REPLICA ONLINE CONSTANTA

19° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
19° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Gabriela Firea, întâlnire cu primarul orașului Tallinn- cel mai digitalizat oraș european

Gabriela Firea, întâlnire cu primarul orașului Tallinn- cel mai digitalizat oraș european

Replica API 11 august 2018 | 03:07 362

Primarul general al capitalei are planuri mărețe și proiecte în plan ce vizează digitalizarea în sectorul public, domeniul smart-city dar și modele de dezvoltare și eficientizare a transportului public.

În data de 9 august a.c., Gabriela Firea s-a întâlnit cu Taavi Aas, primarul orașului Taallinn, capitala Estoniei, supranumit cel mai digitalizat oraș european.Printre altele, s-a discutat despre posibila dezvoltare a unui sistem de transport ca metodă a poluării.Noutatea ar fi, implementarea unui tichet unic valabil transportului public în întreaga țară.

” Am avut astăzi o întrevedere cu Taavi Aas, Primarul orașului Tallinn-cel mai digitalizat oras european-, capitala a Estoniei. Am discutat despre digitalizare în sectorul public, proiecte de succes în domeniul smart-city și modele de dezvoltare și eficientizare a transportului public.

Mi-am arătat interesul pentru colaborarea cu administrația orașului Tallinn, ținând cont de experiența și evoluția părții estoniene în aceste domenii: urmare a implementării unei strategii complexe, atât la nivel local, cât şi la nivel naţional, 98% dintre cetăţenii Estoniei deţin un ID electronic, 99% din tranzacţiile bancare sunt făcute în sistem electronic, 95% din taxe şi impozite sunt încasate electronic, iar 98% din noile firme sunt înfiinţate în sistem electronic. Durata medie a procedurilor se situează undeva între 20 şi 60 de minute.

Am prezentat demersul actualei administrații publice a Bucureștiului privind digitalizarea administrației. Primăria Capitalei a contractat recent serviciile unei companii care va livra, până la sfârșitul acestui an, strategia pe care să o aplicăm pentru a transforma Bucureștiul într-un oraș inteligent, aceasta fiind una dintre țintele noastre. Strategia va indica ce proiecte sunt necesare pentru obiectivul nostru de a avea o capitală smart și, mai ales, cum să le prioritizăm pentru o implementare optimă. Urmare a revoluției tehnologice și informaționale, în ziua de azi așteptările cetățenilor față de administrația publică sunt din ce în ce mai mari, iar vechile modele birocratice au devenit ineficiente. De aici, necesitatea obiectivă de digitalizare în sectorul public.

În domeniul transportului public, discuțiile s-au axat pe dezvoltarea unui sistem de transport ca metodă de reducere a poluării și pe implementarea unui tichet unic valabil pentru transportul public în întreaga țară.

În prezent, derulăm un program ambițios de modernizare a sistemului public de transport, care constă în înlocuirea actualului parc auto, uzat și poluant, cu unul nou, mai prietenos cu mediul: 400 de autobuze EURO 6, 100 de autobuze GNC, 100 de autobuze electrice, 100 tramvaie și 100 troleibuze, dar și delimitarea unor culoare prioritare pentru transportul public. Suntem foarte interesați de experiența estoniană de integrare a ticketingului pentru întreg sistemul public de transport, pentru că și noi avem această provocare la București, unde transportul de suprafață este administrat de Primărie, iar metroul și sistemul feroviar, de Guvern.

La rândul său, Edilul-Șef al orașului Tallinn și-a arătat disponibilitatea de cooperare cu Bucurestiul și a declarat că își dorește ca în viitorul apropiat să dezvolte proiecte comune cu Capitala României. Cei doi oficiali au convenit formarea unor echipe mixte de experți din cele două orașe, care să colaboreze în domeniile de interes pentru Municipiul București. În ceea ce privește transportul public în capitala Estoniei, Taavi Aas a explicat că introducerea gratuității pentru rezidenți pe transportul public urban (inclusiv feroviar) a dus la o creștere semnificativă a utilizării mijloacelor de transport în comun, iar înființarea de trasee prioritare pe principalele artere a dus la descurajarea tranzitului prin oraș al șoferilor veniți din localitățile limitrofe, care preferă acum să lase mașinile la intrarea în oraș și să folosească transportul public.”, a scris Gabriela Firea pe pagina sa de socializare.

L.M.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
tanti firea ca voua va place sa luati mwie sa stie omu sa fie pregatit poate nu vrea sa dea.cu psdei nu se stie niciodata cum incep sa ceara.
0
0
muie psd,muie psd si again muie psd
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102