REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.7° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
12.7° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Furtuna a făcut prăpăd: plaje acoperite de mare, maşini distruse de copaci, pene de curent

Furtuna a făcut prăpăd: plaje acoperite de mare, maşini distruse de copaci, pene de curent

Replica API 18 octombrie 2011 | 00:00 185

Vreme de coşmar

Vreme de coşmar

Vremea şi-a pus amprenta asupra constănţenilor, pornind de la blocarea activităţii porturilor maritime şi până la a da bătăi de cap pompierilor şi lucrătorilor Enel. Furtuna cumplită a dat peste cap traficul rutier, iar ploaia, deşi nu în cantităţi extraordinar de mari, a inundat mai multe străzi atât din municipiu, dar şi din judeţ, ca de exemplu în Tuzla. Au fost semnalate întreruperi de curent, iar autorităţile portuare au intrat în alertă.: "În largul mării fenomenul este deja ciclonic! Activitatea a fost sistată". Peste toate acestea, demne de menţionat sunt şi pagubele provocate de copacii căzuţi peste maşinile parcate în municipiul Constanţa. Vântul care a suflat cu putere a smuls bucăţi din acoperişuri la Eforie, iar mai mulţi copaci smulşi din rădăcini au distrus garduri.

În cursul zilei de ieri, pompierii au fost asaltaţi cu zeci de sesizări, provenite din toate zonele municipiului. Peste 40 de apeluri disperate din partea constănţenilor care s-au ales cu maşinile avariate din cauza copacilor căzuţi au fost înregistrate în evidenţele ISU. Afectate de vremea urâtă au fost majoritatea cartierelor din Constanţa, în special bulevardul Mamaia, strada Unirii, zona Coiciu, Delfinariu, Tomis Nord şi Tomis III.

Pompierii, despre copacii dărâmaţi de furtună: "Ar trebui să intervină primăria"

"Pe strada Unirii din Faleză Nord, colţ cu Ion Borcea, a fost înregistrat un caz care prezintă o maşină particulară avariată de o creangă destul de mare ce s-a desprins dintr-un copac. Pe strada Murelor din Tomis Nord ne-a fost anunţat un caz care vizează un copac înclinat ce se sprijină de zidul unui bloc. În această situaţie ar trebui să intervină primăria, să pună la dispoziţie o macara, lucru care nu se întâmplă din păcate, pe motiv că nu are. Lumea sună disperată cu privire la cazuri ce urmează să se întâmple, ne anunţă că nu ştiu ce creangă stă să pice. Repet, aceste lucruri sunt de competenţa primăriei, nu a pompierilor, dar asta e România, nu avem ce face. Ne descurcăm cum putem, destul de greu în situaţia dată, având în vedere că nu dispunem decât de două maşini de pompieri şi două drujbe. În unele cazuri stăm şi ne uităm, iar lumea nu înţelege că ar trebui să pună mâna să ajute", au declarat ieri, pentru "Replica" de Constanţa, reprezentanţii ISU Dobrogea. Nu doar maşinile au avut de suferit, ci şi instituţiile constănţene, care din cauza avariilor Enel au rămas ore în şir fără curent. "Am primit peste 150 de apeluri cu privire la deranjamente în judeţul Constanţa. Trebuie să menţionez faptul că nu există avarii până la ora actuală, ci doar deranjamente individuale şi colective, adică sunt afectaţi fie un singur abonat sau o reţea de 4-5 case, maxim jumătate de stradă, din cauza crengilor prinse în cabluri. Pe bulevardul Ferdinand am avut un deranjament colectiv, mai exact jumătate de stradă a fost afectată", a declarat Johanna Scântee, reprezentantul Enel Dobrogea. O problemă similară a fost semnalată şi în Tuzla, localitatea rămânând fără curent electric pe anumite porţiuni. "Zonele cele mai afectate sunt cele de case, Coiciu, Km 5, dar totul se rezolvă", a mai ţinut să adauge Johanna Scântee, în cursul după-amiezii de ieri. Tot în cursul zilei de ieri, o staţie de transformare a societăţii Enel a rămas fără tensiune, întrerupând astfel funcţionarea staţiilor de repompare de la Biruinţa şi Topraisar şi Amzacea. "Din cauza furtunii, staţia de transformare energie electrică ce aparţine Enel din localitatea Biruinţa a rămas fără tensiune, motiv pentru care staţiile de repompare de la Topraisar, Amzacea şi Biruinţa nu au mai putut funcţiona. Din jurul orei 15.00, consumatorii din localităţile Biruinţa şi Topraisar au rămas fără apă, iar în Amzacea, Tuzla, Eforie Sud, apa furnizată are presiuni scăzute. Avaria a fost anunţată şi la dispeceratul Enel, urmând ca echipele de permanenţă Enel să intervină pentru remedierea situaţiei în cel mai scurt timp", au anunţat, tot ieri, şi reprezentanţii Regiei de Apă.

Plaje înghiţite de apă

Din cauza fenomenelor meteo, pe străzile municipiului au putut fi văzute, ieri, tomberoane luate de vânt şi învârtite prin intersecţii, cum a fost cazul la Casa de Cultură, mese şi umbrele luate de vânt şi "trântite" pe maşini (cum s-a întâmplat în zona Dacia) ori copaci căzuţi în stradă, în timp ce pe DN 38 (Constanţa-Mangalia) echipaje ale Poliţiei Rutiere au acţionat pentru a fluidiza traficul şi pentru a preîntâmpina producerea de accidente. Tot ca urmare a furtunii, marea a înghiţit aproape în totalitate plaja din sudul litoralului, dar şi pe cea din Mamaia.

Liliana CHIRU, Rocsana CRISTEA

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218