REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.1° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
11.1° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Garda de Mediu a făcut prăpăd cu controalele!

Garda de Mediu a făcut prăpăd cu controalele!

Replica API 16 decembrie 2016 | 23:57 396

Bilanţ

Bilanţ

Activitatea Comisariatului Gărzii de Mediu Constanţa în anul 2016 a fost una foarte intensă şi s-a materializat în sute de amenzi şi sancţiuni. Activitatea de inspecţie şi control se prezintă astfel: până la data prezentă au fost efectuate un număr de 1145 de inspecţii din care 365 au fost controale planificate, iar 780 de inspecţii au fost inopinate. Inspecţiile neplanificate au fost controalele în urma unor sesizări, 459 la număr. De asemenea, s-au realizat verificări în comun cu Inspectoratul de Poliţie, Inspectoratul de Jandarmi, Direcţia Vamală, APM Constanţa, fiind finalizate un număr de 120 de controale. Principalele neconformităţi depistate au fost: nerespectarea prevederilor autorizaţiilor de mediu, funcţionarea fără acte de reglementare, nerealizarea măsurilor stabilite în controalele anterioare, gestionarea necorespunzătoare a deşeurilor. Prin aceste controale s-au impus măsuri şi au fost aplicate 168 de sancţiuni contravenţionale în valoare de 2.722.000 lei. Totodată, s-au dispus 18 suspendări de activitate şi s-a transmis o sesizare către organele de cercetare penală, în cazut Mineral Protan Agigea.

Ce spune Garda de Mediu despre cazul Mineral Protan Agigea!

Firma Mineral Protan SA Agigea, despre care cotidianul Replica a precizat, în urmă cu câteva luni, că și-a desfăşurat activitatea cu încălcarea legii. Și dacă cercetările au fost, la început, in rem, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța au stabilit ca suspect și, ulterior, inculpat, în persoana administratorului firmei, Claudiu Constantin Dobrin, trimis acum în judecată în dosarul 29244/212/2016. De precizat este că activitatea desfășurată de societatea respectivă a pus în pericol mediul înconjurător, potrivit anchetatorilor. „În cursul anului firma a fost sancționată pentru nerespectarea condițiilor din autorizația de mediu și deoarece deficiențele nu au fost remediate la timp, APM Constanța a emis o dispoziției de suspendare a activității pe o perioadă de 6 luni. Garda de Mediu Constanța a constatat că societatea și-a continuat activitatea și după emiterea dispoziției de suspendare, drept pentru care s-a întocmit această sesizare penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanța. Deoarece la verificările ulterioare s-a constatat că nu au fost îndeplinite măsurile care au făcut obiectul suspendării autorizației, Garda de Mediu a informat APM în vederea anulării autorizației de mediu”, a declarat Adina Staicu, purtătorul de cuvând al Gărzii de Mediu Constanța.

Iată ancheta de la Mineral Protan Agigea

Amintim că după o anchetă amănunțită, procurorul Teodor Niță de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța a dispus trimiterea în judecată a lui Claudiu Constantin Dobrin pentru continuarea activității după suspendare Autorizației de mediu, aceasta fiind de natură să pună în pericol viața ori sănătatea umană, animală sau vegetală, la fel și în ceea ce privește firma. Cronologic, potrivit rechizitoriului, comisarii Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul general, Serviciul Comisariatului Județean Constanța, au efectuat un control de specialitate la Mineral Protan, la data de 10 febtuarie anul curent. Persoana juridică era autorizată să efectueze activități de eliminare prin incinerare a unor categorii de deșeuri de origine animalieră. Mai mult, în cadrul acestei autorizații chiar era specificat că îi este interzis să valorifice deșeuri. În urma controlului au fost găsite mai multe nereguli, motiv pentru care au fost aplicate sancțiuni și pentru că au fost colectate, în vederea incinerării, și alte deșeuri în afara celor pentru care societatea era autorizată, precum materii care nu se pretează consumului sau procesării (produse lactate, congelate, de panificație, grăsimi), provenite de la Metro, Selgros și Carrefour. În plus, se pare că adminstratorul Dobrin nu întocmea și nu transmitea organelor abilitate evidența lunară a deșeurilor.

Mihaela UNGUREANU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218