REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.3° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
16.3° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

FRUSTRAREA MEDICILOR DE FAMILIE sunt nemulţumiţi: nici concedii medicale nu îşi pot lua! Voi sunteţi mulţumiţi de ei?

FRUSTRAREA MEDICILOR DE FAMILIE sunt nemulţumiţi: nici concedii medicale nu îşi pot lua! Voi sunteţi mulţumiţi de ei?

Replica API 3 martie 2018 | 00:00 227

Medicii de familie sunt indignați! În vreme ce medicilor care își desfășoară activitatea în spitale sau clinici le-au crescut salariile brute, de la 1 martie a.c., cu 170%, medicilor de familie li s-ar putea adăuga – cu accentul pus pe „s-ar putea”! – după semnarea Contractului-cadru pe 2018, un plus de 17%. Iar asta în condițiile în care, după cum arată medicii de familie, sunt frecvente cazurile în care ei nu își pot lua nici măcar concedii medicale, darămite concedii medicale! În continuare, vă vom prezenta nemulţumirile acestora, cu invitaţia să ne transmiteţi: dumneavoastră, pacienţii, ce nemulţumiri aveţi?

Începutul lunii martie 2018 a venit cu vești bune pentru medicii din România: mai precis cu creșteri salariale care le duc veniturile la nivelul celor din Uniunea Europeană. Concret, după cum au subliniat guvernanții, în repetate ocazii, un medic primar care avea un salariu de bază brut de 4.000 de lei va primi peste 13.000 de lei din acestă lună. Creșterile salariale nu sunt, însă, pentru toți medicii, cei de familie fiind excluși, au atras atenția aceștia.

Dr. Valentin Pantea a descris situația în care se află medicii de familie, într-o postare pe pagina personală de Facebook, atrăgând atenția asupra faptului că, pentru a n-șpea oară, aceștia sunt desconsiderați.

„Într-un interviu la o televiziune acordat de Mărțișor, actuala d-na ministră a Sănătății a vorbit timp de vreo 50 de minute despre sistemul medical din România și de creșteri salariale. Iar din cele 50 de minute, d-na minitru a vorbit aproape două minute despre medicina de familie, spunând că „medicii de familie sunt foarte rezonabili și că au înțeles că atât se poate”, cu referire la creșterile salariale. Îmi amintesc că aceeași d-na minitră, în urmă cu vreo două săptămâni, explica că doar salariile medicilor din spitale și policlinici vor crește, medicii de familie fiind doar „furnizori de servicii medicale” (nu și medici, n.b.).

O primă concluzie: pentru d-na ministru importanța medicinii de familie în sistemul medical românesc este de 2/50 (vreo 4%), asta în timp ce în țările dezvoltate medicina de familie reprezintă baza sistemului medical, fiind prima linie a unui sistem medical modern. În UE, medicina de familie este foarte apreciată, întrucât se recunoaște că medicina de familie rezolvă cele mai multe cazuri medicale (cazuri ușoare și medii), economisiind fondurile sistemului medical și permițând spitalelor și ambulatoriilor de specialitate să se ocupe de cazurile grave și severe. (...)

În primul rând, vreau să-i reamintesc d-nei ministru că și medicina de familie este o specialitate medicală, că ajungi medic de familie după un rezidențiat de trei ani și în urma unui examen final. Și merită menționat că medicina de familie rezolvă cca 75% din cazurile medicale care se prezintă la cabinet”, se arată în afirmația medicului de familie.

Și medici de familie, și manageri de cabinete medicale!

„Nu știu dacă d-na ministru știe, dar medicul de familie este atât medic (rezolvă cazurile medicale), cât și manager de cabinet. El este cel care dedice în mod direct și singur care cazuri medicale le poate rezolva și cum, și tot el este cel care revolvă și problemele de management ale cabinetului. Medicul de familie este cel care plătește în mod direct salariul asistentei din cabinet, el este cel care plătește chiria, pentru cabinet la primării, facturile pentru utilități, cumpără materialele consumabile pentru cabinet, el este cel care se gândește la investițiile din cabinet și tot el le realizează.

