rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 22 octombrie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Gabriel Oprea revine în forţă: Anunţ despre noi proiecte alături de sindicalişti

Fostul vicepremier Gabriel Oprea anunţă o nouă colaborare cu sindicaliştii din Ministerul de Interne şi din Ministerul Apărării Naţionale, în sprijinul angajaţilor din instituţiile din domeniul securităţii naţionale. Fondatorul UNPR aminteşte episodul din 2010, când s-a opus diminuării pensiilor militare.

"În contextul crizei economice, în anul 2010 s-au luat mai multe decizii menite să diminueze cheltuielile bugetare. Una dintre aceste decizii a fost aplicarea sistemului unitar de pensii, care presupunea inclusiv recalcularea pensiilor militare. Potrivit simulărilor făcute, această recalculare ar fi condus la scăderi ale pensiilor militarilor de până la 69%. În 2010 eram ministrul apărării naționale în guvernul care a decis să facă modificările de legislație ce ar fi afectat toți pensionarii din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională. Am fost singurul care s-a opus. M-am opus guvernului din care făceam parte pentru ca drepturile militarilor să nu fie afectate. Am spus atunci că îi voi apăra pe militari indiferent de consecințele politice. Și am făcut-o!

A fost prima bătălie pentru drepturile militarilor și am câștigat.

A urmat modificarea statutului soldaților și gradaților voluntari, care astăzi sunt militari profesioniști și se bucură de aceleași drepturi cu ale celorlalte cadre militare, dar și o lege foarte importantă, Legea 223/2015 privind pensiile militare de stat.

Recent, am avut întâlniri cu liderii sindicatelor din MAI și MApN, în cadrul cărora am stabilit continuarea colaborării pe proiecte care vor veni în sprijinul angajaților din instituțiile din domeniul securității naționale.

De-a lungul timpului, am dovedit că sunt unul dintre puținii oameni politici care au construit, care au găsit soluții pentru problemele celor mulți.

UNPR, partidul care a făcut posibilă adoptarea de către Parlament a propunerilor legislative pe care le-am susținut pentru militari, va continua să sprijine oamenii din această categorie profesională", scrie Gabriel Oprea pe Facebook.

Fostul vicepremier face trimite la declaraţia susţinută în fața senatorilor, în 19 aprilie 2010 și la stenograma ședinței Senatului în care se discuta despre recalcularea pensiilor militare:

“Domnule preşedinte, Stimaţi colegi, Stimaţi invitaţi,

Vă rog să-mi permiteţi să iau cuvântul. Aş începe cu un jurământ.

Jur credinţă patriei mele, România.

Jur să-mi apăr ţara chiar cu preţul vieţii.

Jur să respect Constituţia, legile ţării şi regulamentele militare.

Aşa să-mi ajute Dumnezeu!

Acesta este jurământul militar şi acesta este punctul de plecare al oricărei dezbateri referitoare la salariile, pensiile şi drepturile celor care fac parte din Armata Română.

Cu tot respectul pe care îl port fiecărei categorii socio-profesionale în parte, nu putem trece sub tăcere faptul că a fi militar nu este o meserie ca oricare alta. Pentru militar apărarea interesului naţional şi a semenilor săi este mai presus decât propria viaţă. Militarul este la datorie zi şi noapte, în slujba ţării. Misiunea sa implică dificultăţi, riscuri şi privaţiuni care nu au termen de comparaţie în alte domenii de activitate.

Când vorbim despre pensii, vorbim despre contribuţii şi despre solidaritate şi aşa este normal, dar ce contribuţie este mai grea decât

cea a unui militar gata să-şi dea viaţa într-o misiune? Ce dovadă de solidaritate poate fi mai importantă decât sângele eroilor căzuţi la datorie în ultimii 150 de ani din istoria României?

Militarii români au un contract cu ţara, încheiat sub jurământ în faţa lui Dumnezeu, iar ei onorează acest contract chiar cu preţul vieţii, aşa cum au făcut eroii noştri de-a lungul istoriei, inclusiv în ultimii ani în teatrele de operaţiuni din Irak şi Afganistan.

