REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
10.4° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Funcționarul minune nu mai este administrator la Oil Terminal. Acționarul Broadhurst continuă jihadul

Funcționarul minune nu mai este administrator la Oil Terminal. Acționarul Broadhurst continuă jihadul

Replica API 13 august 2016 | 22:25 315

Vrea să-i “decapiteze” pe director și administratori

Vrea să-i “decapiteze” pe director și administratori

Ecourile stârnite de Bogdan Stănescu, apropiatul Alinei Gorghiu care s-a trezit salariat la 12 companii de stat, au ajuns și la șefii din Ministerul Energiei. Așa se face că Stănescu nu mai este administrator la Oil Terminal SA, deși avea cel mai impresionant CV din toți cei trei candidați. Mai mult, Bogdan Stănescu era deja administrator provizoriu, astfel încât numirea sa în Consiliul de Administrație (CA) al societății constănțene trebuia să fie o simplă formalitate. Oil Terminal are acum, pentru prima dată, un CA din care fac parte două femei. Pe de altă parte, trebuie remarcat faptul că acționarul Broadhurst nu se lasă și cere, din nou, “decapitarea” directorului general și administratorilor companiei.

Adunarea Generală a Acționarilor (AGA) de la Oil Terminal a ales-o pe Nicoleta Mariana Moise administrator al companiei, în cadrul ședinței de pe 11.08.2016. Nicoleta Mariana Moise este de profesie jurist, va împlini luna aceasta 34 de ani şi este din iulie 2015 şefa Serviciului Buget, Monitorizare resurse materiale şi financiare din cadrul Ministerului Energiei. A fost consilier în cadrul aceluiaşi minister, în perioada decembrie 2014- iulie 2015, iar anterior a ocupat un post de consilier, din octombrie 2013, la Departamentul pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri şi Turism, pentru ca în perioada noiembrie 2011- octombrie 2013 să activeze într-o funcţie de economist la Centrul Naţional al Cinematografiei. Nicoleta Mariana Moise este a doua femeie din CA-ul Oil Terminal, alături de Iulia Gabriela Tănase, ceilalți membri fiind Toma Bogdan Costreie, Cătălin Constantin Grigorescu, Bogdan Valentin Ghiță, Dumitru Matei și Dan Cristian Bărbulescu. Au ieșit astfel din cursă veșnicul candidat Niculae Țicu, fost angajat și sindicalist la Oil Terminal, în prezent pensionar, dar și deja celebrul Bogdan Stănescu. La 41 de ani, Stănescu este posesorul unui record fabulos, fiind funcţionarul public cu nu mai puţin de 12 lefuri la stat, până acum două zile. Fost angajat al casei de avocatură a Alinei Gorghiu, lidera PNL, el însuşi membru al partidului, co-autor alături de aceasta a două cărţi şi consilier al viceguvernatorului arestat pentru corupţie Bogdan Olteanu, de asemenea liberal de frunte, Stănescu a fost prezentat recent de către Răzvan Orăşanu, fostul şef al AVAS, ca fiind „omul serviciilor” şi, ca urmare, intangibil. Deranjul stârnit însă în minister a fost însă evident, din moment ce Stănescu a fost scos din CA-ul Oil Terminal.

Broadhurst vrea sânge pe pereți

Imediat după ședința de pe 11.08.2016, Broadhurst Investments Ltd, în calitate de acționar minoritar al Oil Terminal SA, cu 7,63% din capitalul social, a solicitat convocarea altei AGA, cu următoarea ordine de zi:

“1. Aprobarea pornirii acțiunii în răspundere împotriva directorului general și a administratorilor societății, pentru prejudicierea societății ca urmare a operațiunilor desfășurate de către aceștia cu încălcarea legii, după cum urmează:

- Manipularea pieței de capital pe care sunt tranzacționate acțiunile emise de către societate, prin falsificarea situațiilor financiare preliminare aferente anului financiar 2015.

- Aprobarea ca pierderile înregistrate din contractele societății cu clienții aflați în insolvență Oil Prod, Oltchim și Interagro să fie considerate costuri nedeductibile fiscal în situațiile financiare pentru anul 2015 și cele aferente trimestrului I din anul 2016.

- Încheierea, fără aprobarea prealabilă în consiliu de administrație sau prin rectificarea BVC de către adunarea generală a acționarilor, a Contractului Colectiv de Muncă, fapt care a prejudiciat societatea prin reducerea profiturilor din semestrul III și semestrul IV ale anului 2015 cu aproximativ 4 milioane de euro.

- Prelungirea nelegală a contractului de mandat al Directorului General al societății pentru o perioadă de 4 ani.

- Aprobarea unui regulament de achiziții publice fără aplicarea Legii nr. 99/2016 privind achizițiile sectoriale și a OUG nr. 34/2006 privind achizițiile publice, deși Oil Terminal este o societate deținută majoritar de statul român.

- Subevaluarea terenurilor societății aflate în capitalul social de 10 ori, față de valoarea terenurilor neincluse în capitalul social.

- Subevaluarea în contabilitate a imobilizării necorporale a acordului de concesiune petrolieră la 3 milioane lei, față de un venit obținut annual de 1,5 milioane.

- Aprobarea diminuării incorecte în contabilitate a amortizării imobilizărior necorporale și prestarea de servicii sub costurile reale.

- Tergiversarea punerii în executare a acțiunii în răspundere aprobată de adunarea generală a acționarilor din 2012 împotriva directorilor societății pentru prejudiciile constatate de ANAF Constanța.

2. Aprobarea inițierii recuperării de la persoanele responsabile a pierderilor Oil Terminal SA din anii 2010-2014 generate de diminuarea cotei de piață ca urmare a aplicării OUG nr. 54/2010 privind unele măsuri pentru combaterea evaziunii fiscale, ordonanță constatată nelegală de către Comisia Europeană și generate de prestații sub costuri către clienții privați, pentru tarifele reglementate de ANRM, reprezentând un ajutor de stat nelegal”.

Acuzații nefondate

Reamintim că acuzațiile aduse de Broadhurst în ultimii ani, concretizate în zeci de plângeri și acțiuni în instanță, au fost respinse toate, fără excepție. Atât judecătorii, cât și Corpul de control al ministerului au găsit acuzațiile acționarului cipriot ca nefondate. Chiar dacă reclamațiile Broadhurst se îndreaptă punctual împotriva directorului și administratorilor Oil Terminal, este puțin probabil să avem de-a face cu o problemă personală la adresa unor persoane care se rotesc la conducerea companiei constănțene, ci mai degrabă cu un joc menit să pregătească Oil Terminal, într-un fel sau altul, pentru o privatizare cât mai “avantajoasă”. Broadhurst este, de altfel, cel mai puternic off-shore din România, cu acțiuni la zeci de societăți ale statului, de pe urma cărora încasează anual milioane de euro care ajung, evident, în paradisul fiscal cipriot.

Rocsana CRISTEA

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218