REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.7° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
12.7° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

GDF Suez a pierdut definitiv un proces de 70 de milioane de euro cu statul român

GDF Suez a pierdut definitiv un proces de 70 de milioane de euro cu statul român

Replica API 26 aprilie 2016 | 00:00 231

Procesul, cu o miză de 290 de milioane de lei, fusese iniţial câştigat de francezi la Curtea de Apel, dar a fost pierdut la ÎCCJ. Sumele reprezintă cheltuielile furnizorului cu importurile de gaze necesare asigurării consumului clienţilor, nerecunoscute, la acel moment, de ANRE, dar recunoscute ulterior. Atât GDF Suez cât şi E.ON au fost nevoite să facă importuri, pentru că gazele interne ajungeau cu prioritate la combinatele chimice.

Statul roman a scăpat de plata a 66 de milioane de euro către francezii de la GDF Suez (ENGIE), pentru că Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a câştigat, vineri 22 aprilie, definitiv la ÎCCJ un proces intentat de GDF, în 2011, pentru plata a 291 de milioane de lei, reprezentând contravaloarea unui prejudiciu pe care francezii l-ar fi înregistrat în perioada 2008 -2010. ANRE a fost dată în judecată, şi a pierdut la Curtea de Apel, pentru că nu ar fi recunoscut, la acel moment, în costurile furnizorului sumele pe care GDF Suez le-a plătit pe importurile de gaze din perioada amintită, în condiţiile în care gazele produse intern ajungeau cu prioritate la combinatele chimice. Acestea au fost consecinţele unei legi iniţiate de către fostul ministru al Economiei Varujan Vosganian, apoi adoptată de către Guvernul Tăriceanu, rămasă în vigoare şi sub mandatul lui Adriean Videanu, ministrul Economiei în Guvernul Boc.

Sumele pretinse de către GDF Suez au fost şi sunt oricum recuperate în etape de la consumatorii industriali, doar până la momentul 31 decembrie 2014, şi de la populaţie, până în 2018.

“Admite recursul declarat de pârâta Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei împotriva sentinţei civile nr. 1173 din 24 aprilie 2015 a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal. Modifică în parte sentinţa atacată, în sensul că respinge ca neîntemeiat capătul de cerere al acţiunii reclamantei GDF Suez Energy România S.A. privind acordarea sumei de 291.39 milioane lei, reprezentând contravaloarea prejudiciului cauzat acesteia până la data de 31 decembrie 2010. Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei atacate, vizând respingerea ca rămase fără obiect a capetelor de cerere privind obligarea Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei la publicarea valorii actualizate a sumei fixe unitare pentru acoperirea costurilor de achiziţie a gazelor naturale şi obligarea Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei la emiterea unui ordin pentru aprobarea preţurilor finale reglementate, aplicabile de către GDF Suez Energy România S.A. pentru furnizarea reglementată de gaz natural.

Irevocabilă. Pronunţată, în şedinţă publică, astăzi 22 aprilie 2016”, este hotărârea ÎCCJ.

După ce ANRE a pierdut, anul trecut, acest proces la Curtea de Apel, şi a fost obligată la plata a 290 de milioane de lei, preşedintele Autorităţii, Niculae Havrileţ, spunea că la recurs ANRE va avea câştig de cauză, lucru care s-a şi întâmplat. "Din 2012, ANRE a recunoscut datoriile şi le-a dat dreptul sa le recupereze etapizat", a spus Havrileţ. Practic, recuperarea s-a facut prin preţurile reglementate, de la consumator. Potrivit lui Havrileţ, francezii au recuperat integral de la consumatorii industriali până la 31 decembrie 2014, iar de la consumatorii casnici urmează ca sumele să fie recuperate până în 2018.

Sursa: ECONOMICA.net

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218