Evident că această muncă de manager consumă energie și timp. (...).Pentru toată această muncă, cabinetul MF primește de la CNAS o sumă de bani. La ora actuală, s-a ajuns ca venitul brut al unui medic din spital sau policlinică să fie egal cu venitul brut al unui cabinet medical, doar că din cel acel venit brut, medicul din spital/policlinică trăiește de unul singur, în timp ce banii cabinetului se împart pentru salariul asistentei, întreținerea și dotarea cabinetului, iar ceea ce rămâne reprezintă venitul brut al medicului de familie. Astfel că din venitul cabinetului, medicul de familie rămâne cu cca. 25% în mână. Nu pot să nu remarc totala discrepanță, din cele 75% dintre cazuri rezolvate de medicul de familie în cabinet și restul de 25% din venit, cu care rămâne un medic de familie în mână”, mai precizează medicul de familie.

Situații inumane: „Nici concedii medicale nu putem să ne luăm!”

„Am lăsat la final o problemă foarte importantă: timpul și sănătatea medicului de familie. Medicul de familie nu este salariat, este patron (nu a cerut-o el, a fost privatizat forțat în urmă cu mai bine de zece ani, fără a i se cere părerea). Asta face ca medicul de familie să nu beneficieze de aceleași drepturi pe care le are un medic angajat în spital sau policlinică. Ca urmare, mai mult de jumătate dintre medicii de familie merg în vacanță câte o săptămână la doi ani. Sunt medici care nu au avut vacanțe în ultimii cinci ani. Dar nici situațiile de sănătate ale medicilor de familie nu sunt rezolvate, medicii de familie neputând beneficia de concediu medical. Personal, am suferit o intervenție chirurgicală pe care, din fericire, am reușit să o programez, astfel încât să prind cele trei zile libere de Paște în spital. La cinci zile de la operație eram deja la cabinet, firele de sutură mi le-a scos asistenta mea la cabinet după încă vreo trei zile. O altă colegă îmi povestea că a fost sunată de la CJAS să se prezinte la cabinet, chiar dacă tocmai avea o criză de fiere, cu grețuri și vărsături”, a mai subliniat dr. Valentin Pantea.

Aceste situații inumane apar pentru că nu există medici de familie care să-i înlocuiască pe titulari, când aceștia au nevoie, „pentru că sistemul are o mare lacună în această situație”. „Personal, nu găsesc medic care să vină să mă înlocuiască la cabinet (lucrez la țară) și chiar dacă aș găsi vreun medic interesat, risc ca după ce l-aș plăti, pentru că tot eu trebuie să-l plătesc din banii cabinetului, să nu mai am bani de concediu.

Nimeni nu spune că spitalul nu este important sau că medicii din spitale nu merită creșterile salariale de 170%, dar este frustrant și în același timp incorect să acorzi medicinei de familie doar o creștere de 17%, cu atât mai mult cu cât în UE medicinei de familie i se alocă 10-14% din banii sănătăâii, iar în România doar 5-6%. Ca o concluzie amară: în UE se pune baza pe medicina de familie, în România se pune acid!”, a subliniat medicul de familie.

Dr. Laura Condur: „Problemă mare este în mediul rural”

Dr. Laura Condur, președintele Asociației Medicilor de Familie „Tomis” Constanța, a precizat pentru „Replica de Constanța” că nici măcar creșterea de 17% a veniturilor brute nu este sigură, aceasta ar urma să intre în vigoare odată cu semnarea noului Contract Cadru, din aprilie a.c.. În consecință, rămâne de văzut dacă guvernanții nu se vor răzgândi până atunci!

Cât privește problema ridicată de medicul de familie, privind lăsarea unui înlocuitor pe perioada concediului, dr. Condur a arătat că aceasta este situația în întreaga țară, inclusiv în Constanța. Pe de o parte, lăsarea unui înlocuitor nu este reglementată legal. „Există problema semnăturii electronice. Nu este reglementată cum se face înlocuirea, având în vedere necesitatea existenței semnăturii electronice înregistrate la CJAS. Acest aspect ar urma să fie reglementat în noul Contract cadru”, a afirmat dr. Condru. Pe de altă parte, în special în mediul rural, cu greu se găsesc medici dispuși să își înlocuiască colegii, pentru perioade mai mari de timp. Înseamnă deplasări dintr-o localitate în alta, cheltuieli și timp și pentru ei. „În orașe, se fac parteneriate între doi medici pe un cabinet, dar în mediul rural, în general, este un singur medic. Este într-adevăr o problemă găsirea unui alt medic, dispus să îl înlocuiască”, a precizat președintele Asociației Medicilor de Familie Constanța.

