rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 15 mai
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Gabriel Oprea revine în forţă: Anunţ despre noi proiecte alături de sindicalişti

Fostul vicepremier Gabriel Oprea anunţă o nouă colaborare cu sindicaliştii din Ministerul de Interne şi din Ministerul Apărării Naţionale, în sprijinul angajaţilor din instituţiile din domeniul securităţii naţionale. Fondatorul UNPR aminteşte episodul din 2010, când s-a opus diminuării pensiilor militare.

"În contextul crizei economice, în anul 2010 s-au luat mai multe decizii menite să diminueze cheltuielile bugetare. Una dintre aceste decizii a fost aplicarea sistemului unitar de pensii, care presupunea inclusiv recalcularea pensiilor militare. Potrivit simulărilor făcute, această recalculare ar fi condus la scăderi ale pensiilor militarilor de până la 69%. În 2010 eram ministrul apărării naționale în guvernul care a decis să facă modificările de legislație ce ar fi afectat toți pensionarii din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională. Am fost singurul care s-a opus. M-am opus guvernului din care făceam parte pentru ca drepturile militarilor să nu fie afectate. Am spus atunci că îi voi apăra pe militari indiferent de consecințele politice. Și am făcut-o!

A fost prima bătălie pentru drepturile militarilor și am câștigat.

A urmat modificarea statutului soldaților și gradaților voluntari, care astăzi sunt militari profesioniști și se bucură de aceleași drepturi cu ale celorlalte cadre militare, dar și o lege foarte importantă, Legea 223/2015 privind pensiile militare de stat.

Recent, am avut întâlniri cu liderii sindicatelor din MAI și MApN, în cadrul cărora am stabilit continuarea colaborării pe proiecte care vor veni în sprijinul angajaților din instituțiile din domeniul securității naționale.

De-a lungul timpului, am dovedit că sunt unul dintre puținii oameni politici care au construit, care au găsit soluții pentru problemele celor mulți.

UNPR, partidul care a făcut posibilă adoptarea de către Parlament a propunerilor legislative pe care le-am susținut pentru militari, va continua să sprijine oamenii din această categorie profesională", scrie Gabriel Oprea pe Facebook.

Fostul vicepremier face trimite la declaraţia susţinută în fața senatorilor, în 19 aprilie 2010 și la stenograma ședinței Senatului în care se discuta despre recalcularea pensiilor militare:

“Domnule preşedinte, Stimaţi colegi, Stimaţi invitaţi,

Vă rog să-mi permiteţi să iau cuvântul. Aş începe cu un jurământ.

Jur credinţă patriei mele, România.

Jur să-mi apăr ţara chiar cu preţul vieţii.

Jur să respect Constituţia, legile ţării şi regulamentele militare.

Aşa să-mi ajute Dumnezeu!

Acesta este jurământul militar şi acesta este punctul de plecare al oricărei dezbateri referitoare la salariile, pensiile şi drepturile celor care fac parte din Armata Română.

Cu tot respectul pe care îl port fiecărei categorii socio-profesionale în parte, nu putem trece sub tăcere faptul că a fi militar nu este o meserie ca oricare alta. Pentru militar apărarea interesului naţional şi a semenilor săi este mai presus decât propria viaţă. Militarul este la datorie zi şi noapte, în slujba ţării. Misiunea sa implică dificultăţi, riscuri şi privaţiuni care nu au termen de comparaţie în alte domenii de activitate.

Când vorbim despre pensii, vorbim despre contribuţii şi despre solidaritate şi aşa este normal, dar ce contribuţie este mai grea decât

cea a unui militar gata să-şi dea viaţa într-o misiune? Ce dovadă de solidaritate poate fi mai importantă decât sângele eroilor căzuţi la datorie în ultimii 150 de ani din istoria României?

Militarii români au un contract cu ţara, încheiat sub jurământ în faţa lui Dumnezeu, iar ei onorează acest contract chiar cu preţul vieţii, aşa cum au făcut eroii noştri de-a lungul istoriei, inclusiv în ultimii ani în teatrele de operaţiuni din Irak şi Afganistan.