Militarii români au o contribuţie, iar contribuţia lor se măsoară nu în bani, ci în libertatea de care se bucură copiii noştri, în demnitatea acestei ţări şi în respectul de care România se bucură în faţa aliaţilor săi.

Susţin principiile contribuţiei şi solidarităţii ca fundament al unei legi coerente, menite să reglementeze sistemul de pensii, dar când vorbim despre militari trebuie să privim contribuţia şi solidaritatea nu în sens contabil, ci în sensul jurământului militar pe care-l depun toţi cei din ArmataRomână.

Stimaţi colegi,

Astăzi se află în dezbatere Proiectul de lege privind sistemul unitar de pensii publice. Este o lege de care România are nevoie, o iniţiativă curajoasă asumată de un Guvern curajos. Grupul parlamentarilor independenţi din Senat susţine această lege, dar, în egală măsură, susţine îmbunătăţirea ei prin amendamentele menite să asigure recompensarea justă a cadrelor militare şi a tuturor pensionarilor din sistemul de siguranţă naţională.

Pentru armată o lege strâmbă este mai grea decâtun război drept. Prin urmare, nu pot fi de acord cu nicio măsură care duce la scăderea pensiilor militarilor şi ale celor din sistemul de siguranţă naţională.

România nu are nevoie să dea din ce în ce mai puţin celor care dau totul, inclusiv propria viaţă pentru ţară. Tocmai din acest motiv nu putem fi de acord cu prevederi care duc la inechităţi prin tratarea asemănătoare a unor categorii socio-profesionale care nu sunt deloc în situaţii asemănătoare. Armata nu face grevă, dar asta nu înseamnă că putem face abstracţie de efectele pe termen lung pe care o lege inechitabilă le-ar putea avea asupra sistemului de siguranţă naţională.

România este una din ţările NATO cu cele mai mici pensii şi solde acordate militarilor. Cu toate acestea, Armata Română este unadin forţele cele mai respectate şi apreciate în lume, mai ales în teatrele de operaţiuni unde suntem prezenţi.

Dacă vom reduce în continuare drepturile militarilor, vom constata o scădere dramatică a atractivităţii carierei militare şi, implicit, un deficit cantitativ şi calitativ la nivelul resursei umane din Armata Română.

În toate statele NATO pensiile militare sunt stabilite fie de o lege distinctă, fie printr-un capitol aparte al unei legislaţii unitare.

România trebuie să fie racordată acestor practici şi nu să recurgă la soluţii care nu au corespondent în legislaţia ţărilor NATO, şi care ridică şi probleme procedurale semnificative.

De exemplu, recalcularea pensiilor militare aflate în plată ar presupune o perioadă de 15 ani pentru consultarea statelor de plată aflate în diferite arhive în ţară, o spun specialiştii. Mai mult, aplicarea noii legi ar însemnapentru instituţiile din cadrul sistemului de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională un efort bugetar suplimentar de aproximativ 2,5 miliard

e de lei numai pentru anul 2011.

Toate argumentele legate de pensiile militarilor şi ale celor din sistemul de siguranţă naţională au fost prezentate în dezbaterile din comisii. Vreau să mulţumesc parlamentarilor din Comisia pentru apărare, ordine publică

şi siguranţă naţională din Senat, precum şi tuturor parlamentarilor fie de la putere, fie din opoziţie, care au înţeles că România nu-şi permite să taie din pensiile militarilor.

Vreau, de asemenea, să-i mulţumesc domnului Traian Băsescu, preşedintele României, pentru faptul că şi-a asumat public un punct de vedere care dă încredere fiecărui militar din ceastă ţară.

Stimaţi colegi,

Ca membru al Guvernului, sunt perfect conştient de constrângerile bugetare pe care le avem în această perioadă de criză.

