REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
13.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

FUNNY GAS, noul DROG care face FURORI în cluburile de pe LITORAL

FUNNY GAS, noul DROG care face FURORI în cluburile de pe LITORAL

Replica API 6 august 2021 | 00:48 3741

Sezonul este în toi și se pare că pe litoral un nou drog este la modă. Astfel, la petrecerile organizate de regulă pe plajă, adolescenții și tinerii inhalează protoxid de azot (N2O) din baloanele umflate cu ajutorul unui dispozitiv (sifon) ce are încorporat un cartuș care degajă în interiorul balonului substanța mai sus menționată. Denumit ”Funny Gas” acesta drog se pare că face furori la petrecerile de pe plajă și în beach-baruri. Agenţia Naţională Antidrog (ANA) trage un semnal de alarmă în privința acestului drog, campania Safe Parties fiind una de informare personalului din cluburi/terase/baruri cu privire la aspecte legislative pe linia traficului și consumului ilicit de droguri și de asemenea activități de prezentare a unor măsuri de prim ajutor care se acordă în anumite situații de criză.

Ce este ”Funny Gas”

Protoxidul de azot (N2O) – gazul ilariant, cunoscut și sub denumirea de „funny gas”, este un sedativ incolor și inodor și este folosit în domeniul medical, sub supraveghere medicală, în combinație cu alte substanțe, în special ca anestezic, dar și în domeniul alimentar, la prepararea cremelor de tip frișcă (inhalarea acestei substanțe fiind strict interzisă). La petrecerile organizate de regulă pe plajă, adolescenții și tinerii inhalează protoxid de azot (N2O) din baloanele umflate cu ajutorul unui dispozitiv (sifon) ce are încorporat un cartuș care degajă în interiorul balonului substanța mai sus menționată. Substanța poate fi achiziționată de pe internet.

Ce efecte adverse poate avea inhalarea substanței

Ca și efecte negative menționăm încetinirea timpului de reacție a corpului uman, transpirația excesivă, greață, vărsături, amețeală, oboseală, halucinații, distorsiuni de sunet și pierderi de memorie. Efectele se amplifică ca urmare a creşterii cantităţii de gaz inhalat sau a inhalării gazului prea rapid și în combinație cu alcoolul. În cazul în care, după inhalare, semnele și simptomele sunt cele ale unei reacții alergice (febră, frisoane, urticarie, respirație dificilă), este recomandabilă solicitarea de urgență a ajutorului medical.

Marius Oprișan

Recomandăm tinerilor să se distreze responsabil

”Urmare a activităților desfășurate conform Planului de măsuri privind prevenirea consumului de droguri și reducerea riscurilor asociate consumului în perioada sezonului estival, specialiștii antidrog au fost informați de către tinerii cu care au intrat în contact cu privire la faptul că anumite persoane după ce inhalează din baloane o substanță ( baloane ce în prealabil au fost umflate cu un dispozitiv tip sifon pe bază de N2O – protoxid de azot ce se folosește la prepararea cremelor pe bază de frișcă) prezintă un comportament neconform cu starea normală de sănătate fizică și psihică. Deși protoxidul de azot N2O nu este un drog ilicit efectele consumului acestei substanțe sunt foarte periculoase pentru organism. Din acest motiv în campania Safe PARTIES desfășurăm cu prioritate activități de informare a personalului din cluburi/terase/baruri cu privire la aspecte legislative pe linia traficului și consumului ilicit de droguri și de asemenea activități de prezentare a unor măsuri de prim ajutor care se acordă în anumite situații de criză. De asemenea recomandăm tinerilor veniți pe litoral să se distreze responsabil fără consum de substanțe psihoactive!” a declarat pentru ziarul Replica de Constanța, Marius Oprișan, comisarul șef al Centrului Regional de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Constanța.

Virgil STOIAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
sa crape toti drogatii
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218