Militarii români au o contribuţie, iar contribuţia lor se măsoară nu în bani, ci în libertatea de care se bucură copiii noştri, în demnitatea acestei ţări şi în respectul de care România se bucură în faţa aliaţilor săi.

Susţin principiile contribuţiei şi solidarităţii ca fundament al unei legi coerente, menite să reglementeze sistemul de pensii, dar când vorbim despre militari trebuie să privim contribuţia şi solidaritatea nu în sens contabil, ci în sensul jurământului militar pe care-l depun toţi cei din ArmataRomână.

Stimaţi colegi,

Astăzi se află în dezbatere Proiectul de lege privind sistemul unitar de pensii publice. Este o lege de care România are nevoie, o iniţiativă curajoasă asumată de un Guvern curajos. Grupul parlamentarilor independenţi din Senat susţine această lege, dar, în egală măsură, susţine îmbunătăţirea ei prin amendamentele menite să asigure recompensarea justă a cadrelor militare şi a tuturor pensionarilor din sistemul de siguranţă naţională.

Pentru armată o lege strâmbă este mai grea decâtun război drept. Prin urmare, nu pot fi de acord cu nicio măsură care duce la scăderea pensiilor militarilor şi ale celor din sistemul de siguranţă naţională.

România nu are nevoie să dea din ce în ce mai puţin celor care dau totul, inclusiv propria viaţă pentru ţară. Tocmai din acest motiv nu putem fi de acord cu prevederi care duc la inechităţi prin tratarea asemănătoare a unor categorii socio-profesionale care nu sunt deloc în situaţii asemănătoare. Armata nu face grevă, dar asta nu înseamnă că putem face abstracţie de efectele pe termen lung pe care o lege inechitabilă le-ar putea avea asupra sistemului de siguranţă naţională.

România este una din ţările NATO cu cele mai mici pensii şi solde acordate militarilor. Cu toate acestea, Armata Română este unadin forţele cele mai respectate şi apreciate în lume, mai ales în teatrele de operaţiuni unde suntem prezenţi.

Dacă vom reduce în continuare drepturile militarilor, vom constata o scădere dramatică a atractivităţii carierei militare şi, implicit, un deficit cantitativ şi calitativ la nivelul resursei umane din Armata Română.

În toate statele NATO pensiile militare sunt stabilite fie de o lege distinctă, fie printr-un capitol aparte al unei legislaţii unitare.

România trebuie să fie racordată acestor practici şi nu să recurgă la soluţii care nu au corespondent în legislaţia ţărilor NATO, şi care ridică şi probleme procedurale semnificative.

De exemplu, recalcularea pensiilor militare aflate în plată ar presupune o perioadă de 15 ani pentru consultarea statelor de plată aflate în diferite arhive în ţară, o spun specialiştii. Mai mult, aplicarea noii legi ar însemnapentru instituţiile din cadrul sistemului de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională un efort bugetar suplimentar de aproximativ 2,5 miliard

e de lei numai pentru anul 2011.

Toate argumentele legate de pensiile militarilor şi ale celor din sistemul de siguranţă naţională au fost prezentate în dezbaterile din comisii. Vreau să mulţumesc parlamentarilor din Comisia pentru apărare, ordine publică

şi siguranţă naţională din Senat, precum şi tuturor parlamentarilor fie de la putere, fie din opoziţie, care au înţeles că România nu-şi permite să taie din pensiile militarilor.

Vreau, de asemenea, să-i mulţumesc domnului Traian Băsescu, preşedintele României, pentru faptul că şi-a asumat public un punct de vedere care dă încredere fiecărui militar din ceastă ţară.

Stimaţi colegi,

Ca membru al Guvernului, sunt perfect conştient de constrângerile bugetare pe care le avem în această perioadă de criză.

Inclusiv la nivelul Ministerului Apărării Naţionale efectele dificultăţilor economice se resimt din plin. Am făcut reduceri de cheltuieli până aproape de limita de avarie în toate zonele de activitate ale ministerului, dar reducerea pensiilor militare, pensii şi aşa destul de mici, care se plătesc din bugetul Ministerului Apărării Naţionale, este o măsură care înseamnă să-i mai sacrificăm o dată pe cei care, slujind sub drapel, au dus o viaţă plină de sacrificii.

Poate că ar fi fost mai comod pentru mine să închid ochii şi să las ca această lege să-şi urmeze cursul în forma în care a venit de la Guvern, dar, înainte de a fi om politic, am fost educat de Armata Română şi am o datorie de onoare faţă de camarazii mei. Vreau să spun în faţa dumneavoastră şi în faţa întregii opinii publice că-mi voi duce până la capăt această datorie. Îi voi apăra pe militari, indiferent de consecinţele politice şi voi lupta cu toate forţele pentru ca toţi cei din sistemul de apărare să aibă în societatea noastră statutul pe care îl merită.

Pentru că am început acest cuvânt cu un jurământ pe care eu însumi l-am depus, daţi-mi voie ca, la final, să-mi reafirm angajamentul pe care mi l-am asumat atât ca parlamentar, ca militar, cât şi ca ministru.

Voi sluji în continuare interesul naţional şi voi pune umărul la depăşirea situaţiei economice dificile în care se află România. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!”, scrie stiripesurse.ro

luni, 24 septembrie 201849
STEP PROJECT, servicii de prelucrări metalice de precizie
Comentarii

01grofii(25 sep 21:55)
Intreaga lume e impotriva social-democratilor, niste politicieni care doresc binele poporului, dar nu se pot opri din furat, cum arata numarul mare de condamnati pentru coruptie ce provin din randurile partidului.
11pt asta de sub mine(25 sep 12:18)
stii de ce puti ? pt ca m-am cacat pe tine ! ai o mama in putere , este ....rezistenta , am auzit ca duce 15-20 de clienti pe zi ! este cumsecade , ea ii rezolva pe toti , indiferent de culoarea politica . Doar tu esti fomist si postezi pe bani impotriva unora . ....Faci asta pt ca nu poti vorbi , iei muie permanent !
44muie pesede !(24 sep 14:38)
muie si tie europeanu pulii mele. Cu cacat mult. Muie oprea, muie dragnea, muie pesede !!!
46europeanu ,(24 sep 11:27)
USR , muie USR ! afara din tara muistilor !
54Fortza USR(24 sep 11:22)
IN USR nu avem penali si nici moguli care-au jefuit tara si pe noi toti! Fortza USR.!
39S-a suit scroafa-n copac(24 sep 11:20)
Jigodia continua sa deschida botul! Plagiator, hot, imbecil, uzurpator de grad si de uniforma... Cine trage apa dupa cacatul asta?
29vvvvvvv(24 sep 08:53)
hai sictir, criminalule!
211cucux(24 sep 07:30)
Ba noi nu mai scapam de meclele astora?Astia nu au limita si bun simt sa se dea la o parte cand sunt manjiti cu cacat! Gherile tata in munti sa ii ia acolo si sa ii scurteze dimprejur...
315Lulu(23 sep 22:58)
General de izmene! Mai stiti pe undeva in lume asa ceva?
09Henteresu national(23 sep 22:12)
Nu-i treaba sclavilor ce fac zeii in Olimp!
412gigi(23 sep 21:16)
cand ti se face foame ancepi sa cauti de treaba ,el revine la ce stie mai bine
316Lafaitu(23 sep 20:33)
Ba spectaculosule mai umbli cu garda dp tine jeg si omori lumea jegule
320sarsaila(23 sep 19:07)
Porcu tot porc este,,,cu interesu national mananca un lighean de rahat ,,ca asai porcu.
413Pe loc repaos(23 sep 17:33)
Daca n-ai jurat cu mana pe biblie tot degeaba.
421BA tabla izmanar(23 sep 16:49)
Mai fa o academie de infractori cu diplome Americans.
mai mult...Politică
15 mai 00:00PoliticăCîţu, referitor la diferenţele de raportare a deceselor COVID-19: Au existat în toate ţările Uniunii Europene

