REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
10.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Gabriela Bucovală, despre mutarea Colegiului Tehnic de Marină: ‘Oricum nu aveau buget suficient să întreţinem sediul din Poarta 6’

Gabriela Bucovală, despre mutarea Colegiului Tehnic de Marină: ‘Oricum nu aveau buget suficient să întreţinem sediul din Poarta 6’

Replica API 19 aprilie 2018 | 00:00 399

Părinţii elevilor care studiază la Colegiul Tehnic de Marină „Alexandru Ioan Cuza” (cunoscut ca fostul Liceu NAVROM) au adresat o scrisoare deschisă „conducătorilor cetăţii Tomis”, în care îşi mărturisesc revolta şi stupefacţia cu privire decizia de a muta colegiul în clădirile fostei Şcolii Generale 15 „Grigore Antipa”, de pe B-dul 1 Mai, pentru a face loc viitorului Colegiul Militar de Marină „Alexandru Ioan Cuza”. Una dintre obiecţiile ridicate de părinţi vizează lipsa de spaţiu pentru desfăşurarea unui act educaţional de calitate.

„Suprafața construită a Colegiului Tehnic de Marină "Alexandru Ioan Cuza" este de 4,583 mp plus teren aferent de 22,080 mp, dupa cum reiese din anexele HCLM53/23.02.2018, iar fosta Școala Generală 15 "Grigore Antipa" are o suprafață construită de 853 mp în care funcționează 12 săli de clasă, plus terenul aferent de 5,343 mp, fără internat, sală de sport, cantină, atelier, bibliotecă încăpătoare.

2. Colegiul Tehnic de Marină "Alexandru Ioan Cuza" are la ora actuala elevi care acoperă 25 săli de clasă, ateliere specializate, bibliotecă, sală de sport , cantină, internat,cabinete si toate dotările necesare unei foarte bune funcționări, dotări care s-au achizitionat de-a lungul a 43 de ani de funcționare.

3. Nu știm cum s-au facut analizele dar, doar din aceste 2 puncte se poate constata fara echivoc ca nu există capacitatea fizica ca materialul didactic sa fie folosit în modul pentru care a fost initiat / infiintat prin asa zisa relocare intr-un spatiu de 5 ori mai mic, fără să mai punem la socoteală lipsa sălii de sport, a internatului, a cantinei, cat si a imposibilității de a se putea învăța în condiții optime, elevii fiind obligați să învețe în două schimburi, chiar si așa nu este spațiu destul pentru a cuprinde tot colectivul de elevi, decît doar dacă nu se mai înființează clasele a IX a, asta ducand iar la desființarea Colegiului Tehnic, dar in 3 ani, toate astea sunt ca si cum am băga o balenă intr-o conservă”, spicuim din scrisoarea deschisă publicată de părinţii supăraţi.

Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa susţine, însă, că atât spaţiul de la fosta Şcoală „Grigore Antipa”, cât şi internatul şi cantina, nu vor ridica probleme. Din contră, după cum au subliniat inspectorul general şcolar Gabriela Bucovală şi inspectorul şcolar adjunct Anca Dragomir, sediul din cartierul Poarta 6 s-a dovedit, în ultimii ani, a fi prea mare pentru Colegiul Tehnic de Marină „Alexandru Ioan Cuza”, ivindu-se probleme pentru a asigura bugetul pentru întreţinerea lui. „Doamna director a colegiului chiar a venit, anul trecut, la inspectorat, să întrebe dacă mai deschide şcoala sau nu, pentru că în septembrie deja se terminaseră banii. An de an, la jumătatea anului şcolar, Colegiul Tehnic de Marină rămâne fără fonduri. Trebuie să recunoaştem, numărul de elevi a scăzut foarte mult în ultimii ani, iar şcolile primesc fonduri în funcţie de costul standard per elev”, a afirmat Gabriela Bucovală.

„La noul sediu vor învăţa în două schimburi, aşa cum se studiază în toate liceele tehnilogice, au suficiente săli de clasă, inclusiv spaţii suplimentare, pentru laboratoare şi ateliere şi tot ce le mai trebuie”, a precizat şi Anca Dragomir. Cât priveşte starea internatului şi cantinei, reprezentanţii ISJ Constanţa au precizat că sunt întreţinute, fiind necesară doar o reabilitare, având asigurări de la Primăria Constanţa că va fi realizată până în toamnă.

Pe de altă parte, Colegiul Tehnic de Marină „Alexandru Ioan Cuza” îşi va pierde, din anul şcolar 2018 – 2019, titulatura de „colegiu”, urmând să fie „liceu tehnologic”. Motivul nu are legătură cu mutarea într-un alt sediu, ci cu faptul că nu mai îndeplineşte o parte din criterii, respectiv cel de promovabilitate la bacalaureat şi de implicare în proiecte europene.

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Aici nu are nici o treaba gradul de promovabilitate. Habar nu ai cate magarii au facut unii sus pusi din MApN. Ministerul ala a invartit sume uriase. Se dota armata de 5 ori cu banii sifonati de unii baieti cu grade. Aia din Irak umbla cu Humvee-uri si MRAP-uri donate de americani, in timp ce baietii cu grade de pe aici intorc banii cu lopata. Asa ca-mi bag fix pl in "procentul de promovabilitate". E fix zero cand armata e in curul gol si primeste echipamente si armament de pomana de la altii, intelegi?
1
0
Bucovala asta trebuia inspectoare la oi si capre.
2
0
Invatamantul local condus de una cu o frunte de latimea unei coade de linguritza.
3
0
Inainte sa denigrezi compara procentul de promovabilitate la bac intre LM si cele civile!
1
3
Nu s-a facut nici o analiza. Dupa prima promotie MApN desfiinteaza iar liceul militar si terenurile plus cladirile vor incapea probabil pe mana vreunui amiral sau general dornic de afaceri. Baietii astia cam au naravuri din astea. Cum credeti ca a pus Becali mana pe terenurile MApN-ului in Bucuresti?
7
1
Iar apare tantiri-mintiri, asta ?! Schimbati-i poza: Frunte-n gusta, minte SCURTA .... Mai lasati-ne cu personajul asta, numit politic de pesedei si machedonasi.
12
0

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614