Inclusiv la nivelul Ministerului Apărării Naţionale efectele dificultăţilor economice se resimt din plin. Am făcut reduceri de cheltuieli până aproape de limita de avarie în toate zonele de activitate ale ministerului, dar reducerea pensiilor militare, pensii şi aşa destul de mici, care se plătesc din bugetul Ministerului Apărării Naţionale, este o măsură care înseamnă să-i mai sacrificăm o dată pe cei care, slujind sub drapel, au dus o viaţă plină de sacrificii.

Poate că ar fi fost mai comod pentru mine să închid ochii şi să las ca această lege să-şi urmeze cursul în forma în care a venit de la Guvern, dar, înainte de a fi om politic, am fost educat de Armata Română şi am o datorie de onoare faţă de camarazii mei. Vreau să spun în faţa dumneavoastră şi în faţa întregii opinii publice că-mi voi duce până la capăt această datorie. Îi voi apăra pe militari, indiferent de consecinţele politice şi voi lupta cu toate forţele pentru ca toţi cei din sistemul de apărare să aibă în societatea noastră statutul pe care îl merită.

Pentru că am început acest cuvânt cu un jurământ pe care eu însumi l-am depus, daţi-mi voie ca, la final, să-mi reafirm angajamentul pe care mi l-am asumat atât ca parlamentar, ca militar, cât şi ca ministru.

Voi sluji în continuare interesul naţional şi voi pune umărul la depăşirea situaţiei economice dificile în care se află România. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!”, scrie stiripesurse.ro

luni, 24 septembrie 201894
SKINMED CLINIC, Centrul de Excelență Dermatologie București
GANDUL.RO
Ultima oră! Veste extrem de proastă dată de Valeriu Gheorghiță!
Comentarii

01grofii(25 sep 21:55)
Intreaga lume e impotriva social-democratilor, niste politicieni care doresc binele poporului, dar nu se pot opri din furat, cum arata numarul mare de condamnati pentru coruptie ce provin din randurile partidului.
11pt asta de sub mine(25 sep 12:18)
stii de ce puti ? pt ca m-am cacat pe tine ! ai o mama in putere , este ....rezistenta , am auzit ca duce 15-20 de clienti pe zi ! este cumsecade , ea ii rezolva pe toti , indiferent de culoarea politica . Doar tu esti fomist si postezi pe bani impotriva unora . ....Faci asta pt ca nu poti vorbi , iei muie permanent !
44muie pesede !(24 sep 14:38)
muie si tie europeanu pulii mele. Cu cacat mult. Muie oprea, muie dragnea, muie pesede !!!
46europeanu ,(24 sep 11:27)
USR , muie USR ! afara din tara muistilor !
54Fortza USR(24 sep 11:22)
IN USR nu avem penali si nici moguli care-au jefuit tara si pe noi toti! Fortza USR.!
39S-a suit scroafa-n copac(24 sep 11:20)
Jigodia continua sa deschida botul! Plagiator, hot, imbecil, uzurpator de grad si de uniforma... Cine trage apa dupa cacatul asta?
29vvvvvvv(24 sep 08:53)
hai sictir, criminalule!
211cucux(24 sep 07:30)
Ba noi nu mai scapam de meclele astora?Astia nu au limita si bun simt sa se dea la o parte cand sunt manjiti cu cacat! Gherile tata in munti sa ii ia acolo si sa ii scurteze dimprejur...
315Lulu(23 sep 22:58)
General de izmene! Mai stiti pe undeva in lume asa ceva?
09Henteresu national(23 sep 22:12)
Nu-i treaba sclavilor ce fac zeii in Olimp!
412gigi(23 sep 21:16)
cand ti se face foame ancepi sa cauti de treaba ,el revine la ce stie mai bine
316Lafaitu(23 sep 20:33)
Ba spectaculosule mai umbli cu garda dp tine jeg si omori lumea jegule
320sarsaila(23 sep 19:07)
Porcu tot porc este,,,cu interesu national mananca un lighean de rahat ,,ca asai porcu.
413Pe loc repaos(23 sep 17:33)
Daca n-ai jurat cu mana pe biblie tot degeaba.
421BA tabla izmanar(23 sep 16:49)
Mai fa o academie de infractori cu diplome Americans.
mai mult...Politică
22 oct 00:04PoliticăRareș Bogdan, după desemnarea lui Nicolae Ciucă: „E o situație care necesită o mână forte“

