REPLICA ONLINE CONSTANTA

23.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
23.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Funcţionar de la APIA Constanţa şi complicea sa, reţinuţi de DNA pentru fraude cu fonduri europene la Cogealac

Funcţionar de la APIA Constanţa şi complicea sa, reţinuţi de DNA pentru fraude cu fonduri europene la Cogealac

Replica API 17 septembrie 2014 | 03:19 599

Falsurile aveau avizul primăriei din comună

Falsurile aveau avizul primăriei din comună

Un funcţionar din cadrul APIA Constanţa şi complicea sa au fost reţinuţi ieri de DNA pentru 24 de ore şi vor fi prezentaţi instanţei cu propunere de arestare preventivă după ce au furat peste 1,6 milioane de lei din fondurile europene. Alexandru Răzvan Ionescu, consilier superior în cadrul APIA- Centrul judeţean Constanţa este acuzat de folosire de documente ori declaraţii false care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene (patru infracţi), înşelăciune (patru infracţi) şi fals material în înscrisuri oficiale (nouă infracţi), în timp ce Laura Şerban este acuzată de folosire de documente ori declaraţii false care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, înşelăciune şi fals în declaraţii. Potrivit DNA, în perioada 2011 - 2013, la APIA Constanţa fost înregistrate mai multe dosare privind cererea unică de plată, întocmite pe numele inculpatei Şerban Laura şi ale altor trei persoane, în calitate de fermieri, prin care se solicita acordarea de subvenţii de la bugetul general al Uniunii Europene şi de la bugetul naţional, cuvenite pentru suprafeţele de teren pe care le exploata.

În baza cererilor formulate de presupuşii fermierii şi a documentelor anexate, APIA Constanţa a achitat sume importante de bani în conturile acestora, atât din bugetul general al Uniunii Europene cât şi din bugetul naţional. În total în conturile celor patru persoane au fost viraţi 1.647.054,98 lei. Ulterior, din verificările efectuate a rezultat că toate adeverinţele şi declaraţiile din dosarele privind cererile unice de plată formulate de cei patru presupuşi fermieri sunt false. Sumele de bani virate de APIA în contul lui Şerban Laura au fost retrase integral de către aceasta din urmă, în timp ce sumele de bani virate în conturile celorlalţi trei presupuşi fermieri au fost retrase integral de către o altă persoană, de asemenea urmărită penal în cauză, care figura ca împuternicit în acest sens. În realitate, presupuşii fermieri sunt persoane fără adăpost, provenite din centrele de plasament, racolate şi folosite de funcţionarul respectiv numai pentru a obţine ilegal fonduri, pe baza unor documente falsificate, în numele persoanelor respective, acte ce atestau că aceştia deţineau şi lucrau terenuri agricole. În perioada mai 2011 – mai 2013, inculpatul Ionescu Răzvan Alexandru, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu care decurgeau din calitatea de funcţionar public la APIA Constanţa, a contrafăcut scrierea din cererile de finanţare atribuite celor patru persoane, presupuşi fermieri, a folosit la APIA mai multe documente false, în dosarele celor patru persoane şi i-a indus în eroare pe reprezentanţii instituţiei, cu efectul obţinerii, pe nedrept, de fonduri europene şi de bani de la bugetul naţional. De asemenea, inculpata Laura Şerban, la data de 21.05.2013, a formulat, în faţa funcţionarilor APIA Constanţa, declaraţii necorespunzătoare adevărului, a folosit declaraţii şi documente false, obţinând pe nedrept, fonduri din bugetul general al Uniunii Europene şi din bugetul naţional, se mai arată în documentul emis ieri de DNA. Procurorii au beneficiat de sprijin din partea Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa şi a Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă din cadrul M.A.I. În cauză se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de o altă persoană.

Documentele falsificate aveau ştampila Primăriei Cogealac

Dincolo de informaţiile oferite de procurori, mai există câteva detalii foarte interesante în acest caz. Potrivit informaţiilor obţinute de „Replica”, fondurile europene au fost obţinute ilegal pentru o suprafaţă de 43 de hectare de păşune din comuna Cogealac. Dosarele falsificate care au fost aprobate de APIA aveau inclusiv ştampila şi semnăturile unor oficiali din Primăria Cogealac, care, foarte probabil, ştiau la ce urmează să fie folosite respectivele falsuri. Revenind la funcţionarul APIA care a făcut posibil furtul a celor 1,6 milioane de lei, trebuie spus că Răzvan Ionescu nu are o condiţie materială tocmai modestă. Potrivit declaraţiei sale de avere, consilierul superior APIA deţine, alături de soţia sa, Ana, un teren intravilan de 450 metri pătraţi în Valu lui Traian, cumpărat de soţie în anul 2004, precum şi 1,25 hectare de teren arabil în Istria, moştenit, de asemenea, de soţie. Cei doi soţi mai au apartament şi o casă în Constanţa, cea din urmă tot moştenire a soţiei şi un Mitsubishi Colt. Răzvan Ionescu a declarat un venit de doar 32.082 lei de la APIA, la care se adaugă alocaţiile celor doi copii şi arenda de 400 de lei încasată de soţie.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Mackidoance frumoase la apia.blonde.place mult
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367