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
pacientii sunt niste zgarie branza , bosorogi parliti votanti pomanagii psd plus ciori borate care vin numai pentru ca e moca
5
2
Raspuns pentru VALI. Nici mie nu mi a ars casa in 25 de ani , nu stiu de ce nu desfintati pompierii
7
1
Ce asteptari aveti de la mf-ul vostru? Vorbiti aiurea! Sinteti rai, carcotasi tot timpul si cand aveti nevoie tot acolo unde ati scuipat dati cu nasul. Sunt care vin sj de 3 ori pe sapt la mf. Vor sabifeze toate specialitatile in fiecare an, au nu au nevoie umbla prin dr. Va pkangeti ca va ia siar o tensiune. Pai daca pt reteta de tensiune lunara mergi, ce vrei sa te dezbrace sa te caute de hemoroizi? Mancati bors! Cine merge cu mielu la medicul de mf? Nici macar un ghiocel nu aduceti! Sunteti niste muzerabili, de asta ramaneti dara medici.
10
2
Vali: si eu sunt fanul platii per serviciu si nu sunt de-acord cu plata per capita. Asa ca si eu imi doresc sa fiu platit adecvat pt ceea ce muncesc
3
1
La consultatie iti ia o tensiune si atit
2
6
Mimi: pt problemele ridicate de Dvs trebuie sa raspunda CAS-ul, nu medicul de familie
5
2
ati uitat ca madam condur era si consilier la primarie .La ce i o mai trebui bani ?
1
1
Dar pt pacientii care sunt asigurati si tot trb sa si faca eco sau alte investigatii cu banii jos si sa si ia pastile tot cu banii jos ce spuneti?? Plangem medicii dar cu pacientii ce facem??? Ei sunt adevaratele victime ale sist medical al.romaniei, nu medicii. Ei au alternative: in afara sau la particular!!! Noi, ce alternative avem? Ai bani te tratezi nu ai mori!
9
2
NU CRED CA AR TREBUI SA EXISTE PENTRU CA EU IN 25 DE ANI NU AM FOST LA EL NICIODATA SI ATUNCI PENTRU CE INCASEAZA CA NU INTELEG?
9
11
Ce se int cu cei care raman asa 'subit' fara Mf? Medicul meu pleaca din tara definitiv si nici nu anunta,era de bun simt daca anunta si puteam sa imi caut un alt medic.Vinde pacientii de aia nu spune cred sa mai incaseze acum pe ultima suta de metri.Dr OLENIUC nu mai primeste pacienti cica are prea multi.....
5
8
De ce nu li se impune ,cind primesc autorizatie, sa presteze si simbata si duminica. Toata saptamina isi umplu buzunarele cu bani, ca apoi , sa-ti recomande sa mergi la urgenta de stat. Este total anormal cum se desfasoara activitatea in cabinetele particulare.Sintem sfidati pe banii nostri pt. ca si-au facut legi care sa-i avantajeze. Vad ca fiecare casta isi face avantaje, juristi,medici,et. iar poporul plateste ca fraierul si fara sa beneficieze de servicii civilizate.Nu mai exista nici o etica profesionala.
8
14
ori la stat ori la privat, amestecat nu va fi sistem sanitar sanatos
12
4
Ce se plang medici de familie daca anultrecut un medic de familie la ta tara lua 6-7 mii de lei plus spaga stiti cum este la tara si venea la 8 si pleca la 13 si se mai plang
9
12
nu ii mai planfeti atata ca au spagi de pe adeverintele ,concediile medicale pe care le elibereaza si nu dau chitanta.Si nici un pacient nu merge cu mana goala la medic chiar daca-i un ou ,o gaina ,un miel etc si astea costa bani multi pe care ei nu ii mai scot din buzunar ii pune la saltea.
10
17
Cum a putut D-na medic Condur sa fie in acelasi timp:medic de familie, patron cabinet medical, director sanator balnear?
15
6
de spaga pe care o primesc nimic
10
6
MEDICII DE FAMILIE NU SUNT BUGETARI. SUNT PRIVATI CU SRL, AF, CMI!
16
4
Au perfecta dreptate -in policlinica de ce nu te primesc fara trimitere de la m de fam ?asa ar trebui ptr banii care-i iau
10
1
sa spuna cati bani iau pe luna,,noi nu muncim numai pentru medici,,
11
15

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218