Rareș Bogdan, prim-vicepreședinte PNL, a explicat de ce PNL l-a propus pe Nicolae Ciucă pentru a fi desemnat premier...228

22 oct 00:00PoliticăGeorge Simion, AUR: Nu o să susţinem varianta Nicolae Ciucă premier30
22 oct 00:00PoliticăVlad Voiculescu: Soluţia „militară“ nu este pentru România sau pentru români28
22 oct 00:00PoliticăPreşedintele Klaus Iohannis participă la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles

...28

22 oct 00:00PoliticăPîrvulescu: Nicolae Ciucă va trebui să obţină majoritate nu doar la votul de încredere, ci şi pe parcursul guvernării30
22 oct 00:00PoliticăDiaconescu, PMP: Dacă nu poate asigura o majoritate, nominalizarea lui Ciucă nu-şi are rostul34
22 oct 00:00PoliticăCioloş: Nu suntem confortabili cu un premier militar în rezervă

Preşedintele USR, Dacian Cioloş, consideră că desemnarea unui fost militar ca premier este un semnal ''foarte...36

22 oct 23:14PoliticăCiolacu: Am luat decizia în cadrul BPN să ne vedem cu prim-ministrul desemnat191
22 oct 23:15PoliticăCiucă: Chem toţi actorii politici responsabili să ne sprijine pentru a depăşi criza medicală şi economică99
22 oct 23:15PoliticăDacian Cioloș: 'Am putea avea rapid un guvern, însă decizia e la PNL'

Președintele USR, Dacian Cioloș, a vorbit, joi, după ce Nicolae Ciucă a fost desemnat pentru a forma guvernul,...109

22 oct 23:16PoliticăKelemen, despre varianta Ciucă: „E o problemă”559
22 oct 23:16PoliticăFlorin Cîțu vrea șefia Senatului, după ce partidul a decis să îl propună premier pe Nicolae Ciucă661
Vremea
10.6°10.6° - 13° vineri, 22 octombrie 2021
ConstanțaUmiditate: 72%
Vânt: 3.88 m/s
Presiune: 1016 milibari

Loto
6/49252124482
5/40392012342436
joker21918273920
Horoscop
mai mult...SPSportRT
22 oct 23:59SportArsenal Londra a transferat un COPIL de doar patru ani. VIDEO

Clubul de fotbal Arsenal a achiziţionat un preşcolar de patru ani, Zayn Ali Salman, el devenind cel mai tânăr...94

22 oct 23:54SportTenis: Simona Halep s-a calificat în sferturi la Moscova

Jucătoarea română de tenis Simona Halep s-a calificat, joi, în sferturile de finală ale turneului WTA 500 de la...138

22 oct 23:52SportTenis: Irina Begu s-a calificat în sferturile turneului de la Tenerife

Jucătoarea română de tenis Irina Begu s-a calificat, joi, în sferturile de finală ale turneului WTA 250 de la...101

22 oct 23:54SportFocar de COVID-19 la FCSB: 'Avem 11 jucători valizi, cu 2 portari'

Managerul general al FCSB, Mihai Stoica, a notat, joi, într-un mesaj postat în social media, că echipa bucureşteană...169

Local
22 oct 23:59LocalCei doi INSPECTORI ANAF, puși de DNA sub CONTROL JUDICIAR!

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus punerea în...1300

22 oct 23:59LocalCârjaliu semnalează diferenţele dintre numărul de persoane infectate aflat pe site-ul DSP şi cel comunicat către Primăria Agigea

Într-o scrisoare adresată Centrului Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției Constanța semnalează...234

22 oct 23:59LocalPrimăria a PIERDUT două procese care vizează recuperarea PREJUDICIULUI în dosarul Retrocedărilor

427

22 oct 00:00LocalACCIDENT cu TREI MAŞINI şi DOUĂ VICTIME, în SENSUL GIRATORIU de la CELSY. VIDEO

