REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.6° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.6° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Garnitură nouă la CCR: cei 3 noi judecători vor depune jumântul de învestitură în faţa preşedintelui

Garnitură nouă la CCR: cei 3 noi judecători vor depune jumântul de învestitură în faţa preşedintelui

Replica API 10 iunie 2013 | 00:00 206

Daniel Morar, Valer Dorneanu şi Mona Pivniceru formează noua garnitură de la Curtea Constituţională. Cei trei noi judecători sunt aşteptaţi luni, de la ora 15:00, la Cotroceni, să depună jurământul de învestitură în faţa preşedintelui. Astfel, Traian Băsescu îşi întăreşte ultimul aliat. Prin numirea lui Daniel Morar, raportul de forţe se consolidează în favoarea şefului statului. Potrivit legii fundamentale, Curtea Constituţională are nouă judecători, numiţi pentru un mandat de nouă ani, care nu poate fi prelungit sau înnoit. Trei judecători sunt numiţi de Camera Deputaţilor, trei, de Senat şi trei, de Preşedinte. Curtea se înnoieşte cu o treime din judecători, din trei în trei ani.

Până pe 8 iunie, Curtea a fost formată din patru judecători numiţi la propunerea PSD şi PNL şu patru la propunerea PDL, UNPR şi a lui Traian Băsescu. Cel care înclina balanţa în luarea deciziilor era reprezentantul UDMR. Ca urmare a înlocuirii a trei dintre membrii CCR, raportul de forţe se modifică: astfel, Curtea va funcţiona cu trei judecători numiţi la propunerea PNL-PSD, unul numit la propunerea UDMR, trei numiţi prin decret de Traian Băsescu, unul de PDL şi un altul, de UNPR. Daniel Morar, Mona Pivniceru şi Valer Dorneanu iau locurile lăsate libere de Acsinte Gaspar, Ion Predescu şi Aspazia Cojocaru. Ultimii doi au fost în atenţia opiniei publice vara trecută, la referendumul pentru demiterea preşedintelui. Cu votul Aspaziei Cojocaru, referendumul a fost invalidat. Presa a redat o declaraţie a lui Ion Predescu, care ar fi dezvăluit cum s-a dat votul în plenul Curţii. După jurământul de învestitură al celor trei noi judecători, Valer Dorneanu, Mona Pivniceru şi Daniel Morar, plenul Curţii va alege imediat preşedintele pentru următorii trei ani, prin vot secret. Curtea Constituţională a rămas singura instituţie care mai poate răsturna deciziile majorităţii deţinute de USL în Parlament. Potrivit legii, nicio autoritate publică nu poate contesta competenţa Curţii. USL se pregăteşte însă ca, odată cu revizuirea Constituţiei, să modifice şi modul de desemnare a judecătorilor la CCR.

Sursa:Realitatea.net

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218