REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.6° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
11.6° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Gabriel Grigore s-a facut avocat din cauza creditelor la banca

Gabriel Grigore s-a facut avocat din cauza creditelor la banca

Replica API 12 aprilie 2011 | 00:00 1817

Noul sef al Baroului,

Noul sef al Baroului,

Noul decan al Baroului Constanţa, avocatul Gabriel Grigore Cornel, ales prin vot, pe data de 2 aprilie, susţine că nu ar fi candidat, dacă fostul decan, avocatul Ion Popescu, şi-ar fi anunţat intenţia de a intra în cursă pentru un nou mandat. Ar fi făcut asta pentru a demonstra relaţia de bună-colegialitate şi de prietenie. După cum singur se mândreşte, reuşita în alegeri se datorează şi numărului mare de foşti studenţi, deveniţi avocaţi.

Reporter: În urma alegerilor aţi fost ales decan al Baroului Constanţa. Cui se datorează această performanţă? Cui adresaţi mulţumiri pentru faptul că aţi fost ales în funcţia de conducere?

Gabriel Grigore: Le mulţumesc celor care m-au votat, colegilor care au avut încredere în mine şi mi-au acordat această demnitate, pentru că nu este uşor să fi decan al unui barou cu peste 600 de avocaţi. Le mulţumesc şi colegilor - avocaţi tineri, care m-au votat, o parte dintre ei fiind foşti studenţi de-ai mei din cadrul Universităţii Ovidius, de la Facultatea de Drept.

Rep.: Spuneţi-ne care este întreaga dumneavoastră titulatură.

G.G.: Sunt cadru universitar încă din 1992, chiar de la începutul învăţământului superior juridic în Constanţa. Ca titlu, sunt lector universitar doctorand la Facultatea de Drept şi Ştiinţe Administrative.

Rep.: Pentru cei care nu ştiu, spuneţi-ne care sunt atribuţiile unui decan de Barou? Cu ce se ocupă decanul, în afara profesiei de avocat pe care o exercită în sălile de judecată?

G.G.: Decanul baroului este cel care conduce efectiv tot ceea ce înseamnă treburile curente ale Baroului, ca organizaţie profesională. Decanul se ocupă de aprobarea cererilor avocaţilor referitor la modificări profesionale în ceea ce priveşte statutul avocatului, în sensul că sunt cereri de retragere, sunt cereri de suspendare etc. De asemenea, se ocupă şi cu rezolvarea cererilor privind eventualele restituiri de onorarii, cereri formulate de către clienţi care au fost nemulţumiţi de activitatea prestată de avocat, organizarea sistemului de asistenţă judiciară, unde este vorba despre avocaţii din oficiu care intră în procesele penale, acordarea cererilor pentru asistenţă juridică din oficiu în procesele civile, şi, ca o chestie generală, rezolvarea tuturor problemelor legate de desfăşurarea profesiei de avocat.

Rep.: După ce aţi fost ales în funcţia de conducere, care sunt obiectivele pe care vi le-aţi propus?

G.G.: În primul rând, mi-am propus întărirea legăturilor cu avocaţii. În primul rând, ca probleme administrative, avem, ca primă problemă, amenajarea restaurantului pentru avocaţi. Avem un spaţiu în clădirea Baroului, care a fost închiriat, contractul de închiriere a fost reziliat în mod unilateral, iar noi trebuie să amenajăm acest spaţiu, să realizăm un sistem de aerisire şi de închiriere al spaţiului renovat, pentru ca avocaţii să beneficieze de acest restaurant, în perioadele lor de aşteptare. În al doilea rând, vom avea şedinţa de consiliu, în care vom alege prodecanul, apoi vom începe rezolvarea problemelor curente ale Baroului, vom atrage, încă de pe acum, să atragem colegii pentru a participa la cursurile de formatori în ceea ce priveşte învăţământul profesional, astfel încât să putem, într-o perioadă de timp rezonabilă, să deschidem o secţie a Institutului Naţional pentru Pregătire şi Perfecţionare a Avocaţilor (INPPA) aici în Constanţa, pentru ca avocaţii să nu mai fie nevoiţi să meargă la Galaţi pentru a susţine examenele de definitivat şi să reuşim să reuşim să organizăm pregătirea profesională la nivel local.

Rep.: Dumneavoastră aţi fost, iniţial, magistrat - judecător în cadrul Judecătoriei Constanţa. Ce v-a făcut să renunţaţi la magistratură, în favoarea avocaturii?

G.G.: În 1997, singurul motiv pentru care am plecat în avocatură a fost de ordin material, în sensul că, în acel an am făcut un credit, aveam un salariu de 800 de mii de lei (vechi n.r.), iar creditul meu era de 600 de mii. Numai motivele materiale au fost cele care m-au determinat să mă apuc de avocatură.

Rep.: Cum credeţi că pot fi ajutaţi tinerii avocaţi care doar ce au intrat în Barou, pentru a se face cunoscuţi?

G.G.: Pentru a se face cunoscuţi ţine numai de ei. Profesia de avocat şi reputaţia se construieşte zi de zi, prin pregătirea dosarelor în instanţă, prin modul în care se prezintă în faţa judecătorului şi, în condiţiile în care faci toate aceste lucruri deontologic şi cu profesionalism, este imposibil ca, după o perioadă de timp, să nu fi cunoscut şi să nu ai clientelă. Pentru promovarea avocaţilor tineri, voi încerca să modernizez cumva site-ul Baroului, astfel încât avocaţii tineri să se poată exprima acolo pentru a se face cunoscuţi în acest fel. Orice avocat trece prin această perioadă de început, dar dacă dai dovadă de profesionalism, imposibil să nu te faci cunoscut şi să ai clienţi.

Rep.: Care ar fi principalele schimbări din ultimii 15 ani privind profesia de avocat?

G.G.: În aceşti 15 ani, profesia de avocat s-a stabilizat, în sensul că s-a accentuat caracterul liberal al acestei profesii, prin legislaţie şi prin modul de organizare. Este vorba şi despre autonomia barourilor faţă de Uniunea Naţională a Avocaţilor.

Rep.: Credeţi că avocatul român actual se bucură de aceeaşi imagine ca şi cei de pe vremea vechiului regim?

G.G.: Cred că această imagine este diferită, în sensul că s-a modernizat. Ne-am apropiat de ceea ce înseamnă percepţia avocatului chiar în societatea occidentală. Eu cred că oamenii au percepţia, faţă de avocat, ce ape care o au oamenii oriunde în lume.

Rep.: Revenind la conducerea baroului, aveţi ceva să-i reproşaţi fostului decan, avocatul Ion Popescu?

G.G.: Nu am absolut nimic de reproşat, am fost membru în Consiliul Baroului în ultimii 4 ani şi am colaborat foarte bine. Eu chiar i-am spus colegului meu că, în condiţiile în care el doreşte să candideze şi să obţină încă un mandat, eu nu candidez. M-am hotărât să candidez fiind solicitat de colegi de-ai mei, dar în condiţiile în care Ion Popescu candida, eu nu candidam. Asta spune multe despre relaţiile mele cu colegul meu.

Rep.: Ce părere aveţi despre ceilalţi candidaţi cu care v-aţi confruntat în cadrul alegerilor?

G.G.: Am o părere foarte bună, în sensul că, în principiu, oricare dintre candidaţi putea să câştige şi să fie în locul meu, să facă acelaşi lucru pe care vreau să le fac şi eu. Toţi au candidat cu bună credinţă şi cu intenţia de a face ceva bun pentru Barou şi pentru avocaţi.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614