Militarii din cadrul ISU Dobrogea au fost solicitaţi să intervină joi, 21 octombrie, la sensul giratoriu de la Celsy,...1345

22 oct 00:00LocalCNS Cartel Alfa, PROTEST la PREFECTURA Constanţa pentru ALOCAREA de FONDURI către DGASPC

Uniunea Sindicală Teritorială, filiala judeţului Constanţa a CNS Cartel Alfa, organizează în perioada...253

22 oct 00:00LocalAMENZI pe BANDĂ RULANTĂ la Constanța pentru nerespectarea măsurilor impuse de pandemie

380

Politică
22 oct 00:00PoliticăCioloş: Nu suntem confortabili cu un premier militar în rezervă

Preşedintele USR, Dacian Cioloş, consideră că desemnarea unui fost militar ca premier este un semnal ''foarte...36

22 oct 23:14PoliticăCiolacu: Am luat decizia în cadrul BPN să ne vedem cu prim-ministrul desemnat

PSD a decis, în cadrul Biroului Permanent Naţional, să aibă o întâlnire cu prim-ministrul desemnat, Nicolae...191

22 oct 23:15PoliticăCiucă: Chem toţi actorii politici responsabili să ne sprijine pentru a depăşi criza medicală şi economică

99

22 oct 23:15PoliticăDacian Cioloș: 'Am putea avea rapid un guvern, însă decizia e la PNL'

Președintele USR, Dacian Cioloș, a vorbit, joi, după ce Nicolae Ciucă a fost desemnat pentru a forma guvernul,...109

22 oct 23:16PoliticăKelemen, despre varianta Ciucă: „E o problemă”

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat joi, după consultările de la Cotroceni, că înțelege nominalizarea de...559

22 oct 23:16PoliticăFlorin Cîțu vrea șefia Senatului, după ce partidul a decis să îl propună premier pe Nicolae Ciucă

661

Interviuri
16 oct 00:08InterviuriDr. Constantin DINA: VACCINUL pe bază de ARN Mesager oferă cea mai mare PROTECȚIE! Video

Medicul Constantin Dina, consilierul personal al președintelui Comisiei de Sănătate din cadrul Camerei Deputaţilor,...7201

16 oct 00:08InterviuriBOURCEANU, PNL: Am avut un primar Mazăre care se ocupa de Mamaia și un Făgădău care se BARICADA în BIROU! VIDEO

Septimiu Bourceanu, senator și președintele Organizației Municipale a PNL Constanța, este dezamăgit de ceea ce se...2613

8 oct 00:09InterviuriPrefectul COȘA: Constanța va intra în CARANTINĂ de NOAPTE deocamdată, nu în LOCKDOWN! Video

8416

7 oct 00:07InterviuriLucian LUNGOCI, un posibil CANDIDAT la Primăria Constanța. VIDEO

Moțiunea de cenzură depusă de PSD, pentru dărâmarea Guvernului Cîțu a trecut, așa că premierul și miniștrii...2015

24 sep 23:56InterviuriCÎRJALIU: Ciobanu a CUMPĂRAT un SUV cu 3.000 de lei și l-a vândut cu 65.000 de lei! Video

Primarul din Agigea, Cristian Maricel Cîrjaliu, a fost prezent în studioul Replica, unde a discutat, în cadrul unui...4473

22 sep 00:03InterviuriDETALII INTERESANTE din CARIERA PROCURORULUI CRIMINALIST Zafer SADÎC! Video

4240

Monden
22 oct 00:00MondenFata cea mare a Angelinei Jolie, pentru prima oară îmbrăcată în rochie!

