REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.6° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.6° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Furturile de pe plajă funcţionează cel mai bine după metoda "prosopul"

Furturile de pe plajă funcţionează cel mai bine după metoda "prosopul"

Replica API 20 iunie 2013 | 00:00 135

A început nebunia: două cazuri au fost înregistrate în week-end

A început nebunia: două cazuri au fost înregistrate în week-end

Turiştii care aleg să-şi petreacă vacanţa pe litoralul constănţean riscă să plece acasă mai... uşori. Şi aici nu ne referim la banii daţi pe serviciile de cazare sau cheltuielile pentru satisfacţia personală, ci la alte lucruri neprevăzute, dar şi nedorite. Însă se întâmplă. Vorbim de furturile de pe plajă, care se realizează prin diferite tehnici, cea mai cunoscută fiind "prosopul". Mare atenţie, spun oamenii legii, întrucât mai toate furturile au loc din pricina neglijenţei celor ce se află pe plajă, care, practic, îi încurajează pe găinari. Spre exemplu, numai în week-end-ul trecut au fost semnalate două furturi, în staţiunea Mamaia.

Soare, nisip fierbinte, trupuri golaşe, muzică şi valurile înspumate ale mării. Ce poate fi mai minunat pentru trup şi suflet? "Porumb fiert avem" - asta! Din nefericire, în ciuda eforturilor oamenilor legii, fenomenul pare că nu vrea să dispară şi pace. Ce este şi mai rău se referă la faptul că unii vânzători ambulanţi nu se ocupă doar de asta, una dintre îndeletnicirile ascunse fiind furtul de bunuri personale, pentru a atrage un venit suplimentar, păi nu? "Două dintr-o lovitură" se pare că este sloganul lor. Potrivit lui Codrin Popoiu, purtătorul de cuvânt al Grupării de Jandarmi Mobile Tomis, tehnica este una cât se poate de simplă: se focalizează victima, se localizează obiectul ce va fi sustras, se pune găleata cu cele scoase spre vânzare lângă, iar când se apleacă după găleată, se ia şi respectivul obiect. O altă tehnică foarte des întâlnită este denumită "prosopul". Şi aici traseul de executare este unul standard. Găinarul merge cu prosopul la subţioară şi-l scapă intenţionat peste ceea ce vrea să fure. Îşi cere scuze, aşa cum se cuvine în cazul unui om civilizat, se apleacă după prosop şi-l ia cu tot cu obiectul vizat. Simplu, nu? De asemenea, se mai folosesc şi metodele de a da cu piciorul, în mers, în obiectele care urmează să fie sustrase, pentru a fi duse ceva mai departe de prosopul întins, tocmai pentru a nu atrage atenţia. Dar, mai spun oamenii legii, multe dintre furturi au loc din neglijenţa celor ce-şi lasă bunurile vraişte pe plajă, încurajând astfel infractorii.

Profilul hoţului de pe plajă: puştanii!

Cum fiecare hoţ se încadrează într-o anumită categorie, aici este vorba despre aşa-zisele găinării. Autorii acestor furturi, ne spune Codrin Popoiu, sunt, în general, tineri. "Este vorba de tineret. Pe fondul neatenţiei proprietarilor, de cele mai multe ori, care se aventurează în mare lăsând bunurile nesupravegheate. După care mai intervin şi diferite tertirpuri pe care le fac hoţii. Scapă prosopul peste poşetă, dă cu piciorul la poşetă, telefon, dacă nu este atentă persoana respectivă. Mai sunt şi comercianţii ambulanţi, care lasă jos găleata lângă ceea ce vor să fure. În general, cele care se pretează la astfel de acţiuni infracţionale sunt persoanele tinere. Însă, experienţa ultimilor ani ne-a dovedit că nu vorbim de un fenomen atât de mare. Cele mai multe reclamaţii, care merg ulterior la Poliţie, merg pe fondul neglijenţei proprietarilor", a declarat, pentru "Replica", Codrin Popoiu. Un astfel de eveniment s-a petrecut vara trecută în Vama Veche, unde un turist a intrat în mare şi când s-a întors nu şi-a mai găsit rucsacul. A anunţat imediat jandarmii ce se aflau în zonă, rucsacul fiindu-i găsit, cu toate actele, chei şi carduri, mai puţin banii. După aceea, omul ar fi recunoscut că a fost vina lui pentru că şi-a lăsat lucrurile de izbelişte. Nici anul acesta nu a fost lipsit de furturi de pe plajă. Poliţiştii ne-au spus că numai în weekend au fost semnalate două, în staţiunea Mamaia. S-au furat telefoane, haine şi poşete, în zona hotelului Malibu şi Flora, motiv pentru care oamenii legii au demarat o anchetă, cazurile fiind, deocamdată, cu autor necunoscut.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108