Premierul Florin Cîţu a declarat vineri, în timpul unei vizite la Suceava, referindu-se la diferenţele de raportare...136

15 mai 23:34PoliticăDupă ce Făgădău NU a făcut nimic pentru infrastructură, PSD se ia acum de CHIȚAC că sunt ambuteiaje! Video187
15 mai 00:00PoliticăTurcan: Le-am comunicat colegilor de la sindicate că nu voi sprijini tratamente speciale pentru Ministerul Muncii154
15 mai 00:02PoliticăBogdan Gheorghiu: Am avansat propuneri pentru spectacole cu 1.000 de persoane

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, şi-a exprimat, vineri, satisfacţia că revenirea la normalitate a fost...224

15 mai 00:00PoliticăFlorin Cîţu: Nu există o campanie electorală internă în PNL140
15 mai 00:00PoliticăRomânia are noi ambasadori! Klaus Iohannis a semnat acreditările157
15 mai 00:00PoliticăGrindeanu: Proiectul PSD cu privire la salariul minim va fi discutat cu partenerii sociali şi cu mediul de afaceri

Proiectul de lege privind modificări la salariul minim pe economie, pe care PSD îl va depune în Parlament, va fi...171

15 mai 00:00PoliticăCîţu: Se poate mări lista verde a ţărilor, să permitem peste 1,5 la mie incidenţă150
15 mai 00:00PoliticăPSD depune în Parlament un proiect de lege referitor la salariul minim165
15 mai 00:00PoliticăBarna: Cu cât ne vaccinăm mai mulţi, cu atât vom reveni mai repede la normalitate

Vicepremierul Dan Barna a afirmat, vineri, la Opera Naţională Bucureşti, unde a participat la un spectacol-pilot cu...148

15 mai 00:03PoliticăLudovic Orban anunță că investitorii se înghesuie să vină în România317
15 mai 21:07PoliticăFlorin Cîțu: Am luat măsurile de relaxare pentru că avem o rată de vaccinare peste așteptări405
Vremea
12.1°12.1° - 13.3° sâmbătă, 15 mai 2021
ConstanțaUmiditate: 93%
Vânt: 2.59 m/s
Presiune: 1012 milibari

Loto
6/491240710641
5/402271313512
joker393645211519
Horoscop
mai mult...SPSportRT
15 mai 23:55SportTenis: Begu şi Errani, calificate în semifinalele probei de dublu la Roma

Perechea româno-italiană Irina Begu/Sara Errani s-a calificat, vineri, în semifinalele probei de dublu din cadrul...250

15 mai 23:56SportVIDEO! Imnul oficial pentru Campionatul European de fotbal a fost lansat cu soliști surpriză

Imnul oficial pentru Euro 2020, intitulat "We Are The People We've Been Waiting For" (Suntem oamenii pe care îi...344

15 mai 23:57SportRapid București, cu un pas în Liga 1 (1-0 vs ASU Poli Timișoara)

Rapid București a învins, joi seară, pe teren propriu, cu scorul de 1-0, echipa ASU Politehnica Timişoara, într-un...562

15 mai 00:01SportIstanbulul a pierdut organizarea finalei Ligii Campionilor - UEFA a anunțat noua locație

Finala Ligii Campionilor dintre Chelsea şi Manchester City va avea loc în Portugalia, la Porto, cu 6.000 de fani de...905

Local
15 mai 00:06LocalAgent economic, SANCŢIONAT după ce a aruncat GUNOI pe DOMENIUL PUBLIC

Polițiștii locali au identificat un alt agent economic care a aruncat gunoiul strâns în urma desfășurării...360

15 mai 00:06LocalPrefectul Silviu COȘA, în vizită la Brigada 9 Mecanizată Mărășești din Constanța

Ofițerii studenți din anul II ai programului universitar de master de conducere au fost implicați în...355

15 mai 00:07LocalPOLIȚIȘTII au DESCINS la TERASA clubului Breeze din MAMAIA!

