REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.9° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
9.9° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Gabor Vona, liderul Jobbik, implicat într-un incident la o sinagogă din Ungaria

Gabor Vona, liderul Jobbik, implicat într-un incident la o sinagogă din Ungaria

Replica API 15 februarie 2014 | 00:00 188

Gabor Vona, liderul formaţiunii naţionaliste ungare Jobbik, a încercat să pătrundă în mod provocator, vineri, într-o sinagogă din nordul Ungariei, el fiind ameninţat de un vârstnic, care l-a numit "nazist" şi l-a oprit să intre în locaşul de cult mozaic, relatează MTI. Într-un gest provocator, Gabor Vona a încercat să intre vineri într-o sinagogă din oraşul ungar Esztergom, situat în nordul ţării.

Însă un bătrân s-a repezit să îl oprească pe liderul naţionalist, spunându-i: "Criminal nazist, ieşi din sinagogă!". Bătrânul a fost oprit de agenţii de pază să se apropie de Vona.

Incidentul a avut loc în timp ce liderul Jobbik a vrut să pătrundă în locaşul de cult mozaic, considerat oficial centru cultural, pentru a participa la un forum al formaţiunii naţionaliste organizat în mod provocator. Însă aproximativ 100 de persoane s-au adunat în faţa sinagogii pentru a protesta faţă de organizarea evenimentului Jobbik. "Este un gest perfid al Jobbik să organizeze un forum într-o fostă sinagogă, ocazie cu care ar fi rostite insulte la adresa memoriei victimelor Holocaustului, o insultă la adresa spiritului acestei clădiri", a declarat Agnes Drelyo, liderul grupului de protestatari.

Incidentul intervine în contextul în care ambasadorul Ungariei la Tel Aviv, Andor Nagy, a fost convocat la Ministerul israelian de Externe pentru a i se atrage atenţia asupra ascensiunii antisemitismului în Ungaria. Rafi Schutz, funcţionar în cadrul Ministerului israelian de Externe, a denunţat o serie de afirmaţii politice cu caracter antisemit şi revizionist, o referire la tentative de "rescriere a istoriei" Ungariei în al II-lea Război Mondial prin minimizarea rolului Guvernului Miklos Horthy în deportarea a sute de mii de evrei unguri. "Trebuie să reamintim Guvernului ungar responsabilitatea pe care o are de a lua măsurile necesare pentru contracararea evenimentelor antisemite", a subliniat Schutz.

Sursa: Mediafax

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614