REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
12.4° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Gâmbuțeanu moare de gât cu Darie și Dragomir. Vrea să recupereze în instanță daunele de la RAJDP

Gâmbuțeanu moare de gât cu Darie și Dragomir. Vrea să recupereze în instanță daunele de la RAJDP

Replica API 29 mai 2015 | 10:15 127

Încordare la maximum

Încordare la maximum

Butoiul cu pulbere a explodat, iar scandalul dintre directorul Regiei Autonome Județene de Drumuri și Poduri, Adrian-George Gâmbuțeanu și cei doi vicepreședinți ai Consiliului Județean Constanța, Cristian Darie și Cristinel Dragomir, se poartă deja fără perdea.

După ce a făcut plângeri la CJC, Instituția Prefectului și în instanță împotriva lui Darie, invocând incompatibilitatea în privința apartenenței sale la comisia care urma să aleagă membrii viitorului Consiliu de Administrație al RAJDP, Gâmbuțeanu s-a trezit, joi, față în față cu acuzațiile publice aduse de Dragomir, în cadrul ședinței CJC.

„Pentru ședința următoare, solicit public raportul pe 2014, raportul pe primele cinci luni ale lui 2015 privind activitatea Regiei, planul de management al directorului general privind strategia pentru atingerea obiectivelor și criteriile de performanță și planul de măsuri privind indexarea economică a Regiei în perioada 01.06 – 31.12 a.c. Noi am demarat procedura pentru un nou CA. Având în vedere plângerile care au fost făcute în instanță, către Prefectură și CJC, de către directorul general, vis-a-vis de unele aspecte privind incompatibilitatea colegului nostru, vicele Darie, și având în vedere ce s-a întâmplat la Regie în ultimul timp, s-au făcut majorări de salarii, nu știm în baza a ce calcule sau cu aprobarea cui. Eu am trimis o adresă, dar ca să nu mă trezesc și eu că aș avea nu știu ce intenții la Regie, fac această solicitare publică. Am constatat în ultimul timp că atitudinea conducătorului Regiei este că se află în război cu CJC. Ori, lucrul ăsta nu e în regulă. Am încercat să nu mă amestec în lucrurile astea și în ceea ce privește activitatea CJC și, în speță, a contractelor pe care le avem cu RAJDP, este singura relație contractuală, cred că e momentul să știe și CJC care este situația reală a Regiei. (...) Noi suntem pentru măririle salariale, dar să vedem și sursele de unde sunt. Noi, în afară de faptul că știm foarte clar care sunt banii pe care îi dăm pentru întreținerea drumurilor județene, nu avem acces la alte informații sau, cel puțin, în ultimul timp nouă nu ne vin aceste informații. Pentru a evita orice discuție și pentru a nu mai plana tot felul de suspiciuni asupra activității Regiei, care și-așa suferă la capitolul imagine, având în vedere ce s-a întâmplat în ultimul timp, cred că este momentul ca să primim un raport oficial și pe care-l vom analiza într-o ședință viitoare”, a spus Dragomir.

De partea cealaltă, Gâmbuțeanu aproape că nu mai înțelege nimic sau că Dragomir e pe „altă planetă”, întrucât, în opinia directorului RAJDP, nici una din cele invocate nu reflectă realitatea.

„Eu am avut o discuție cu Dragomir pe 14 mai când i-am spus personal despre problemele pe care le are Darie și mi-a spus să-i spun în scris. Am făcut în scris și lui și prefectului (Ion Constantin – n.r.), iar acum se face că nu știe. A doua problemă, este că în luna ianuarie sau februarie a.c., raportul de activitate a fost înaintat președintelui CJC. Dacă l-a consultat și Dragomir sau nu, nu am de unde să știu dacă a binevoit să-l citească. A treia problemă pe care o tot ridică este că mi-a expirat mandatul. Mandatul meu de director general este pe perioadă nedeterminată. Mandatul CA se încheie la instalarea unui nou CA, ce ar trebui numit respectând prevederile OUG 109. (...) Nu vreau să zică că am ceva cu el (Darie – n.r.), cum își așterne așa doarme. E posibil ca ei (Dragomir și Darie – n.r.) să facă anumite acuzații din cauza necunoașterii prevederilor legale sau că nu știu pur și simplu care este realitatea. Comunicarea cu CJC se realizează zilnic, prin directorii Regiei cât și telefonic. Nu înțeleg cum de nu știu ei. Afirmațiile referitoare la salarii, în primul rând, el (Dragomir – n.r.) nu are nici un fel de atribuții în ceea ce privește salariile și salarizarea angajațiilor unei Regii autonome, care are autonomie financiară, în așa fel încât să se încadreze în bugetul de salarii aprobat”, a spus Gâmbuțeanu, pentru Replica.

Totodată, directorul RAJDP consideră că Dragomir și Darie se fac responsabili de traiectoria greșită pe care se află Regia în momentul de față și că, din cauza acestor litigii, va acționa în instanță!

„Referitor la redresare, sunt tot ale CJC, întrucât CJC, prin vicele Dragomir, în perioada în care președintele a plecat în America, a tăiat finanțarea și capitalizarea Regiei prin plata mașinilor și utilajelor cumpărate în leasing de CJC prin RAJDP, ducând la un deficit financiar de peste 10 milioane lei, de care se face că nu știe. În același timp, mai există lucrări executate pentru CJC în valoare de aproximativ 10 milioane lei, pe care, la fel, refuză să le plătească. Credeți că există vreo firmă în țara aceasta la care dacă îi iei din buzunar aproape 20 de milioane să supraviețuiască? Peste 340 de salariați cu familiile lor își pot permite să supraviețuiască în momentul în care nimeni de la CJC nu își asumă nici o răspundere pentru a genera soluții în protejarea patrimoniului județului Constanța? Eu încerc să le apăr cât mai bine, chiar dacă anumiți oameni încearcă să le pună în pericol! Eu vorbesc de niște litigii aici, cu care vom ajunge în instanță. Nu este normal, după ce ne-am rugat de ei și ne-am căciulit. Nu a fost nici unul în stare să-și asume o responsabilitate politică de când CJC nu are președinte. Iar consilierii județeni nu au fost informați, voit! Deși, RAJDP a trimis informări către Dragomir și Darie”, ne-a mai spus Gâmbuțeanu.

Amintim că la ședința din aprilie, Darie a încercat înlocuirea lui Gâmbuțeanu de la șefia RAJDP, ca propunere figurând numele lui Dan Cristu, despre care se presupune că ar avea copilul botezat chiar de către vicepreședintele CJC, Cristian Darie.

Asta nu e tot. Dacă directorul RAJDP nu a dorit să ne ofere mai multe informații, o sursă din anturajul lui Gâmbuțeanu „sparge gheața” și susține că interesele lui Darie la RAJDP au dus la „căpușarea” Regiei.

„Câteva zeci de mii de lei, în jur de 100.000 de lei, pentru care a venit să eșaloneze pe perioade mai lungi. Cam așa are (Darie – n.r.) de dat. El a avut relații comerciale dinainte să vină Gâmbuțeanu la RAJDP. A și vândut, dar și RAJDP i-a executat diverse lucrări prin diverse societăți la care e acționar. Sunt mai multe firme cu care Gheorghe Cristian Darie a colaborat cu RAJDP”, ne-a spus aceasta.

Cristian Darie este, în prezent, asociat la SC Asociaţii SRL, SC General Auto Trading SRL, SC Valcredi Grup SRL, SC General Grup SRL și SC Pleisty SRL, în ultimii ani renunțând la calitatea de administrator sau acționar la alte cinci societăți comerciale.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218