REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.1° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.1° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

GALERIE de ARTĂ INEDITĂ în pasajul pietonal de la Tomis Mall, dedicată regretatului Virgil Coman

GALERIE de ARTĂ INEDITĂ în pasajul pietonal de la Tomis Mall, dedicată regretatului Virgil Coman

Replica API 23 septembrie 2017 | 23:43 1046

„Au rămas cuvinte nespuse, vise neîmplinite, zâmbete suspendate...i-am dăruit prea puțin! O galerie de artă într-un pasaj pietonal simbolizează felui său de a fi, de a trăi, de a schimba pozitiv oamenii și locurile, de a umaniza și înfrumuseța, de a însufleți totul în jur, de a transforma banalul în valoare. ...Și totul pentru Oameni!” - sunt cuvintele reprezentanților Asociației Culturale Wild Art, care îi aduc un omagiu constănțeanului Virgil Coman, prin deschiderea galeriei de artă.

Constănțenii care au trecut, astăzi, prin pasajul pietonal din zona Tomis Mall au fost plăcut surprinși să găsească un pasaj total transformat, prin culoare, fotografii și artă. Din inițiativa Asociației Culturale Wild Art, în această dimineață, cu sprijinul Consiliului Județean Constanța și al Primăriei Constanța, în pasajul respectiv a fost inaugurată o galerie de artă inedită, dedicată regretatului Virgil Coman, fost șef al Serviciului Județean Constanța al Arhivelor Naționale, trecut în neființă în mod neașteptat, în urmă cu un an.

„Regretatul prieten Virgil Coman, istoric și director al Arhivelor Naționale, Direcția Județeană Constanța, a fost membru de onoare al Asociației Culturale Wild Art și „povestitorul” evenimentelor culturale organizate de asociație. Pentru că a sprijinit cultura și a fost/este un prieten apropiat al Asociației Culturale Wild Art, noi, ceilalți, avem datoria morală de a duce mai departe proiectele inițiate împreună, Ziua stațiunii Mamaia (organizată la data de 13 august încă din 2014) și fondare unei galerii neconvenționale de artă în orașul Constanța”, au afirmat reprezentanții Asociației Wild Art.

Proiectul Galeria de Artă din pasaj „Virgil Coman” a debutat în luna martie 2017, când a fost trimisă o solicitare către Primăria Constanța pentru o colaborare culturală și o regândire arhitecturală/artistică a pasajului pietonal din zona magazinului Tomis, fară a se schimba destinația inițială de tranzitare a pietonilor și cu lansarea apelului cultural către elevii Colegiului Național de Arte „Regina Maria”, Constanța, de a realiza proiecte de design, arhitectură și artă monumentală vizând imaginea pasajului-galerie.

Elevii de la Colegiul de Artă „Regina Maria”, implicați în proiect

„În luna mai 2017 a avut loc vernisajul expoziției „Galeria de Artă Virgil Coman”, care s-a desfășurat la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman”, Constanța. Expoziția „Galeria de Artă Virgil Coman” a însumat lucrări/propuneri de viziune asupra organizarii spațiului pietonal fiind realizate de elevii Colegiului Național de Arte „Regina Maria” Constanța , sub indrumarea profesorilor Irina Filip, Oana Gardon și Beșcucă Andrei. Lucrarile au fost supuse selecției, iar lucrarea câștigătoare constituie proiectul transpus în realitate pentru realizarea „Galeriei de Artă Virgil Coman”, artiștii câștigători fiind Ingrid Enache, Alexandra Dumitrana, Diana Vâlceanu și Cristina Crețu, coordonator profesorul Oana Gardon. Proiectul Galeria de Artă din pasaj „Virgil Coman” are ca obiectiv general diversificarea ofertei culturale constănțene, prin crearea unui spațiu expozitional neconvențional, stimularea participării active a cetățenilor la viața artistică și promovarea instituțiilor de cultură și a artiștilor. În final acest proiect a fost realizat cu sprijinul Consiliului Județean Constanța și susținut de mulți prieteni ai lui Virgil Coman și ai Asociației Culturale Wild Art”, ne-a precizat Laura Stroe, reprezentanta asociației menționate. Pictura de pe contratrepte și de pe pereți a fost realizată de artistul Trick Patrick.

Omul care dăruia zâmbete tuturor...

„Virgil Coman a simțit să fie Wild Art, a intuit nevoia oamenilor obișnuiți de a lua contact cu istoria, pictura, fotografia, muzica... a dorit să pună în valoare toate acestea într-un mod inedit și ne-a motivat pe toți cei din jur atunci când am fi vrut să abandonăm, să ne vedem de-ale noastre. Întâlnirile cu Virgil, fie că erau într-un cadru sobru, fie că erau la o cafea, debutau cu întrebarea care înca ne răsună în minte: Ce mai facem și unde mai expunem de data asta? I-au plăcut toate evenimentele Wild Art și nu a privat echipa de prezența sa, vorbea zile în șir despre galerii și expoziții, La Babu-n bloc, Caricabuzele și Ziua Stațiunii Mamaia organizată trei ani la rând împreună cu el, au fost preferatele sale.

„Au rămas cuvinte nespuse, vise neîmplinite, zâmbete suspendate...i-am dăruit prea puțin! O galerie de artă într-un pasaj pietonal simbolizează felui său de a fi, de a trăi, de a schimba pozitiv oamenii și locurile, de a umaniza și înfrumuseța, de a însufleți totul în jur, de a transforma banalul în valoare. ...Și totul pentru Oameni!” Asociația Culturală Wild Art.

Asociația Culturală Wild Art regretă trecerea în neființă a Magdalenei Coman, mama lui Virgil Coman și la dorința familiei, data de inaugurare a Galeriei de Artă Virgil Coman a rămas neschimbată.

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
frumos pacat ca avem multi paraziti si imputiti printre noi ,lasati liberi ,carora nu le place munca decat parazitarea si care vor strica in timp tot ce s-a realizat
2
0
Noaptea va trebui sa opreasca circulatia pe acele scari -tiganii si boschetarii vor distruge si vor murdari
3
0
Ce frumos! Felicitari si multumiri celor care s-au implicat!
2
0
felicitari
3
0
felicitari Consiliului Judetean Constanta. Alta conducere, alta viziune
3
0
Foarte frumos!!! Asa proiecte sa tot avem . Aveti grija la tigani sa nu fure sau sa strice cu rea intentie.
7
0
Un mod frumos de a ne aminti de un om deosebit.Felicitari tuturor celor implicati in acest proiect.
6
0
o initiativa si realizare laudabila, o bucurie pentru trecatorii autohtoni dar si pentru vizitatorii de ocazie; felicitari !
11
0
Foarte frumos! Pentru oras, pentru memoria lui Virgil Coman! Sa speram ca se va pastra asa!
11
1
Sunt curios cum o sa arate scarile alea colorate dupa o ploaie mai serioasa.
0
11
Felicitari!!!! Merita! O initiativa de laudat pentru un om laudabil !!
11
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218