REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.5° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
11.5° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Fulgii de ovăz: beneficii și rețete de mic dejun

Fulgii de ovăz: beneficii și rețete de mic dejun

Replica API 20 noiembrie 2020 | 00:00 1065

Fulgii de ovăz sunt recomandați de majoritatea nutriționiștilor, mai ales pentru prima masă a zilei. Ușor de preparat, gustoși și extrem de nutritivi, fulgii de ovăz au nenumărate beneficii pentru sănătatea ta.

Ovăzul este una dintre cele mai sănătoase cereale, fiind bogat în vitamine, minerale, fibre și antioxidanți, dar totodată lipsit de gluten, scrie doc.ro.

Valori nutriționale pentru ½ cană de fulgi de ovăz

Fosfor: 41% din doza zilnică recomandată

Magneziu: 34% din doza zilnică recomandată

Cupru: 24% din doza zilnică recomandată

Fier: 20% din doza zilnică recomandată

Zinc: 20% din doza zilnică recomandată

Acid folic: 11% din doza zilnică recomandată

Vitamina B1: 39% din doza zilnică recomandată

Vitamina B5: 10% din doza zilnică recomandată

Calorii: 65 kcal

Beneficiile fulgilor de ovăz pentru sănătate

După cum spuneam, grație nutrienților variați și importanți pentru sănătatea organismului, conținuți de fulgii de ovăz, este recomandat să îi integrezi în rutina ta alimentară. În primul rând, este bine să știi că fulgii de ovăz ajută la menținerea unei greutăți optime. Fie că ți-ai propus să scazi în greutate sau ești interesată să te menții la greutatea actuală, fulgii de ovăz reprezintă un aliat redutabil. Potrivit mai multor cercetări, ovăzul este bogat în beta-glucan, o fibră care reduce apetitul.

În plus, fulgii de ovăz sunt deosebit de sățioși, așadar nu ai nevoie de o cantitate mare pentru o masa îndestulătoare. De asemenea, dacă îți place să mănânci dulciuri, poți opta, în schimb, pentru un mic dejun dulce și sănătos, sub forma unui terci de ovăz cu miere de albine sau dulceață naturală. În acest fel, îți satisfaci pofta de dulce, fără a mai apela la gustări bogate în zahăr rafinat.

Un alt avantaj al fulgilor de ovăz constă în faptul că aceștia pot scădea nivelul de colesterol LDL, supranumit colesterolul “rău”. Ovăzul este cereala cea mai bogată, din punct de vedere cantitativ, în fibre solubile. Acest tip de fibre ajută la scăderea colesterolului LDL, care, în cantități peste limită, poate dăuna sănătății. Numeroase cercetări atestă faptul că persoanele care au tensiune arterială mărită și consumă cel puțin 3 grame de fibre solubile pe zi își pot reduce colesterolul cu aproximativ 8% – 23%. Numai o cană de fulgi de ovăz are un conținut de 4 grame de fibre solubile, așadar este ușor să îți obții necesarul zilnic numai dintr-o masă pe bază de ovăz.

Fulgii de ovăz pot ajuta și în reglarea tensiunii arteriale. Cercetările în domeniu au scos la iveală faptul că o dietă bogată în cereale integrale, precum fulgii de ovăz, are efecte comparabile cu cele ale medicamentelor pentru scăderea tensiunii arteriale. Un fapt mai puțin cunoscut este că ovăzul stabilizează nivelul de zahăr din sânge. Fiind bogați în fibre solubile, fulgii de ovăz au un indice glicemic scăzut, ceea ce înseamnă ca nivelul de zahăr din sânge va rămâne constant, fără a suferi modificări subite după masă. Prin urmare, riscul de diabet sau de boală coronariană este mult mai scăzut, deci, dacă suferi de asemenea probleme de sănătate, este recomandat să integrezi fulgii de ovăz în dieta ta.

Consumul de fulgi de ovăz poate scădea riscul de cancer de colon. Specialiștii britanici susțin că există o legătură între consumul ridicat de fibre și riscul scăzut de cancer de colon. De asemenea, mai multe cercetări în domeniu arată că numai 10 grame de fibre pe zi pot scădea cu aproximativ 10% riscul de cancer colonorectal.

Un alt avantaj al ovăzului este că te pot proteja de radicalii liberi. Fulgii de ovăz sunt bogați în antioxidanți puternici. Rolul antioxidanților este de a proteja celulele organismului de acțiunea radicalilor liberi, despre care se știe că, pe termen lung, pot duce la îmbătrânire prematură și cauza boli de inimă ori cancer. Nu în ultimul rând, fulgii de ovăz pot îmbunătăți calitatea somnului. Ovăzul conține melatonină, precum și un complex de carbohidrați care stimulează producția de triptofan în corp care, odată ajuns la nivelul creierului, induce starea de somnolență. Așadar, ovăzul poate fi consumat și seara, la cină, nu neapărat la micul dejun, mai ales dacă suferi de probleme cu somnul.

Cum consumi fulgii de ovăz

Un atu al fulgilor de ovăz este versatilitatea acestora – îi poți integra cu ușurință în mese dulci și sărate. Așadar, iată câteva rețete delicioase și ușor de preparat pe bază de fulgi de ovăz.

Fulgi de ovăz cu lapte : amestecă ½ cană de fulgi de ovăz cu o cană de lapte (poate fi și lapte vegetal, precum cel de soia sau cocos) și un praf de sare. Pentru a-i oferi o aromă deosebită, poți adăuga și un praf de scorțișoară sau câteva nuci. Ideal ar fi să lași cerealele să se înmoaie în lapte peste noapte, la frigider sau într-un spațiu răcoros și ferit de lumină.

Fulgi de ovăz cu iaurt: poți amesteca fulgii de ovăz cu iaurt și cu o linguriță de miere de albine, precum și cu un pumn de fructe de pădure. Pentru persoanele stresate, care suferă de anxietate, câteva felii de banană pot face minuni în această combinație. Acest amestec ar trebui să fie consumat imediat după ce este preparat sau măcar în următoarele 2-3 ore. Dacă ești mereu pe fugă dimineața, poți pune fulgii de ovăz și fructele de pădure spălate într-un recipient, iar cutia de iaurt și bananele, precum și mierea separat, pentru a le consuma la birou, ca o gustare de dimineață, plină de energie și sănătate.

Terci cald de ovăz: terciul cald de ovăz se prepare foarte ușor. Tot ce trebuie să faci este să pui, într-o oală mică, două căni de lapte de care consumi de obicei, de vacă sau vegetal, împreună cu ½ cană de fulgi de ovăz, la fiert la foc mic. Când începe oala să clocotească, amestecă terciul cu o lingură din lemn, ușor, pentru a evita formarea cocoloașelor. Amestecă încet timp de 2-3 minute, după care ia terciul de pe foc și asezonează-l cu puțină sare, un praf de scorțișoară, nuci, miere de albine sau orice altceva îți dorești peste el.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614