REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.2° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
18.2° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Găselniţele traficanţilor de etnobotanice: s-au apucat să vândă… tămâie şi deodorant!

Găselniţele traficanţilor de etnobotanice: s-au apucat să vândă… tămâie şi deodorant!

Replica API 1 septembrie 2015 | 00:00 573

În atenţia ofiţerilor antidrog

În atenţia ofiţerilor antidrog

Subiectul legat de etnobotanice a tot fost dezbătut. Prinderi în flagrant, destructurări de reţele infracţionale, închiderea magazinelor de vise. Şi, cu toate acestea, fenomenul consumului este cât se poate de prezent, tinerii distrugându-şi viitorul şi aducându-şi părinţii la disperare. Astfel, menţionăm că anunţurile colcăie pe internet, sunt pagini dedicate pe reţelele de socializare şi chiar siteuri. O găselniţă a traficanţilor este aceea de posta mesaje că nu e pentru consum uman, dar ulterior susţin că e vorba despre Party Pills şi etnobotanice. Ce sunt etnobotanicele şi ce scrie în anunţurile care menţionează că livrarea se face în toate staţiunile de pe litoralul românesc puteţi citi în rândurile de mai jos.

Aproape zi de zi, atât jandarmii cât şi poliţiştii depistează tineri cu droguri asupra lor. Zonele cele mai des întâlnie în dosare sunt Gară, Casa de Cultură, Abator, Tomis Nord şi Cet. Cazuri au fost înregistrate şi în alte colţuri ale urbei de la malul mării. De asemenea, acţiunile oamenilor legii continuă, se efectuează percheziţii, sunt destructurate grupări, persoane ajung după gratii pentru trafic de droguri sau sunt îndrumate către Centrul Regional de Evaluare, Consiliere şi Prevenire Antidrog Constanţa, aici fiind vorba despre cele care consumă.

Însă, cu toate acestea, consumul încă este prezent, cu precădere cel de etnobotanice. Aici, din păcate, tot mai mulţi tineri pică în plasa substanţelor şi ajung dependenţi. Etnobotanicele sunt mai accesibile ca preţ, de unde şi valul îngrijorător al evenimentelor înregistrate. La un moment dat chiar se iscase o mică „revoluţie”, oamenii militând pentru închiderea aşa-ziselor magazine de vise.

Treptat - treptat, acestea au început să dispară însă, la scurt timp, au început să funcţioneze mascate sub emblema sex shopurilor şi aşa mai departe. Anii au trecut, dar consumul de etnobotanice este în toi. Cum este posibil aşa ceva? Foarte simplu, potrivit unei persoane care a consumat plantele aducătoare de moarte, distribuitori sun la tot pasul. În plus, internetul colcăie de anunţuri!

„Vând etnobotanice strong 2015, livrăm în toate staţiunile!”

Nu trebuie să fii mare specialist şi cu abilităţi de detectiv particular, ci doar să tastezi „etnobotanice” pe internet. Rezultatele sunt năucitoare. Spre exemplu, 179 de persoane au apreciat şi distribuit pe reţelele de socializare un anunţ postat pe 9 iulie anul curent, la ora 16.26, de un anume Max. „Comercializăm smoke şi powder. Trimitem în ţară sau ne vedem în Constanţa. Formule vechi dar şi noi. Substanţe legale!

Pure by Magic şi Blackout sunt produsele pe care le deţinem. Cerem şi oferim discreţie. Livrăm în staţiuni precum Saturn, Neptun, Costineşti, Mangalia. Comenzi şi detalii la id-ul de messenger …”, scrie în anunţ. Ce este şi mai halucinat se leagă de faptul că, mai nou, se oferă şi mostre pentru a testa „calitatea” produselor.

Anunţul e şi acum bine-mersi pe internet şi probabil că afacerea merge strună în timp ce alte vieţi se năruiesc. Prin urmare, drogurile sunt distribuite fie prin firme de curierat, fie faţă în faţă dacă te afli pe meleaguri constănţene. Mai exact, cei ce se ocupă cu aşa ceva au domiciliul la malul mării, drogurile fiind depozitate pe undeva. Şi „caracatiţa” nu se opreşte aici.

Găselniţa traficanţilor de etnobotanice: party pills, dar să le foloseşti, chipurile, ca săruri de baie şi tămâie!

Iar cei ce cad în patima etnobotanicelor au de unde alege. Spre exemplu, anunţuri gârlă sunt şi pe Facebook. „Vând en gross Headshot, Maraciuca, Maraciuca Ice, Boom, Ninja, Diesel. Preţuri începând de la 10 lei/g. La comanda mai mare de 350 lei, bonus!!! Livrări în toată ţara prin Fancourier” este unul dintre anunţuri. După cum bine se poate observa din peisaj nu lipsesc ofertele. O altă pagină de pe reţeaua de socializare are denumirea „etnobotanice ieftine” şi nici de aici nu lipsesc reclamele agresive.

„Diesel, m1, ninja, pure by magic, skunk, ganja. Şi multe altele la doar 25lei 1g. Livrarea se face în 48 de ore prin curier rapid. Like la pagină şi puteţi fi printre cei 5 norocoşi care vor câştiga 20 plicuri de pure by magic”. Uluitor, dar, da!, sunt şi câştiguri. O altă găselniţă a traficanţilor de etnobotanice, în ideea de a-şi deschide un site care să pară a fi în regulă, este să posteze un mesaj de genul: „Produsele prezentate pe acest site nu sunt destinate consumului uman.

Persoanele care au cumpărat produsele prezentate pe site-ul nostru cu intenţia de a le utiliza în alte scopuri decât în calitate de săruri de baie, tămâie, deodorante etc., au fost restricţionate pe acest site”. Bun, şi atunci ne întrebăm de ce pastilele care se presupun a fi... tămâie?! se numesc party pills, Strong as Hell (do not double drops)? Sau, în altă ordine de idei, de ce primeşti mostre pentru a testa calitatea conţinutului unui plic de genul: „High way”, „Bla bla”, „Super Strong” sau „Mind charge”?. Şi, ce este şi mai de râsul - plânsul se leagă de faptul că site-ul are şi pagină de Facebook, acolo unde scrie foarte clar că este vorba despre etnobotanice.

Iar tinerii dau likeuri şi cer detalii în comentarii. Aşadar, acestea sunt căile prin care se procură substanţele, foarte accesibile tinerilor din ziua de astăzi. Dar, grav este faptul că totul este absolut ilegal şi totuşi se găsesc portiţe ca afacerile să meargă mai departe.

Ce sunt etnobotanicele şi cum îţi provoci singur o moarte lentă

Aşa cum declara un psiholog din cadrul Centrul Regional de Evaluare, Consiliere şi Prevenire Antidrog Constanţa, tinerii nu sunt informaţi corect. Mai exact, ei obţin detalii fragmentate şi de aici ajung la o concluzie favorabilă lor. Întrebaţi ce sunt etnobotanicele, ei răspund: plante. Plante şi mai ce? Substanţe. Dar ce substanţe? Este vorba despre compuşi chimici periculoşi, toxici pentru organism. Spre exemplu, au fost găsite amestecuri care conţineau tămâie, acetonă şi chiar otravă pentru şobolani.

În cantităţi mici, acestea provoacă efecte halucinogene şi, cu timpul, stări de rău precum greaţă, ameţeli, vărsături, dureri de cap, pierderi de memorie şi apoi moartea. Un exemplu foarte bun dat de un pisholog în timpul unei şedinţe de consiliere a fost legat de otrava pentru gândaci. Când pulverizăm spre o insectă, moare imediat? Nu, se zbate o vreme - au spus tinerii.

Atunci, psihologul a continuat: Şi dacă pulverizăm o cantitate foarte, foarte mică, dar regulat, ce se întâmplă? Eh, asta păţesc consumatorii de etnobotanice. Cuvintele psihologului sunt bune de luat în seamă şi de „rumegat” la un moment dat. Poate înainte de culcare. Şi, foarte important este să ne întrebăm de ce am vrea să tragem în noi otrăvuri, acetonă şi tămâie? Autodistrugerea este o soluţie?

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102