REPLICA ONLINE CONSTANTA

19° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
19° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

FURTURILE din BUZUNARE, pe VAL la Constanţa! Hoţii cu vechime s-au reîntors la… „muncă”?!

FURTURILE din BUZUNARE, pe VAL la Constanţa! Hoţii cu vechime s-au reîntors la… „muncă”?!

Replica API 12 septembrie 2017 | 00:00 398

Anchete!

Anchete!

Mai multe plângeri de furturi din buzunare au fost înregistrate la malul mării în acest sezon estival. Oamenii legii au declanșat cercetările atunci când au fost depuse sesizări, însă există și persoane care aleg să nu meargă la Poliție. Totodată, există și varianta ca persoana păgubită să nu fie victima unui furt și să-și fi pierdut bunul. Chiar și așa, dacă găsiți un bun și vi-l însușiți, există riscul să fiți cercetat penal, potrivit Art. 243 din Noul Cod Penal. De cunoscut este și faptul că la malul mării există hoți cunoscuți, care au tot stat prin pușcării, dar cum sunt eliberați, imediat se reîntorc la ”treabă”.

Odată cu sosirea sezonului estival, Constanța devine și ”căminul” infractorilor din țară. Rămâne de văzut, însă, ce se întâmplă la final, adică acum, în septembrie. Până la un răspuns concret, oamenii legii continuă să se confrunte cu cazuri peste cazuri, multe dintre ele fiind furturi. Și, din păcate, acestea sunt nelipsite din peisaj. Spre exemplu, în luna august au fost înregistrate mai multe furturi din buzunare, cu precizarea că mulți merg și declară acest lucru chiar dacă nu sunt siguri de ceea ce s-a întâmplat.

Și aici ne referim la faptul că omul se trezește fără portofel sau telefon și nu știe în ce condiții s-a petrecut totul, alegând varianta cu furtul. De menționat este și faptul că, în cazul în care ați găsit un bun și vi l-ați însuțit, veți fi cercetat penal. Astfel, potrivit Art. 243 din Noul Cod Penal, fapta de a nu preda în termen de 10 zile un bun găsit autorităţilor sau celui care l-a pierdut sau de a dispune de acel bun ca de al său se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă.

Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi însuşirea pe nedrept a unui bun mobil ce aparţine altuia, ajuns din eroare sau în mod fortuit în posesia făptuitorului, sau nepredarea acestuia în termen de 10 zile din momentul în care a cunoscut că bunul nu îi aparţine. Revenind la cazurile înregistrate la malul mării, în august o constănțeancă a relatat: ” Bună seara! Mi s-a furat portofelul din ghiozdan pe faleză din Mamaia. Bănuiesc că i-au interesat doar banii cash (nu aveam) deoarece cardurile nu au fost încercate. Am fost la Poliţie.

Dacă este cineva care a găsit un portofel sau măcar vreun act din acesta (CI , permis conducere, card sănătate) pe numele Nicolau Diana, vă rog din suflet să îmi daţi de ştire”, a spus victima. De asemenea, un tânăr a relatat că a rămas fără portofel în Satul de Vacanță, lângă pasarelă, pe când o altă persoană susține că a pățit același lucru în timp ce se afla în microbuzul 303. Un lucru îngrijorător este și acela că multe dintre persoanele păgubite nu mai merg la Poliție, alegând să posteze pe Facebook.

Exemple de hoți cunoscuți la Constanța: ”Nu toate furturile din Constanta sunt în cârca mea!”

Menționăm că există anumiți indivizi care sunt cu ”vechime” în furturile din buzunare la malul mării. Spre exemplu, Ismaul Geilan, din Medgidia, este cunoscut ca hoț încă de prin anul 2007, când deja era arestat pentru așa ceva! Pe 13.11.2013, ora 13.15, acesta a acționat alături de Vuap Aedin, de 54 ani, în autobuzul 48 din municipiu. Mai exact, între staţiile Kaufland şi Şcoala nr. 8, i-au sustras unei minore în vârstă de 14 ani, un telefon mobil de ultimă generaţie, din buzunar. Prejudiciul în valoare de 1.500 lei a fost recuperat în totalitate.

Tot aceștia, în anul 2009, au dat atacul în autobuzul 42, unde au furat un portofel din geanta unei femei. În același an, aceştia au fost prinşi în Piaţa Unirii, în timp ce furau portofelul ce conţinea acte şi bani din poşeta unei tinere de 18 ani, din Medgidia, care se deplasa cu autobuzul 43. Şi de atunci au tot continuat să-şi facă treaba. Un vechi "client" al oamenilor legii este și Emil Firică. De-a lungul vremii el a fost cercetat în mai multe dosare penale, tot pentru furturi din buzunare, în mijloacele de transport în comun.

Unul dintre exemple se leagă de o faptă din 2011, când a furat portofelul unei minore, în autobuzul 43, între stațiile de la Colegiul Pedagogic şi Piaţa Unirii, din Constanţa. Ajungem și la Memiș Tasim, și el veteran în ale furturilor. În 2010 a fost condamnat, ulterior eliberat. Cert este că s-a reapucat de treabă și chiar a recunoscut pe parcursul anhetelor din tecut:"Da, sunt hoț, dat nu toate furturile din Constanța sunt în cârca mea".

Precizăm și faptul că, în urma unei anchete laborioase, în 2016, oamenii legii au efectuat mai multe percheziții la domiciliile unor hoți din buzunare, vizați fiind: Ismail Geilan, în vârstă de 44 de ani, din municipiul Medgidia, Emil Firică, în vârstă de 55 de ani, Murat Naser, în vârstă de 47 de ani, Cristinel Caroli, în vârstă de 43 de ani, şi Memiș Tasim, în vârstă de 48 de ani, toţi din municipiul Constanţa.

Sfaturi de la polițiști: poşeta sau geanta trebuie protejată cu mâna

Pentru a nu deveni victima unei infracţiuni se recomandă ca după lăsarea întunericului, să evitaţi deplasările şi plimbările pe alei neiluminate, izolate şi necirculate, pasaje subterane, parcări, locuri unde se află baruri etc. şi să nu vă expuneţi la vedere bijuteriile sau alte obiecte de valoare. Când vorbiţi la telefonul mobil pe stradă, fiţi atenţi la persoanele din jur şi observaţi-le reacţia.

Instruiţi-vă copii să nu poarte telefonul mobil la vedere atunci când se deplasează pe stradă. Nu vă lăsaţi atraşi în locuri dosnice de către indivizi care oferă spre vânzare diverse produse (de obicei mai ieftine), poşeta sau geanta trebuie protejată cu mâna, având sistemul de închidere îndreptat spre corp. Pentru situaţiile de urgenţă în care este ameninţată siguranţa dumneavoastră, a familiei sau a bunurilor ori pentru alte situaţii în care legea o impune, apelaţi numărul unic de urgenţă 112.

Liliana CHIRU

Citește și: https://www.replicaonline.ro/vezi-cum-actioneaza-hotii-in-constanta-pentru-a-fura-din-buzunare-si-posete-141874/

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Tasim lucreaza din anii 80 lam cunoscut la SSMRM.
2
0
Puneti poze,politia ce pazeste?mi sa furat geanta in aceasta sambata zona dacia,si nu este singurul caz,politia sa ia masuri
7
0
sa puna pozele acestor infractori in toate autobuzele si in locurile aglomerate
5
0
Daca prindeti hoti,incercati sa le rupeti macar un deget inainte de a anunta politia!
4
0

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102