Fata-băiat a Angelinei Jolie a apărut pe pentru prima oară îmbrăcată în rochie. Până acum, Shiloh a fost...24

22 oct 00:00MondenTori Spelling, criză de nervi în plină stradă. Ce a păţit actriţa

Tori Spelling trece prin momente grele şi tensionate, aşa cum a fost văzută şi într-un material de tip paparazzi...19

22 oct 00:00MondenPriscilla Presley a avut o aventură cu Richard Gere. Povestea plină de detalii picante

25

22 oct 00:00MondenHalle Berry, strălucitoare la Gala Elle, în Los Angeles. Cele mai îndrăznețe ținute de la eveniment

Gala Elle a strâns și în acest an o mulțime de dive „sub acelaș acoperiș”. Printre cele mai strălucitoare...18

22 oct 00:00MondenJonathan Akeroyd părăseşte casa de modă Versace şi devine noul CEO al brandului Burberry

Brandul de lux Burberry l-a desemnat în funcţia de CEO pe Jonathan Akeroyd, fostul director al casei de modă Versace,...20

22 oct 00:00MondenMeryl Streep va juca într-un serial de televiziune despre criza climatică

20

Mapamond
22 oct 00:00MapamondCoronavirus: Polonia se confruntă cu o 'explozie' de cazuri, atenţionează ministrul sănătăţii

Ministrul polonez al sănătăţii a avertizat miercuri asupra unei ''explozii deosebite'' de cazuri de coronavirus în...23

22 oct 00:05MapamondLituania: Site-urile de informaţii blochează comentariile publice despre COVID-19

Cele mai mari portaluri lituaniene de informaţii au anunţat miercuri că suprimă comentariile publice la articolele...350

22 oct 00:09MapamondNATO va căuta dialogul cu Rusia în pofida scandalului de spionaj

30

22 oct 00:00MapamondSUA autorizează injecţia cu un vaccin diferit pentru doza de rapel anti-COVID-19

Administraţia pentru Alimente şi Medicamente (FDA) din SUA a autorizat miercuri utilizarea pentru doza de rapel a unui...25

22 oct 00:00MapamondLituania: Până la 7.000 de migranţi aşteaptă să intre ilegal în UE venind din Belarus

Un număr cuprins între 6.000 şi 7.000 de migranţi proveniţi din Irak, Siria şi alte ţări ar putea fi în...19

22 oct 01:08MapamondCoronavirus: Record de vaccinări anti-COVID după un număr mare de decese în Ucraina

Ucraina a anunţat miercuri că a înregistrat un record de vaccinări anti-COVID în 24 de ore, după ce cu o zi...19

22 oct 01:01MapamondPatru israelieni sunt acuzaţi că au păcălit milioane de germani

Poliţia din Israel a arestat, la solicitarea autorităţilor germane, patru cetăţeni israelieni acuzaţi că au...42

22 oct 00:10MapamondItalia: Berlusconi achitat într-o parte a dosarului legat de petrecerile "bunga-bunga"

Fostul premier şi om de afaceri italian Silvio Berlusconi a fost achitat joi de un tribunal din Siena (centru-vest)...224

22 oct 00:12MapamondTurcia, plasată sub supraveghere de către GAFI; Ankara califică decizia ca fiind „nedreaptă“

157

Sănătate
22 oct 00:00SănătateMinisterul Sănătăţii a repartizat Direcţiilor de sănătate publică 4.175 de flacoane de Tocilizumab

Ministerul Sănătăţii a anunţat că a repartizat, miercuri, 4.175 de flacoane de Tocilizumab de diferite volume la...19

22 oct 23:08SănătateValeriu Gheorghiţă: Vaccinarea reduce de cel puţin 20 de ori riscul de deces

Vaccinarea cu schema completă reduce de cel puţin 20 de ori riscul de deces, a declarat, miercuri, preşedintele...151

22 oct 23:09SănătateValeriu Gheorghiță, despre criza COVID: Sistemul medical nu e deloc lipsit de vină

222

22 oct 23:09SănătateMinistrul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila, cere medici şi medicamente de la Uniunea Europeană

Ministerul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila, a cerut ajutorul Uniunii Europene, după dezastrul din spitalele...188

22 oct 23:10SănătateCseke Attila: Încă nu am ajuns în vârful valului patru al pandemiei

Ministrul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila, afirmă că România nu a ajuns încă în vârful valului pandemiei...211

22 oct 23:11SănătateMarea Britanie a descoperit o nouă mutație a variantei Delta: caz identificat și la un copil

280

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT