REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.1° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
12.1° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Fumătorii, loviţi în plex! După tragedia din Colectiv, 17 localuri au INTERZIS fumatul!

Fumătorii, loviţi în plex! După tragedia din Colectiv, 17 localuri au INTERZIS fumatul!

Replica API 14 noiembrie 2015 | 00:36 216

Constanţa:

Constanţa:

Sursa foto: mirrordaily.com

După tragedia de la Colectiv, inspectorii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului au luat cu asalt cluburile şi localurile din Constanţa pentru a verifica dacă agenţii economici care desfăşoară activităţi de alimentaţie publică de tipul cluburi, baruri, cafenele şi alte spaţii publice cu destinaţie similară respectă legislaţia în vigoare. În mod special, s-a urmărit dacă aceştia respectă legea privind combaterea efectelor consumului produselor din tutun.

Ei bine, mai mult de jumătate dintre cei controlaţi nu a respectat legea. Reprezentanţii localurilor vizate au primit amenzi de la 250 lei la 1.000 de lei. Pentru a nu se alege cu măsura de oprire temporară a activităţii până la remedierea deficienţei, adică până la amenajarea spaţiilor dedicate fumătorilor, agenţii economici vizaţi au luat decizia de a interzice total fumatul. Mai exact, în 17 localuri din Constanţa fumatul este interzis!

Zilele trecute, mai exact în perioada 6-7 noiembrie a.c., inspectorii CJPC Constanța au fost vizitat 56 operatori economici, pentru a verifica dacă aceștia respectă legea privind combaterea efectelor consumului produselor din tutun. Neconformităţi au fost constatate la 40 dintre aceştia, respectiv 71,4%. Imediat, la 17 operatori economici s-a constatat că nu există spaţiu special amenajat pentru fumat care să reprezinte cel mult 50% din suprafaţa spaţiului închis destinat clienţilor.

S-a dispus măsura de oprire temporară a activităţii până la remedierea deficienţei. Însă, în același timp, în momentul în care scris procesul verbal de constatare a contravenției și s-a dat măsura de oprire temporară a activității, s-a și remediat situația. Adică agenții economici respectivi au luat decizia de a se interzice total fumatul în incinta localului, acolo unde au existat spații separate pentru fumători. Însă, va trebui să plătească amenda, care pornește de la 250 lei, pentru localurile mici, și 1000 de lei, în cazul celor mai mari.

În această ultimă categorie intră două localuri din centrul Constanței. „Ca modalitate de remediere pentru ridicarea măsurii s-a interzis complet fumatul până la crearea unui spaţiu pentru fumat conform legii, s-a restrâns suprafaţa destinată clienţilor astfel încât să nu se depăşească 100 mp, s-a interzis fumatul la parterul unităţii, iar spaţiul pentru fumători este amplasat la etaj, semnalizat şi dotat conform legii. La o serie de operatori economici a căror spaţii de servire destinate clienţilor erau sub 100 mp s-a constatat neafişarea la loc vizibil a sintagmelor: „În această unitate fumatul este permis” sau „În această unitate fumatul este strict interzis”.

De asemenea, se utiliza în prestarea de servicii loturi de materii prime (părţi anatomice din carne de pasăre-aripi pui) cu data limita de consum depăşită de peste 30 zile; eprezentarea Registrului unic de control. Pentru deficienţele constatate pe timpul acţiunilor de control s-au aplicat 38 amenzi contravenţionale şi 3 avertismente. În perioada următoare CJPC Constanţa va continua acţiunile de verificare a respectării prevederilor Legii 349 din 2002 privind combaterea efectelor consumului produselor din tutun în cluburi, baruri, cafenele şi restaurante“, se arată într-un comunicat CJPC.

Mirela Sorina PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614