REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.7° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
12.7° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Functionarii publici au protestat sub balconul prefectului Palaz

Functionarii publici au protestat sub balconul prefectului Palaz

Replica API 15 octombrie 2010 | 00:00 88

Angajati de la Finante, ITM, CJC si primarii, impreuna la proteste

Angajati de la Finante, ITM, CJC si primarii, impreuna la proteste

Greva spontană a salariaţilor din cadrul Direcţiei Finanţelor Publice Constanţa a continuat şi ieri. În tot acest răstimp, manifestanţii au ameninţat că protestele nu se vor opri, până când Executivul nu le va rezolva problemele privind diminuările salariale. "Vrem munca noastră, nu pomana voastră!" - au scandat protestatarii. "De 18 ani lucrez ca inspector în administraţia financiară. Am un salariu de 800 de lei. Guvernul trebuie să gestioneze o astfel de problemă. O să rămânem aici, în funcţie de ceea ce ni se propune şi ceea ce va rezolva Guvernul în fapt", ne-a precizat Rădiţa Sterian, o angajată a Direcţiei Finanţelor Publice Constanţa. De altfel, de ieri dimineaţă, de când treptele Direcţiei Generale de Finanţe Publice Constanţa s-a umplut de protestatari, funcţionarii publici nemulţumiţi de diminuările salariale nu au încetat să apară.. Claudiu Anghel, liderul de Sindicat Sed Lex susţinea la acel moment, că: "Ceea ce se întâmplă aici este un fitil de mult aprins. Vom sta aici până când Guvernul ne va răspunde în mod pozitiv".

Şi gardienii publici s-au solidarizat cu protestatarii

La fel ca şi salariaţii Direcţiei Generale de Finanţe Publice Constanţa, gardienii publici din municipiu s-au plâns de lefurile mici. "Salariile unui gardian public sunt, la momentul actual, de 420 - 425 de lei. Noi ne autofinanţăm şi nu e normal ca Guvernul să ne taie din salarii şi să ne reducă din personal. Din 690 de persoane, o să rămânem în curând, 150", a adăugat Sorin Radu, gardian public. Şi angajaţii din Primărie, dar şi cei din Consiliul Judeţean s-au alăturat ulterior manifestanţilor. Motiv pentru care, cei care au avut nevoie să apeleze la serviciile instituţiilor publice constănţene au fost nevoiţi să se întoarcă din drum. Faţă de această situaţie, George Târnoveanu, liderul de sindicat al CJC, a declarat, pentru "Replica", faptul că: "Din momentul acesta se poate întâmpla orice. Este un miting spontan. Liderii de sindicat nu mai pot stăpâni masele de oameni".

Angajaţii de la ITM, solidari cu protestatarii

Salariaţii Inspectoratului Teritorial de Muncă Constanţa au părăsit, ieri, locul de muncă şi au ieşit în faţa ITM timp de o oră, pentru a solidariza cu întreaga ţară. Angajată la ITM, Olimpia Ioan câştigă după 34 de ani de muncă 639 lei. Înainte avea un salariu de 900 lei. "Facem ore suplimentare, ar trebui să ni le plătească dublu, dar nu ni le plătesc. Avem studii superioare şi suntem pontaţi cu studii medii. Noi facem ordine în curtea altora, dar la noi e debandadă", a mărturisit Olimpia Ioan. Salariaţii ITM au mai ţinut să transmită că şi ei nu au mai primit stimulente. "Stimulentele erau curpinse între 200-500 lei, nu erau cine ştie ce valori, dar erau", au mai precizat angajaţii ITM.

Palaz: "Ei spun că este un miting spontan, dar de fapt s-au anunţat pe mail sau prin sms, să se îmbrace cu haine groase"

Dacă iniţial protestul funcţionarilor publici a dus la o restricţionare a traficului rutier de pe bulevardul I.G. Duca, între bulevardul Ferdinand şi bulevardul Mamaia, ulterior, cei strânşi la sediul Finanţelor au paralizat circulaţia pe principalele artere ale centrului municipiului. Şi asta pentru că masa revoltată de oameni a luat-o spre Prefectură, unde au cântat imnul patriei, în faţa balconului Prefectului. Nu au lipsit însă nici huiduielie. "Jos incompetenţii!", "Jos Băsescu!", "Haideţi cu noi!", sau "Solidaritate!", au fost câteva dintre sloganurile scandate de mulţime. În replică la reacţia lor, Claudiu Palaz a invitat patru dintre manifestanţi la sediul Prefecturii, pentru a-i comunica problemele cu care se confruntă. Cu greu s-au lăsat protestatarii convinşi să stea de vorbă cu prefectul, dar până la urmă, au cedat insistenţelor reprezentantului guvernului în teritoriu. Şi după ce i-a întrebat pe cei patru funcţionari cât câştigă pe lună, prefectul le-a ascultat protestatarilor necazurile. Apoi, prefectul le-a cerut celor patru şi un memoriu scris, în care manifestanţii să îşi exprime clar nemulţumirile lor. Ulterior, prefectul Palaz a ţinut să menţioneze că: "Ei spun că este un miting spontan, dar de fapt s-au anunţat pe mail sau prin sms, să se îmbrace cu haine groase. Asta mi-au spus surse din cadrul primăriei". De menţionat că la protestele de ieri au asistat şi angajaţii Primăriei Eforie: "Gata, am strâns tot prin instituţie, venim la Constanţa, să protestăm!", ne-a spus o funcţionară. La fel, şi angajaţii din Primăria Medgidia au fost de neoprit în iureşul evenimentelor. Deşi nu au participat la protest, Asociaţia Liga Consilierilor Juridic din Judeţul Constanţa şi Sindicatul Liber al Salariaţilor din Învăţământul Preuniversitar Constanţa s-au solidarizat cu protestatarii. De asemenea, în timp ce protestele de la sediul Prefecturii se încheiaseră, şi funcţionarii publici din Primăria Mangalia, răzmeriţa abia începea.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218