REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.8° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
14.8° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Gaşca lui Iacubov şi mafia prahoveană a petrolului căpuşează Oil Terminal

Gaşca lui Iacubov şi mafia prahoveană a petrolului căpuşează Oil Terminal

Replica API 30 iulie 2012 | 00:00 1334

Evaziune anuală de milioane de euro, fără leac

Evaziune anuală de milioane de euro, fără leac

Propunerea acţionarului Oil Terminal, fondul de investiţii Broadhurst Investments Ltd, de reziliere a contractelor derulate de compania de stat petrolieră cu firme precum Oil Prod SRL şi Eco Petroleum SRL Constanţa, precum şi readucerea în discuţie a cazurilor Byotech şi Blitz Transport Company ne oferă ocazia de a vedea cine se mai află în spatele societăţilor respective şi ce afaceri au derulat acestea în ultimul timp. Oil Prod şi Eco Petroleum, care apar în absolut toate scandalurile legate de evaziunea fiscală din jurul Oil Terminal, par a fi entităţi comerciale diferite, cu activităţi de sine stătătoare. În realitate, cele două firme din Constanţa lucrează concertat, derulând afaceri de zeci de milioane de euro, de cele mai multe ori în paguba statului, chiar în curtea Oil Terminal.

Oil Prod este deţinută în proporţie de 100% de un cetăţean moldovean din Chişinău, Alexandru Verşinin, născut pe 14.10.1973 în Dubăsari. Cel care se ocupă, în realitate, de actele firmei este, însă, un alt moldovean, de această dată de dincoace de Prut, Eugen Groapă, născut pe 23.12.1959, din Comăneşti, potrivit unui document al firmei, publicat în ianuarie 2010 în Monitorul Oficial. Din Comăneşti provine şi fosta patroană şi fondatoare a Oil Prod, o bătrână de aproape 80 de ani, Ana Dascălu, născută pe 24.11.1933, care, mai mult ca sigur, nici nu a călcat în Constanţa pentru a înfiinţa această firmă, în iulie 2006, cesionată în 2007 basarabeanului Verşinin. Entitatea cenuşie din spatele Oil Prod, băcăuanul Eugen Groapă, deţine mai multe firme specializate în afaceri cu produse petroliere: Moldo Oil SRL Constanţa (trecută, de asemenea, pe numele unui basarabean, Marin Măligă, din raionul Gloveni), Construct Industries SRL Miercurea Ciuc (controlată, oficial, de Vasilica Mădălina Creangă, de 26 de ani, o tânără din Sărata, judeţul Bacău, fără studii), Chim Group SRL Moineşti, SC Agnet Grup SRL Târgu Neamţ şi SC Agnet Soft SRL Comăneşti. Anchetată de autorităţi în mai multe dosare penale, pentru evaziune de miliarde de lei produsă în paguba statului, Oil Prod a înregistrat în 2011 o cifră de afaceri de 66.933.540 lei şi un profit net de 284.363 lei, cu cei 33 de angajaţi ai săi.

Oil Prod şi Eco Petroleum, două braţe ale caracatiţei Iacubov

Şi revenim la legătura extrem de strânsă pe care am descoperit că Oil Prod o are cu mult mai cunoscuta Eco Petroleum SRL: firma basarabeanului Verşinin (sau a băcăuanului Groapă, depinde cum privim lucrurile) a garantat, în decembrie 2010, un credit bancar de 7.608.000 lei contractat de Eco Petroleum de la MKB Romexterra Bank. De altfel, Eco Petroleum este deţinută tot de băcăuani, dar şi de descendenţi ai guvernării Năstase. Este vorba despre asociaţii Camelia Chealfă, de 43 de ani, Gheorghe Chealfă, soţul său, în vârstă de 51 de ani, reprezentant al asociatului Fionnay Ltd, ambii din Dărmăneşti- Bacău şi parteneri oficiali de afaceri ai celebrului Corneliu Iacubov şi Antonio Valentin Rocsin, de 38 de ani, din Bucureşti, nimeni altul decât fiul lui Teodor Chealfă, fostul consilier pe probleme de mediu, administrator al microrafinăriei din curtea Oil Terminal fiind un oarecare Cristian Dumitru. Directorul general al Eco Petroleum este Grigore Georgel Grigore, de 59 de ani, din Bacău, de asemenea partener de afaceri cu Iacubov, amândoi fiind cercetaţi în 1998 după ce ar fi prejudiciat SIF Moldova cu 5,4 miliarde de lei. Reamintim că Iacubov a fost condamnat definitiv, de Curtea Supremă, la 7 ani de închisoare, în luna iunie a acestui an, în dosarul RAFO. Eco Petroleum are un istoric plin de contracte dubioase sau chiar penale primite de la societăţi de stat, numele firmei fiind asociat constant, de-a lungul timpului, cu mafia petrolului din România. Cu toate acestea, campioana scandalurilor de evaziune cu produse petroliere, cu sediul fix în curtea Oil Terminal, funcţionează bine mersi şi o duce bine de tot. Astfel, Eco Petroleum a declarat pentru 2011 un număr de 45 de angajaţi, o cifră de afaceri de 89.884.392 lei şi un profit net de 313.645 lei. Şi, chiar dacă oficial le merge bine, iar neoficial, şi mai bine, oamenii lui Iacubov nu se sinchisesc să-şi plătească datoriile către Oil Terminal. Aşa se face că, potrivit ultimelor raportări ale companiei de stat, valabile pentru primul trimestru al anului 2011, Oil Prod era datoare către Oil cu 126.000 lei, iar Eco Petroleum, cu 261.000 lei. Oricum, din ultimele informări ale Oil Terminal reiese că ambele societăţi fac obiectul unor dosare de cercetare penală instrumentate atât de Poliţia Transporturi, cât şi de DNA (dosarele nr. 20336/P/2009 şi nr.114/P/2010).

Mafia petrolului din Prahova şi afacerile sale penale de la Oil Terminal

Nu numai gaşca lui Iacubov face, mai mult sau mai puţin legal, milioane de euro din comerţul cu produse petroliere din curtea Oil Terminal. "Replica" a prezentat, în exclusivitate, cazurile Byotech Prod General şi Blitz Transport Company, care au scos (sau intenţionau să scoată) ilegal din curtea Oil Terminal mii de tone de motorină, furăciuni care au fost la un pas de a duce la închiderea companiei de stat constănţene. Astfel, în iulie 2009, prahovenii Byotech au scos 682 de tone de motorină Euro 5 din curtea Oil Terminal, fără ca cei din conducerea de atunci a societăţii de stat să fi verificat dacă firma şi-a plătit accizele obligatorii tranzacţiei către stat. Ulterior, Byotech a trimis altă societate prahoveană (mutată ulterior în Bucureşti), Blitz Transport Company, să mai scoată 1.419 tone de motorină din curtea Oil Terminal, dar acest din urmă transport a fost blocat. Escrocheria prahovenilor, derulată cu complicitatea deplină a şefilor de la Oil Terminal, a determinat ANAF să amendeze compania constănţeană cu aproape 9 miliarde de lei vechi, achitaţi în termen de câteva zile, în caz contrar societatea urmând să fi fost, efectiv, închisă, prin pierderea calităţii de antrepozit fiscal. 863.504 lei reprezentând accize şi penalităţi în sumă de 54.451 lei a plătit Oil Terminal în august 2009, bani despre care s-a spus, ulterior, că ar fi fost recuperaţi, totuşi, de la Byotech.

Cine sunt patronii de la Byotech: un puşcăriaş graţiat şi altul anchetat de DNA pentru o evaziune de 7 milioane euro

Situaţia prahovenilor de la Byotech şi Blitz este aproape identică celei a moldovenilor de la Oil Prod şi Eco Petroleum. Aşa se face că fondatorul din 2006 al Byotech Prod General SRL, pe numele său Bogdan Constantin Preda, de 37 de ani, din Ploieşti, a devenit, din octombrie 2010, asociat şi administrator al Blitz Transport Company, alături de tatăl său, Ion Gheorghe Preda, de 58 de ani. Cei doi au preluat firma de la fostul patron Constantin Vlad, un afacerist cunoscut în domeniul petrolier, care apare şi în dosarele lui Sorin Blejnar, dar şi ale celebrului Attila Peter Racz, legate de evaziunea fiscală din Constanţa. Blitz Transport nu a mai depus bilanţul fiscal din 2010, an în care a derulat afaceri de 14.583.667 lei, cu un profit de 989.056 lei, cu doar 2 angajaţi. Un profit aproape dublu chiar şi faţă de Oil Terminal, care a înregistrat în 2011 o cifră de afaceri de 115.773.802 lei şi un profit de 545.419 lei, cu 1.185 de angajaţi. La rândul său, Byotech este deţinută în prezent de anonima Elena Ramona Năstase, de 33 de ani, din Ploieşti. Tânăra a preluat firma producătoare de produse chimice în aprilie 2010 de la foştii asociaţi Sorin Sima, de 36 de ani, şi Florian Comorod, de 40 de ani, ambii din Ploieşti. În momentul "năzbâtiei" cu Oil Terminal, între asociaţi era şi Alexandru Aldabaev, de 52 de ani, din Ploieşti, la conducerea firmei peridându-se, de-a lungul timpului, mai mulţi oameni de afaceri controversaţi din Prahova, precum Andi Mugurel (Andy) Dumitru, dar şi Nicolae şi Laurenţiu Mănăşieru. Demn de remarcat este faptul că asociatul Sorin Sima are încă din 2008 un dosar de evaziune cu motorină, cu prejudiciu de 7 milioane de euro, instrumentat de DNA Braşov, în urma unor escrocherii derulate prin mai multe firme fantomă, printre care şi una din Constanţa, Cris Nav 2005 SRL. De asemenea, Florian Comorod este puşcăriaş de drept comun, graţiat în 1995 de către fostul preşedinte Ion Iliescu. Nici Byotech nu a mai depus bilanţuri fiscale de ceva ani, mai precis, din 2009. Atunci, firma a declarat 3 angajaţi, care au realizat o cifră de afaceri de 18.592.311 lei şi un profit net de 77.668 lei.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367