2532

15 mai 00:07LocalPERICOL PUBLIC: Iată ce ALCOOLEMIE avea un șofer depistat pe Alexandru Lăpușneanu

La data de 14 mai a.c., în jurul orei 00.30, patrula mixtă, formată dintr-un polițist din cadrul Secției 2 și un...513

15 mai 00:07Local'ȘMECHER' la 72 de ani: MORT de BEAT la volan, pe străzile din MEDGIDIA!

La data de 13 mai a.c., în jurul orei 17.45, polițiști din cadrul Poliției municipiului Medgidia au identificat un...2116

15 mai 00:08LocalConstanța: Un individ care a AGRESAT o FEMEIE pe stradă s-a trezit cu MASCAȚII peste el!

725

Politică
15 mai 00:00PoliticăGrindeanu: Proiectul PSD cu privire la salariul minim va fi discutat cu partenerii sociali şi cu mediul de afaceri

Proiectul de lege privind modificări la salariul minim pe economie, pe care PSD îl va depune în Parlament, va fi...171

15 mai 00:00PoliticăCîţu: Se poate mări lista verde a ţărilor, să permitem peste 1,5 la mie incidenţă

Premierul Florin Cîţu a declarat, vineri, că "zona verde" a ţărilor din care se poate veni în România fără...150

15 mai 00:00PoliticăPSD depune în Parlament un proiect de lege referitor la salariul minim

165

15 mai 00:00PoliticăBarna: Cu cât ne vaccinăm mai mulţi, cu atât vom reveni mai repede la normalitate

Vicepremierul Dan Barna a afirmat, vineri, la Opera Naţională Bucureşti, unde a participat la un spectacol-pilot cu...148

15 mai 00:03PoliticăLudovic Orban anunță că investitorii se înghesuie să vină în România

Liderul PNL Ludovic Orban a afirmat, vineri la Cluj, că ţara noastră se află într-un moment foarte bun, iar...317

15 mai 21:07PoliticăFlorin Cîțu: Am luat măsurile de relaxare pentru că avem o rată de vaccinare peste așteptări

405

Interviuri
27 mar 23:46InterviuriANCA NEDEA PAVEL: Noi, operatorii ECONOMICI, ne simțim AGRESAȚI și HĂITUIȚI! VIDEO

Anca Nedea Pavel, directorul Organizației Patronale Mamaia - Constanța, a acordat un interviu cotidianului Replica de...5063

13 mai 23:56InterviuriINTERVIU, PARTEA A DOUA! CHIȚAC face ORDINE în STAȚIUNE: FĂRĂ porumb fiert și ȘHAORMA, PE FALEZA din MAMAIA

În prima parte a interviului acordat de Vergil Chițac cotidianului Replica de Constanța, primarul Constanței a...11994

11 mai 00:04InterviuriVIDEO! INTERVIU cu primarul Vergil CHIȚAC! Ce planuri are pentru bulevardul MAMAIA

54048

9 apr 00:06InterviuriCristina DUMITRACHE: Nu știm la ce să ne AȘTEPTĂM de la Guvernul PNL! Video

Parlamentarul Cristina Dumitrache se află, pentru al patrulea mandat, în Camera Deputaților, reprezentând interesele...2510

2 apr 00:04InterviuriViceprimarul Cocargeanu: USR NU VREA să se construiască în ZONA COSTIERĂ! Video

Florin Cocargeanu este unul dintre viceprimarii Constanței care pune umărul la dezvoltarea orașului. Acesta...4189

24 mar 00:03InterviuriSorin Mihai: Am distribuit TABLETE tuturor elevilor, însă mulți NU au știut ce să facă cu ele

