REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
20.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

FSLI: Este foarte posibil ca şcoala să nu înceapă, dacă nu vor fi majorate salariile profesorilor

FSLI: Este foarte posibil ca şcoala să nu înceapă, dacă nu vor fi majorate salariile profesorilor

Replica API 14 august 2020 | 00:00 1095

Există riscul ca deschiderea noului an şcolar să fie pusă sub semnul întrebării, dacă Guvernul nu va majora salariile în învăţământ de la 1 septembrie, se arată într-un comunicat al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), scrie Agerpres.

Potrivit FSLI, anunţul autorităţilor este surprinzător, având în vedere că înalţi demnitari din Guvernul României au afirmat că în Legea bugetului de stat pentru anul 2020 sunt cuprinse sumele necesare pentru această majorare.

"Cu două săptămâni înainte de începerea anului şcolar 2020-2021, Guvernul României propune, prin OUG privind rectificarea bugetară, să nu mai fie acordate majorările salariale prevăzute de lege, măsură care reprezintă o grea lovitură pentru cadrele didactice. Conform legislaţiei în vigoare, personalul didactic ar fi trebuit să primească, de la 1 septembrie 2020 o creştere salarială medie de 14%, care ar fi însemnat o suplimentare a venitului net cu aproximativ 300 de lei. Chiar şi această majorare salarială nu ar fi adus nivelul salariilor la cel îndreptăţit, având în vedere importanţa muncii prestate, asta pentru că Legea nr.153/2017 poziţionează personalul didactic mult prea jos în grila de salarizare", se precizează în comunicat.

FSLI îşi exprimă indignarea faţă de decizia Guvernului de a amâna această creştere salarială, în condiţiile în care nu s-a vorbit nicio clipă despre imposibilitatea de a fi acordată. Ba mai mult de atât, înalţi oficiali au anunţat că această creştere este prevăzută în legea bugetului de stat.

"Considerăm că este o mare greşeală şi o dovadă de lipsă de respect faţă de colegii noştri, mai ales în condiţiile în care cu toţii au depus o muncă fără precedent pentru a asigura tuturor elevilor şanse egale la educaţie, în condiţiile speciale, provocate de noul Coronavirus. Amintim că pe durata semestrului al II-lea al anului şcolar trecut, efortul fizic şi intelectual al cadrelor didactice a fost foarte mare, în condiţiile în care şcoala s-a făcut online, efort care va creşte în anul şcolar viitor. De asemenea, atragem atenţia că personalul din învăţământ va fi supus unui risc major de contaminare cu COVID 19, ţinând cont că şcoala se va face faţă în faţă cu elevii", mai spun sindicatele.

Potrivit acestora, nemulţumirea angajaţilor din educaţie este foarte mare, având în vedere şi faptul că au fost găsite fonduri pentru majorările salariale acordate altor categorii de salariaţi.

"Prin urmare, cerem Guvernului să renunţe la această decizie de a nu acorda majorarea salarială, întrucât semnalele pe care le primim din rândul colegilor noştri arată faptul că este foarte posibil ca deschiderea noului an şcolar să fie pusă sub semnul întrebării, dacă nu vor fi acordate creşterile salariale anunţate", spun reprezentanţii sindicatelor.

Simion Hăncescu, preşedinte FSLI, precizează că guvernanţii uită că atunci când au făcut apel la angajaţii din sistemul de educaţie să se implice în noul context generat de COVID-19, toţi angajaţii au fost solidari şi s-au implicat astfel încât elevii să nu aibă de suferit, să fie încheiată situaţia şcolară a fiecărui elev şi să fie susţinute examenele naţionale.

"Chiar dacă ne-am temut pentru noi şi pentru familiile noastre, pentru elevi şi pentru familiile lor, nu am lăsat garda jos şi ne-am implicat în toate activităţile solicitate de Ministerul Educaţiei Naţionale. Acum, când e rândul cadrelor didactice să îşi primească drepturile, sunt pur şi simplu lăsate în aşteptare, pentru că înaintea lor sunt alţii care contează sau pentru că altele sunt priorităţile bugetare", a susţinut el.

