest sistem este responsabil pentru pierderea unor vitamine solubile în apă, precum vitaminele B și C, alături de anumiți antioxidanți. În același timp, odată ce apa este eliminată, conținutul de zahăr și calorii rămâne același, într-o cantitate de fruct mult mai mică. Prin urmare, în timp ce 100 grame de caise proaspete au 44 de calorii, 100 grame de caise uscate au 241 calorii.

Pe lângă numărul de calorii, fructele uscate sunt bogate în zahăr, inclusiv glucoză și fructoză. Așadar, iată concentrația de zahăr din cele mai populare fructe uscate: curmale – 66%, stafide – 59%, caise – 53%, smochine – 48% și prune – 38%.

Cantitatea de fructoză din fructele uscate variază, în funcție de fruct, între 22% și 51%. Este un procent semnificativ, care trebuie luat în vedere atunci când consumăm fructe uscate, deoarece fructoza, în cantități mari, poate duce atât la creșterea în greutate, cât și la dezvoltarea anumitor afecțiuni, precum diabet de tip 2 sau boli cardiace. Datorită porțiilor mici, fructele uscate pot fi consumate în exces fără să ne dăm seama, deci esti bine să fim mereu atenți la cantitatea pe care o adăugăm în iaurtul cu cereale sau pe care o consumăm ca snack.

Nu în ultimul rând, un aspect foarte important stă în lista de ingrediente. Așadar, unii producători de mixuri de fructe uscate adaugă sulfiți și alți conservanți, pentru a crește valabilitatea produsului, iar aceștia pot declanșa reacții alergice sau chiar astm la unii consumatori. Este recomandat să ne cumpărăm fructele uscate din surse cât mai naturale, pentru a evita conservanții nocivi.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614