REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.9° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
11.9° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Funcţionărimea venită să se şcolească la mare, în Mamaia, a făcut toxiinfecţie alimentară

Funcţionărimea venită să se şcolească la mare, în Mamaia, a făcut toxiinfecţie alimentară

Replica API 13 iunie 2013 | 00:00 114

Anchetă epidemiologică la Hotel Central: o consilieră din Ministerul Sănătăţii a ajuns la spital!

Anchetă epidemiologică la Hotel Central: o consilieră din Ministerul Sănătăţii a ajuns la spital!

Anchetă epidemiologică la o unitate hotelieră din staţiunea Mamaia. Turiştii cazaţi la Hotel Central au început să se prezinte la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Constanţa, cu simptome specifice toxiinfecţiei alimentare. Cei cazaţi la hotel participă la un curs organizat de Agenţia Naţională pentru Funcţionari Publici. "Avem 13 cursanţi la Constanţa, la Hotel Central. Într-adevăr, au fost două sau trei persoane cu probleme. Din câte am înţeles, nu s-ar fi intoxicat de la mâncarea din hotel", a declarat un reprezentant al Autorităţii Naţionale a Funcţionarilor Publici, din cadrul Departamentului de Comunicare. Medicul Mihaela Dinisov, directorul adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică Constanţa, susţine că până la acest moment doar cinci persoane au ajuns în atenţia medicilor, cu dureri abdominale, scaune diareice, dar numai unul a fost internat, ancheta epidemiologică fiind în curs de desfăşurare. Facem precizarea că persoana internată este o consilieră din cadrul Ministerului Sănătăţii!

"Echipa Direcţiei de Sănătate Publică, formată din inspectori de la Serviciul de Control şi medic epidemiolog de la Departamentul Supraveghere, s-a deplasat la unitatea respectivă şi a declanşat ancheta epidemiologică. De asemenea, inspectorii s-au deplasat şi la Spitalul de Boli Infecţioase, la Ambulanţă. Ancheta este în desfăşurare. O singură persoană a ajuns la spital, o alta a solicitat asistenţă medicală celor de la Ambulanţă, iar alte trei au prezentat dureri abdominale, vărsături, scaune diareice. Ei spun că au consumat alimentele pe care le-au avut asigurate la unitatea unde erau cazaţi. Până nu avem ancheta completă, nu putem spune alimentul incriminat", a declarat, pentru "Replica", dr. Mihaela Dinisov. Inspectorii Direcţiei de Control în Sănătate Publică au declanşat deja o anchetă în acest caz, iar dacă se constată că reprezentanţii unităţii hoteliere ar fi de vină aceştia riscă amenzi contravenţionale între 3000-10.000 de lei, în funcţie de deficienţele constatate. "La noi nu au existat reclamaţii, noi am aflat ulterior. Persoanele respective erau cazate de câteva zile, nu ştiu dacă au consumat alimente şi din afara hotelului. Alimentele au fost verificate şi absolut totul este în regulă", a declarat Raluca Popa, directorul executiv al SC Hotel Central SA. Menţionăm că acesta este primul caz de toxiinfecţie alimentară înregistrat în 2013, în judeţul Constanţa. "Inspectorii care au fost la faţa locului spun că în principiu se respectă normele de organizare şi funcţionare a circuitelor restaurantului, au prelevat probe din toate alimentele, s-a investigat personalul, s-au recoltat probe - exudate şi coproculturi de la personalul din blocul alimentar, s-au verificat condiţiile igienico-sanitare, s-au recoltat salubrităţi, de pe suprafeţe, de pe mâini, şi aşteptăm rezultatele de laborator. Turiştii aveau inclus în preţ doar micul dejun, dar pe baza unui bon puteau servi şi celelalte mese. Persoanele care au prezentat simptome specifice toxiinfecţiei alimentare spun că au mâncat la restaurantul hotelului, dar nu au consumat acelaşi aliment, meniul fiind unul diversificat", a declarat dr. Constantin Dina, directorul Direcţiei de Sănătate Publică. Funcţionarii publici, care au ajuns în atenţia medicilor, au vârste cuprinse între 35 şi 55 de ani. "Persoana internată a primit tratament de specialitate şi a părăsit unitatea spitalicească. A fost tratat prin internare de zi", au mai spus inspectorii DSP. Cei care au acuzat simptome specifice toxiinfecţiei alimentare spun că au consumat alimente care aveau în componenţă brânză, şuncă, ciorbă de vită, peşte, pastramă. "Angajaţii aveau carnetele de sănătate la zi, dar şi cursuri de igienă. Dacă numărul persoanelor cu dureri digestive va creşte, vom merge din nou în anchetă. Abia săptămâna viitoare vom primi rezultatele de laborator şi atunci vom ştii cu exactitate de la ce s-au îmbolnăvit cele cinci persoane", au spus medicii specialişti ai Direcţiei de Control în Sănătate Publică.

Cum evităm apariţia toxiinfecţiilor alimentare în sezonul cald

În fiecare sezon estival creşte numărul infecţiilor alimentare, multe dintre ele necesitănd spitalizare. Ele pot fi virale, bacteriene şi/sau parazitare. Salmonella rămâne însă principala cauză de toxiinfecţie alimentară de ori-gine bacteriană, spun medicii. Pentru evitarea apariţiei toxiinfecţiilor alimentare în perioadele cu temperaturi ridicate, în condiţiile în care riscul alterării alimentelor este mai ridicat în sezonul cald, medicii recomandă să se dea atenţie sporită modului în care se păstrează sau se prepară alimentele şi locurilor de unde acestea se cumpără.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614