Nu e doar o încălcare a legii, ci o lipsă de asumare şi o lipsă de respect şi apreciere faţă de o categorie întreagă de oameni care sunt devotaţi faţă de profesia pe care o au, a adăugat liderul sindical.

"Cadrele didactice aşteaptă această majorare nu pentru a o cheltui la cârciumă, dacă ar fi să facem o paralelă cu declaraţia premierului Ludovic Orban, ci pentru a se apropia de un trai normal, la care au dreptul. Cred cu tărie că aceasta situaţie este încă o dovadă a desconsiderării unui sector de activitate întreg. Guvernul Orban trebuie să găsească soluţii să acorde majorarea salarială începând cu data de 1 septembrie 2020!", a mai arătat Hăncescu.

Potrivit proiectului de rectificare bugetară publicat joi de Ministerul Finanţelor Publice (MFP), măsura de aplicare devansată a nivelului de salarizare stabilit pentru anul 2022, pentru personalul didactic de conducere şi personalul de îndrumare şi control din învăţământ, potrivit prevederilor art.38 alin.(41) lit.c) din Legea-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, se va aplica de la 1 septembrie 2021.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Faceti va profesori daca e asa de bine...
1
0
Daca prin lege li s-au acordat acest drept, sa li se dea. Nu mai fiti atat de ipocriti cu ideile voastre. Invatamantul si Sanatatea sunt pilonii statului. Daca au cazut ei, nu trebuie decat sa emigram cu totii.
2
0
Sa va fie rusine voi chiar nu stiti ce inseamna sa muncesti. Aveti ptea multi bani pentru cat munciti
1
1
Am 4000 pe luna, beau cafea si imi frec lindicul. Acum vrem si crestere de salariu ca e greu sa nu faci nimic de jumatate de an. Va pup de pe litoral unde ma refac dupa futaiul cu proful de sport
2
4
NU LE E RUSINE, au sta atatea luni degeaba si au primit salariile integral. Au facut scandal ca le-au crescut salariile medicilor si prin sindicate le-au marit si lor. Unii medici chiar merita salarii mari, mai ales in conditiile actuale, dar profesorii, ce au facut? Ce promovabilitate e la examene, la teste Pisa, ce stiu copii cand termina 8 sau 12 clase?
6
6
V-ati invatat cu nemunca stimati profesori, ca dascali nu va pot numi. O fi bine sa tot stai degeaba de prin februarie, cum se laudau colegii vostri cu leafa intreaga si voucerul la purtator, ca, de, dupa atata odihna mai trebuie si o relaxare in alta locatie. Cum sa vrei marire de salariu, pentru ce, marire la munca neprestata? Cat tupeu pe oamenii astia! Meditatii, after school, salarii marite...dar despre calitatea invatamantului se mai face vorbire?
6
6
La munca. Sa va fie rusine pentru 4 ore pe zi luati prea multi bani.
6
7
Dupa ce ca ati frecat menta din cauza COVIDului si v-ati primit salariul intreg acum cand ar trebui sa veniti la munca vreti mai multi bani,v-ati invatat puturosi ma profesorilor.
8
11
PNL, cu asta ati pierdut alegerile!
6
4
oare in tara asta sunt numai medici, militari, profesori , avocati- de politehnica- ingineri pentru cei ce nu stiu- mai vorbeste cineva, sau ei sunt trecuti la etc?. Lderii astia a tuturor sindicatelor, ce si-au facut averi imense si care au jucat functie de interes personal, sunt cinstiti?, si apoi cum sa traduc activitatea unui profesor care ajunge la pensie si nu obtine un post de titular?
5
6
S a terminat smecheria.
10
6
Luati pe paine de la PNL.. Voi I ati votat!
11
4

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102