REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
18.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Fundaţia Teatrelia: Curtea de Conturi Constanţa nu ştie legea? Cum să plătească un ONG TVA pentru fondurile nerambursabile?

Fundaţia Teatrelia: Curtea de Conturi Constanţa nu ştie legea? Cum să plătească un ONG TVA pentru fondurile nerambursabile?

Replica API 3 iulie 2018 | 00:35 435

Reacţie faţă de controlul la Consiliul Judeţean!

Reacţie faţă de controlul la Consiliul Judeţean!

În urma controlului Curţii de Conturi, încheiat de dată recentă, Consiliului Judeţean Constanţa i-a fost pus în vedere să recupereze circa 200 de mii de lei, bani viraţi în conturile unor fundaţii care s-au calificat anul trecut pentru organizarea unor evenimente finanţate în baza OUG 350 (detalii AICI!).

Aşa cum arăta cotidianul „Replica” de Constanţa într-o ediţie anterioară, fundaţia care în mod clar are probleme din pricina controlului este Clopot (a organizat evenimentul “Teatrul de Stradă”), dar se pare că probleme au şi fundaţiile Eurocult (cu evenimentul “Hangout”), respectiv Teatrelia, cu „Dram Drum. Autobuzul Veseliei”.

În replică, Fundaţia Teatrelia, cea care a organizat evenimentul „Dram Drum. Autobuzul Veseliei” (detalii despre proiect AICI!) lansează o serie de critici dure la adresa Curţii de Conturi Constanţa, dar şi a Consiliului Judeţean. Purtătorul de cuvânt al fundaţiei, Valentin Ispas, a precizat că, în paralel cu verificarea Curţii de Conturi, a fost trimisă la sediul Teatrelia şi Inspecţia Fiscală a Administraţiei Judetene a Finanţelor Publice, dar care… nu a descoperit nimic din ceea ce i se impută!

Iată punctul de vedere transmis de Valentn Ispas – text integral:

„Până acum nu am fost informaţi despre nici o recomandare a Curţii de Conturi Constanţa cu privire la returnarea fondurilor nerambursabile alocate pentru proiectele culturale organizate anul trecut. Ne-ar mira o astfel de recomandare de vreme ce, săptămâna trecuta, s-au finalizat controalele Inspecţiei Fiscale a Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Constanţa, solicitate atât de către Consiliul Judeţean Constanţa, cât şi de Curtea de Conturi Constanţa şi nu a fost descoperită nici o prevedere legală încălcată, nu s-a stabilit nici un prejudiciu.

Oricum, nu înţelegem despre ce documente justificative nedepuse este vorba. În luna decembrie 2017 am depus ultimele documente solicitate, s-au finalizat raportările, au fost depuse cererile de plată aşa cum ni s-a solicitat de către Direcţia Generală Economico-Financiară a administaţiei judeţene, de aceea am şi intentat, deja, acţiuni în instanţă Consiliului Judeţean şi aşteptăm deciziile judecătorilor.

Am respectat Legea achiziţiilor publice, am desfăşurat toate achizitiile prin Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (deşi Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice ne-a comunicat că nu trebuie să folosim SEAP, dar aşa ne-a obligat Consiliul Judeţean, şi în acest an ONG-urile nici măcar nu se mai pot inscrie în SEAP), am depus mii de documente, de la referate de necesitate la procese-verbale de recepţie finală, facturi, chitanţe, tot ce solicită Ghidul Solicitantului privind regimul finanţărilor nerambursabile din fondurile bugetului judeţului Constanţa, alocate pentru activităţi nonprofit de interes general din domeniul Cultural, iar acum Curtea de Conturi Constanţa ne acuză că nu am plătit TVA pentru fondurile nerambursabile primite pentru activităţi culturale non-profit!!! Cum să plătescă un ONG TVA pentru fondurile nerambursabile alocate pentru desfăşurarea de activităţi incluse în statutul său??? Potrivit cărei legi??? Dacă trebuia să plătim TVA, nu se sesiza AJFP Constanţa în urma verificărilor din această lună???

Ne pare rău că şi Consiliul Judeţean Constanţa reacţionează asemeni Primăriei Municipiului Constanţa când apar diferite recomandări ale Curţii de Conturi Constanţa cu privire la proiectele culturale implementate cu fonduri nerambursabile. Nu le atacă în instanţă, se dă deoparte şi lasă ONG-urile să se descurce singure: să deschida procese peste procese pentru recuperarea tuturor banilor alocaţi pentru proiecte, să sesizeze Curtea de Conturi a României, lucruri pe care le-am şi făcut, şi asteptam deciziile judecătorilor şi speram ca si Curtea de Conturi naţională să se sesizeze. Numai la Constanţa apar astfel de decizii ireale ale Curţii de Conturi, ale administraţiilor locale şi judeţene, numai aici nu există un regulament de acordare a finanţărilor nerambursabile care se poate aplica, care să respecte legislaţia în vigoare, numai aici sunt stabilite câteva cheltuieli neeligibile aberante, eşti obligat să realizezi achiziţiile asemeni unei autorităţi locale sau judeţene, numai aici după ce realizezi evenimentele autorităţilor nu le mai pasă şi nu fac decât sa tărăgăneze decontările”.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Dana Vitcu de la universitate, o nulitate si o pseudo actrita, a obtinut fonduri nerambursabile cu angajatii ei, sclavii ei, in comisia de selectare a dosarelor de concurs. Lupu Mitica si Stoiciu. A folosit studenti fara sa le dea 1 leu si a pus-o pe fii-sa in toate proiectele. Asa au beneficiat de bani si lupu si stoiciu de 1 post de profesor. Jale si hotie de necuprins. Unde sunteti procurorilor?????Dram-Drum??
13
0
Ati distrus teatrul Fantasio, ati distrus orchestra teatrului, s-au imbolnavit artisti, au ramas pe drumuri.Cid vor raspune Constantinescu, Mazare, si barbosul ala care s-a dus sa distruga si TV nationala.
11
0
Cred ca acest control a fost trimis de cei invidiosi pe cei de la fundatia Teatrelia.Mirela Pana e prima
6
10
Autoritatile statutlui prin toti cacatii incompetenti angajati prin coruptie fac tot posibilul ca natia asta sa ramana o gloata needucata.
5
10
Ce spectacole faceti ?de doi lei --n-a auzit nimeni de voi --luati niste bani degeaba trebuie sa platiti statului taxe
13
3
sunt aceleasi ong-uri care maninca bani si de la consiliyul jud.si de la primarie iar unii dintre ei fac parte si di comisiile de selectie a ofertelor pe oug 350 isi impart banii intre ei.grav.e problema de dna
12
0
..la munca lasati arta ptr adevaratii artisti.V ati facut toti fundatii si plesniti de desteptaciune.vreti fonduri ptr ce? Cati spectatori aveti la un spectacol? dar mai precis ce spectacole faceti ,in afara ca va tineti de un autobuz?sau va credeti din trupa domnului Malaimare? pe bune mergeti ca e nevoie pe litoral de mana de lucru,lasati fondurile si mergeti sa faceti stand up la un serviciu serios,tara are nevoie de mana de lucru,nu de telente neintelese.
17
5

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367