REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
20.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Gardienii de la Poarta Alba, prinsi cu telefoanele in chiloti

Gardienii de la Poarta Alba, prinsi cu telefoanele in chiloti

Replica API 14 iulie 2010 | 00:00 131

Uite cum ajung celularele dupa gratii, la detinuti

Uite cum ajung celularele dupa gratii, la detinuti

Cămătarii sau infractorii de orice speţă îşi conduc liniştiţi afacerile din închisoare. Telefoanele circulă printre deţinuţi fără probleme, deşi acest lucru este interzis. Ei îşi permit chiar să trimită mesaje de felicitare prietenilor şi cunoscuţilor, dar şi să-şi sune rudele aflate în străinătate. Metodele prin care deţinuţii reuşesc să beneficieze de acest lux sunt diversificate, iar în acest sens un rol esenţial îl au şi unii gardieni care îi ajută pe deţinuţi să-şi primească "marfa" dorită. O parte din lucrătorii Penitenciarului Poarta Albă, recent afectaţi de reducerea salariilor cu 25%, au dat dovadă de multă inventivitate pentru a-şi redresa veniturile, chiar şi cu riscul de a-şi pierde locul de muncă: ei s-au lăsat momiţi de deţinuţi, transformându-se în "cărăuşi" de telefoane mobile, tutun, alcool sau alte produse interzise. În acest an fenomenul pare să fi luat amploare, până în prezent doi lucrători ai Penitenciarului Poarta Albă fiind cercetaţi ca urmare a faptului că au fost prinşi în timp ce încercau să plaseze celulare deţinuţilor. Oficialii unităţii penitenciare spun că la ultima percheziţie, ce a avut loc în data de 8 iulie a.c., au fost descoperite în celulele deţinuţilor telefoane mobile, cartele telefonice, linguri sau cuţite. De altfel, la Sectorul Vizite, lucrătorii penitenciarului spun că au găsit într-un pachet destinat unui deţinut un telefon mobil introdus într-un baton de salam. "La ultimele verificări s-au descoperit pe secţiile de detenţie un număr de 6 telefoane mobile, însă nu putem dovedi că acestea au fost introduse de către lucrătorii unităţii. Conform legii, deţinuţii care ar fi trebuit să primească telefoane nu păţesc nimic, vinovaţi sunt doar cei care încearcă să le aducă. Deţinuţii se scuză şi spun că nu ştiau că rudele urmau să le aducă obiecte interzise de lege. Conform Legii 83/2010, şi rudele deţinuţilor care sunt prinse la Sectorul de Vizită cu telefoanele în pachet ajung pe mâna Parchetului", a declarat, pentru "Replica" de Constanţa, Gelu Dănuţ Dincă, şeful Penitenciarului Poarta Albă.

Percheziţia s-a lăsat cu demisii

Tot în data de 8 iulie, gardianul Nicolae Mureşan şi-a ratat cariera, acesta fiind prins în timpul percheziţiei corporale cu celularul în chiloţi. Gardianul intenţiona să plaseze telefonul mobil unui deţinut pentru suma de 250 euro, susţin reprezentanţii unităţii. "Nu există pădure fără uscături. Aveam informaţii din interior că agentul se ţinea de prostii şi l-am monitorizat mai atent. Suntem conştienţi de faptul că avem şi oameni care nu îşi fac treaba şi tocmai de aceea dorim să-i eliminăm. Agentul a motivat că avea probleme financiare şi vroia să facă rost de bani de la deţinuţi prin plasarea unui telefon mobil. Dacă reuşea să treacă de percheziţia corporală, dânsul urma să primească 250 euro. Chiar dacă ar fi primit 10.000 de euro pedeapsa este acceaşi. O gândire superficială îi determină pe anumiţi angajaţi să comită şi astfel de fapte extrem de ruşinoase", declară comisarul şef Gelu Dănuţ Dincă. Cazul agentului a fost preluat de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, gardianul fiind acuzat de infracţiuni privind executarea pedepselor, respectiv introducere de obiecte interzise în unitatea de deţinere. "Este primul caz dovedit în acest an. Al doilea caz (subcomisarul Lucian Ştefan Tudoraşcu, şeful secţiei de deţinere interioară -n.r.) face obiectul comisiei de disciplină, urmând a se lua o decizie în cel mai scurt timp. În privinţa agentului care a fost prins la ultima percheziţie în timp ce vroia să introducă un telefon mobil în unitatea penitenciară, a fost sesizat Parchetul, iar agentului i-au încetat raporturile de muncă după ce acesta a decis să demisioneze din funcţie", a declarat Gabi Botezan, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Poarta Albă, care adaugă faptul că Nicolae Mureşan activa în sistemul penitenciar din anul 2000 şi nu a mai avut abateri disciplinare până în prezent. Conform oamenilor legii, pentru fapta sa, gardianul riscă o pedeapsă cu închisoarea între şase luni şi patru ani.

Actele penitenciarului luate la control

Menţionăm şi faptul că la percheziţiile din data de 8 iulie a.c. au luat parte şi reprezentanţii Corpului de Control al Administraţiei Naţionale a Penitenciarului (ANP). Coincidenţă sau nu, Penitenciarul Spital Poartă Albă, Penitenciarul Poarta Albă, dar şi Secţia exterioară Valu lui Traian au fost vizitate de un control de fond. Trimişii directorului general, chestorul de penitenciare dr. Ioan Băla, au verificat documentaţiile şi achiziţiile derulate pe fiecare sector. "S-a întâmplat ca în ziua în care l-am descoperit pe agent cu telefonul asupra sa să fie prezentă şi comisia de la ANP care demara controlul de fond. A trebuit să explicăm comisiei că de fapt nu este un fenomen. Anul trecut nu s-au înregistrat astfel de cazuri, în schimb anul acesta ne-am confruntat cu două situaţii. Referitor la control, nici o comisie nu pleacă fără să găsească nereguli", a declarat Dincă. Vom reveni.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102