REPLICA ONLINE CONSTANTA

6.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
6.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Garanţii financiare pentru contestaţiile fără fundament. Daraban laudă taxa de "buna conduită"

Garanţii financiare pentru contestaţiile fără fundament. Daraban laudă taxa de "buna conduită"

Replica API 2 iulie 2014 | 00:00 107

Firmele, scoase la tablă

Firmele, scoase la tablă

Guvernul a introdus un nou tip de garanţie, perceput şi ca "de bună conduită", pentru firmele care şi-au făcut un obicei să conteste licitaţiile. Valoarea garantiei va fi plafonată în funcţie de tipul contractului, respectiv dacă este pentru lucrări, bunuri sau servicii şi reprezintă 1% din valoarea estimată a contractului contestat. De asemenea, noua garanţie va trebui depusă doar dacă firma respectivă contestă rezultatul licitaţiei şi va fi stabilită în funcţie de specificul contractului. "Este o iniţiativă lăudabilă, pentru că această formulă cu contestări şi paracontestări la licitaţii au dus la blocarea foarte multor proiecte de interes naţional. Nu pot fi cuantificate acum efectele majore, dar vorbim de proiectele mari, unde 1% înseamnă foarte mult. Când vorbim de zeci de milioane de euro pentru un proiect major de infrastructură, 1% înseamnă foarte mult şi cei care se gândesc să facă contestaţii doar de dragul contestaţiei să ştie că îi costă acest lucru. Au fost şi foarte multe contestaţii fără fundament, care n-au făcut altceva decât să blocheze luni, poate ani de zile proiecte în instanţă", a declarat preşedintele Camerei de Comerţ a României, Mihai Daraban, pentru "Replica".

Guvernul a decis eliminarea schemei aplicată până în prezent, care stabilea că, în măsura în care Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor respinge pe fond contestaţia, autoritatea contractantă va reţine contestatorului o anumită sumă din garanţia de participare, care trebuia depusă, indiferent dacă firma contestă sau nu rezultatul licitaţiei, în raport cu valoarea estimată a contractului, respectiv până la 420.000 lei, inclusiv 1% din această valoare.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614