3990

Monden
15 mai 00:00MondenDrake, cântăreţul cu cele mai mai mari vânzări din acest deceniu, potrivit Billboard

Rapperul canadian Drake va fi recunoscut drept artistul deceniului la viitoarea gală Billboard Music Awards, având în...137

15 mai 00:00MondenBen Affleck foloseşte aplicaţia Raya, versiunea Tinder a celebrităţilor, pentru a contacta tinere

După ce s-a despărţit de tânăra actriţă Ana de Armas şi, în pofida zvonurilor că ar fi reluat relaţia cu...149

15 mai 00:00Monden„The Underground Railroad“, o miniserie ambiţioasă despre sclavie, în regia lui Barry Jenkins

138

Mapamond
15 mai 00:00MapamondMAE rus condamnă tentativele SUA şi UE de a influenţa mersul alegerilor în Republica Moldova

Rusia remarcă tentative în creştere din partea SUA şi UE de a exercita influenţă asupra conducerii Republicii...155

15 mai 00:00MapamondSUA: Procesul a trei poliţişti implicaţi în moartea lui George Floyd, amânat de un judecător din Minnesota

Procesul a trei poliţişti implicaţi în moartea afro-americanului George Floyd a fost amânat joi din august 2021...141

15 mai 00:00MapamondGermania: Poliţia din Frankfurt a arestat un bărbat înarmat, în apropierea unei moschei

150

15 mai 00:00MapamondCoronavirus: Norvegia exclude oficial AstraZeneca din campania sa de vaccinare anti-COVID-19

Norvegia a eliminat vaccinul împotriva COVID-19 produs de AstraZeneca din campania sa de inoculare, a declarat miercuri...153

15 mai 00:00MapamondCoronavirus: Pelerinii portughezi au luat cu asalt sanctuarul de la Fatima, în pofida pandemiei

Pandemia nu i-a împiedicat pe credincioşi, în special portughezi, să umple până la refuz sanctuarul de la Fatima,...144

15 mai 00:00MapamondSan Marino le va oferi turiştilor posibilitatea de a se imuniza cu vaccinul anti-COVID-19 Sputnik V

135

Sănătate
15 mai 00:00SănătateDislexia: cauze, simptome, gestionare

Dislexia este o tulburare specifică de învățare, care creează probleme cu cititul și scrisul. Persoana afectată...138

15 mai 00:00SănătateTotul despre anemia aplastică

Anemia idiopatică aplastică este o formă de anemie în care măduva osoasă încetează să mai producă celule de...135

15 mai 00:00SănătateStudiu: Probioticele, de ajutor în gestionarea obezității la copii?

127

15 mai 00:00Sănătate8 alimente și băuturi de evitat dacă ai artrită

Artrita este o problemă de sănătate ce presupune inflamația cronică la nivelul articulațiilor. Este o afecțiune...142

15 mai 00:00SănătateTusea cu mucus alb: ce o provoacă și când să mergi la medic

Fiecare dintre noi ne confruntăm din când în când cu tusea, care poate fi un semn al gâtului iritat sau poate...135

15 mai 00:00SănătateAi urechile înfundate? Posibile cauze, tratament și remedii naturale

Chiar dacă urechea înfundată poate cauza, sau nu, un disconfort real, cum ar fi durerea, simplul fapt că nu poți...137

15 mai 00:00SănătatePerturbarea cronică a somnului la adolescenți poate duce la depresie

Potrivit unui nou studiu, perturbarea cronică a somnului în timpul adolescenței poate duce la depresie atât la...118

15 mai 00:00SănătateExercițiile fizice aduc beneficii de la prima sesiune de antrenament

Într-un studiu care a testat efectele exercițiilor fizice asupra metabolismului general, cercetătorii de la...138

15 mai 01:29SănătateINSP: 22.911 persoane imunizate anti-COVID au avut test pozitiv după prima doză de vaccin

343

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT