REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
21.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Gaură de 2 milioane de euro în bugetul municipiului Constanţa! Portul Constanţa Sud revine comunei Agigea

Gaură de 2 milioane de euro în bugetul municipiului Constanţa! Portul Constanţa Sud revine comunei Agigea

Replica API 17 iulie 2015 | 00:02 492

Cârjaliu a câştigat procesul pe fond, la Tribunal

Cârjaliu a câştigat procesul pe fond, la Tribunal

Primăria Constanţa a pierdut, în instanţă, Portul Constanţa Sud Agigea. Litigiul dintre Agigea şi Constanţa privind hotarul între localităţi este unul mai vechi, primarul Cristian Cârjaliu fiind cel care a insistat că portul nu aparţine municipalităţii, ci comunei, miza bătăliei fiind taxele pe care agenţii economici din port le achită administraţiei locale de care aparţin. De altfel, în anul 2009, edilul comunei Agigea a declanşat şi un referendum local privind soarta portului. În proporţie de 98%, cetăţenii din Agigea s-au pronunţat în favoarea demersului de preluare a portului, de vreme ce el se află pe raza territorial-administrativă a comunei.

„Soluţia pe scurt: Admite acţiunea. Stabileşte hotarele unităţilor administrativ teritoriale municipiul Constanţa şi comuna Agigea în varianta propusă de comuna Agigea şi stabilită în anexa 3 a raportului de expertiză întocmit în cauză. Respinge cerera formulată de municipiul Constanţa privind acordarea cheltuielilor de judecată”, se arată pe portalul Tribunalului Constanţa. „Azi (joi, 16 iulie a.c. – n.r.), comuna Agigea a câştigat pe fond procesul. Acest litigiu dintre cele două primării a ajuns în instanţă, noi primind câştig de cauză.

În spatele acestei bătălii sunt ani de muncă, inclusiv un referendum valid, din 2009, prin care cetăţenii, în proporţie de 98%, s-au exprimat ca Portul Constanţa Sud Agigea să aparţină comunei Agigea. Cu această ocazie, ţin să îi anunţ pe agenţii economici din port că Agigea nu are taxă de linişte, iar impozitele sunt mult mai mici pentru clădiri şi autovehicule”, a declarat, pentru „Replica” de Constanţa, Cristian Cârjaliu. Solicitat să ofere şi un exemplu concret, edilul a precizat: „Pentru un cap tractor de TIR, în municipiul Constanţa se plăteşte cu aproximativ 3 milioane de lei vechi mai mult faţă de Agigea la asigurarea obligatorie”.

Dacă toţi agenţii economici din Portul Constanţa Sud Agigea îşi vor achita dările către Primăria Agigea, atunci vorbim despre o sumă de circa 1,5 - 2 milioane de euro care va intra anual în vistieria comunei. „Întrucât nu sunt nici slugă, nici lacheu, mi-am atras antipatii de la Constanţa cu acest litigiu, dar pentru mine întotdeauna a primat interesul localităţii şi a cetăţenilor din Agigea”, a mai precizat Cârjaliu. Vestea de la instanţă s-a răspândit cu repeziciune între agenţii economici din agigea, unul dintre aceştia, Ilie Fleşchiu, reprezentant al SC TAR 02 Special SA, declarând: „Am aflat, iar situaţia este bazată pe un fapt logic: marea pleacă din teritoriu de la Agigea”.

Acesta a precizat că firma pe care o reprezintă achită dările la Primăria Agigea, deşi alţi agenţi economici din zonă plătesc la Primăria Constanţa. „De 25 de ani plătesc la Primăria Agigea. E logic aşa. De la Primăria Constanţa am primit o adresă prin care ni se solicita să achităm dările la Constanţa, dar le-am răspuns, tot printr-o adresă, că suntem înregistraţi cu firma la Agigea şi că nu există temei legal să achit la Constanţa; în plus, era şi acest proces pe rol, iar până la soluţionarea lui, rămân aşa cum sunt”, a mai spus Fleşchiu.

Alexandra ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102