REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.8° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20.8° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Funeraliile Regelui Mihai I. Un constănţean a organizat cea mai impresionantă ceremonie din istoria României

Funeraliile Regelui Mihai I. Un constănţean a organizat cea mai impresionantă ceremonie din istoria României

Replica API 18 decembrie 2017 | 00:09 326

O pagină de istorie

O pagină de istorie

sursa fotografiilor: Libertatea

Funeraliile Regelui Mihai I au însemnat, probabil, cea mai impresionantă ceremonie din istoria României. Zeci de familii regale din toată lumea, oficialităţile statului român şi, în special, zeci de mii de români au condus pe ultimul său drum pe ultimul rege al României. O copleşitoare pagină de istorie. Întâmplarea face ca această majestuoasă ceremonie să fi fost organizată, până în cele mai mici detalii, de un constănţean. Funeraliile Regelui Mihai I, un eveniment cu o încărcătură emoţională deosebită, au decurs impecabil, iar asta va rămâne, pentru totdeauna, în conştiinţa naţională.

Responsabil de ceremoniile naţionale ale înmormântării Regelui Mihai I a fost generalul constănţean Gelaledin Nezir. Născut şi domiciliat şi acum în Cernavodă, Gelaledin Nezir este primul general turc al Armatei Române, iar din 2015 este şi chestor principal de poliţie. Constănţeanul este una din cele mai titrate figuri din sistemul de apărare, cu zeci de distincţii, titluri şi medalii primite de-a lungul timpului.

Cerut de Casa Regală

Generalul Gelaledin Nezir a fost solicitat chiar de către Curtea Regală pentru organizarea funeraliilor regelui Mihai I. Constănţeanul cunoştea bine protocolul, după ce a organizat şi înmormântarea Reginei Ana. Şi, după cum s-a putut vedea şi în transmisiunile TV în direct, organizarea a fost pur şi simplu perfectă, fără nici o sincopă, chiar dacă amploarea evenimentului a fost uriaşă.

CV-ul impresionant al generalului constănţean

În vârstă de 52 de ani, generalul Gelaledin Nezir este şeful de cabinet al lui Mihai Fifor, ministrul Apărării, consilier personal al lui Carmen Dan, ministrul de Interne, dar şi consilierul personal al lui Gheorghe Şimon, ministrul Economiei. Constănţeanul care este general de Armată, dar şi de Poliţie, şi-a început cariera de ofiţer în 1987, în cadrul MApN, unde a fost comandant de pluton, locţiitor al comandantului Regimentului 40 Mecanizat „Călugăreni”, comandant de pluton la Liceul Militar de Marină „Alexandru Ioan Cuza”, din Constanţa, redactor la redacţia radio şi televiziune a Statului Major al Marinei Militare, ofiţer cu probleme de evidenţă şi mobilizare la Statul Major al Marinei Militare, ofiţer de presă al MApN, şef al compartimentului de Relaţii Publice al Statului Major General, director al Direcţiei de Comunicare şi Relaţii Publice a MApN, consilier al şefului Statului Major General, consilier al ministrului apărării, locţiitor al comandantului Şcolii de Aplicaţie pentru logistică „General Constantin Zaharia”.

De la MApN a trecut la Ministerul Justiţiei, în calitatea de consilier personal al ministrului, pentru ca, în 2009, să treacă în aparatul central al MAI. Gelaledin Nezir a absolvit Şcoala Militară de Ofiţeri Activi „Nicolae Bălcescu”, din Sibiu - Arma Infanterie, Facultatea de Istorie şi Ştiinţe Administrative a Universităţii Ovidius - Constanţa, fiind licenţiat în istorie, dar şi în managementul organizaţiei la Academia Forţelor Terestre din Sibiu, are un master în comunicare şi relaţii publice, dar şi unul în combaterea criminalităţii organizate, a absolvit Colegiul Naţional de Apărare şi Colegiul Naţional de Afaceri Interne. A fost decorat de cinci ori în cariera sa: Ordinul Naţional „Pentru merit” în grad de Cavaler - 2004; Semnul onorific „În serviciul Patriei”, pentru ofiţeri, XX ani de activitate - 2007; Semnul onorific „În serviciul Patriei”, pentru ofiţeri, XV ani de activitate - 2002; Emblema de Onoare a Armatei României - 2007; Emblema de Onoare a Forţelor Terestre - 2008.

Cum au decurs funeraliile Regelui Mihai I

Regele Mihai I a fost înmormântat, sâmbătă seara, în Noua Catedrală Arhiespiscopală şi Regală de la Curtea de Argeş, unde a fost înmormântată şi Regina Ana. La înmormântarea Regelui au fost intonate imnul de stat şi imnul regal şi au fost trase salve de tun. Ceremoniile funerare au început la ora 10.25, la Palatul Regal, în prezenţa membrilor familiei regale a României, a reprezentanţilor a zeci de case regale din întreaga lume, a preşedintelui Klaus Iohannis, a premierului Mihai Tudose, a preşedinţilor Senatului şi Camerei Deputaţilor, a fostului şef al statului Emil Constantinescu, a membrilor corpului diplomatic, a reprezentanţilor cultelor religioase.

Ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române alături de un sobor de preoţi au oficiat un scurt serviciu religios în Sala Tronului de la Palatul Regal. Apoi, sicriul cu trupul neînsufleţit al Regelui Mihai, cu stindardul regal şi cu Coroana de Oţel au fost scoase din Palatul Regal în Piaţa Palatului, în următoarea ordine: semnal de trompetă unic, un soldat care poartă crucea, clerul ortodox, sicriul purtat de opt militari, urmat de Majestatea Sa Custodele Coroanei şi Alteţa sa Regală Principele Radu. Au fost interpretate marşuri funebre şi au fost trase clopotele de la toate bisericile din împrejurimi.

Mii de oameni au venit să asiste la ceremonial

Sicriul cu corpul neînsufleţit al Regelui Mihai a fost aşezat pe un catafalc în Piaţa Palatului Regal, iar un al doilea semnal funerar de trompetă a marcat începerea ceremoniei religioase şi militare. Apoi, sicriul a fost urcat pe un afet de tun, moment în care miile de oameni care au venit în Piaţa Palatului au aplaudat. De asemenea, aceştia au strigat ”Regele Mihai”, ”Monarhia salvează România” şi ”Jos comuniştii!”. S-a format un cortegiu funerar, la care au luat parte membrii familiei regale, militari români, reprezentanţi ai Bisericii Ortodoxe Române. Procesiunea s-a făcut pe jos, iar afetul de tun a fost tras, în semn de omagiu, de un vehicul militar operaţional. Cortegiul funerar a mers pe jos, pe traseul Piaţa Palatului Regal – Calea Victoriei – Splaiul Independenţei – Piaţa Unirii – Intrarea pe Dealul Mitropoliei, fiind întâmpinat de zeci de mii de oameni.

Pe traseu, oamenii au aplaudat, au strigat ”Regele Mihai” şi ”Regele şi patria” şi au aruncat flori în calea cortegiului. Erau oameni de toate vârstele, foarte mulţi fiind tineri şi numeroşi părinţi împreună cu copiii lor. Pe Dealul Mitropoliei şi la slujba de la Catedrala Patriarhală au avut acces doar membrii familiei regale, reprezentanţii caselor regale din întreaga lume şi oficialii statului român. Înaintea începerii slujbei, Patriarhul Daniel a spus: ”Regretăm că această catedrală este prea mică şi nu pot fi prezenţi tot cei care ar fi dorit”. El a menţionat însă că slujba poate fi auzită în difuzoare. Slujba a durat aproximativ o oră, iar la final Patriarhul a evocat personalitatea Regelui Mihai. Cortegiul funerar s-a deplasat apoi la Gara Regală Băneasa, pe ruta Piaţa Unirii, Piaţa Universităţii, Piaţa Romană, Arcul de Triumf, Şos. Kiseleff, Şos. Bucureşti-Ploieşti. Pe tot traseul, oamenii aflaţi pe trotuare au aplaudat, au strigat ”Regele M ihai” şi au aruncat cu flori în faţa cortegiului. De la Arcul de Triumf, cortegiul a fost însoţit şi de un pluton de cavalerie a Jandarmeriei. La Gara Băneasa, sute de oameni au întâmpinat cortegiul tot cu aplauze şi flori.

Trenul regal a parcurs un traseu de trei ore, de la Gara Regală Băneasa până la Curtea de Argeş. Trenul a mers cu viteză redusă prin localităţile Chitila, Titu şi Piteşti. La Titu, sute de oameni au aşteptat trenul regal. La Piteşti, mii de oameni au venit în gară şi în jurul acesteia, iar când trenul regal a trecut, au aplaudat şi au aprins luminile telefoanelor mobile. Aproximativ 2.000 de oameni au aşteptat trenul regaş la Curtea de Argeş. Ei au aplaudat şi au strigat ”Regele Mihai”. De la gară, cortegiul funerar s-a deplasat la Noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală de la Curtea de Argeş.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Constanteanul acela e un cernavodean get-beget! Asta pentru a respecta pe deplin adevarul...
4
0
Bolsevicii nu au somn. Cel de la 03 04 a sarit gardul spitalului din Palazu. Mai baieti noi astia cu capul pe umeri avem rabdare. Cat credeti ca o sa mai dureze prostitutia in aceasta tara? Aruncati cu rahat in toate valorile sunteti prezenti peste tot mancati cacat de dimineata pana seara. Aveti putintica rabdare viermilor. Sabia Regatului este deasupra capetelor voastre infectate de o istorie falsificata de toti golanii trecutului. Scoateti capul la lumina sobolanilor!
4
5
la remarcat inca din tinerete pe acest turc mai intai catelus la UTC,apoi cu serile muzicale in armata romana,ca apoi sa se transfere cu platoul de baclavale in m.a.i.Incet si sigur si a pus la loc caldut neamurile care nu prea le aveau cu cartea pe usa din spate a minsterului acestia trezindu se peste noapte mari subofiteri.Toata viata a fentat munca ajungand in posturi cheie.
4
7
Ce zice duda? I-a placut!?cum a construit regii cladirile din bucuresti cu arhitecti straini platiti din munca prostimii monarhiste!
6
6

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367