REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.5° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
11.5° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

GDS ANULEAZĂ ceremonia de decernare a premiului pentru Augustin Lazăr, dar tot îi dă distincția

GDS ANULEAZĂ ceremonia de decernare a premiului pentru Augustin Lazăr, dar tot îi dă distincția

Replica API 17 aprilie 2019 | 04:21 423

Grupul pentru Dialog Social a anunţat că anulează ceremonia de miercuri în cadrul căreia ar fi urmat să îi acorde Premiul GDS pe 2018 procurorului general Augustin Lazăr, conform stiripesurse.ro.

"În urma comunicatului dat de procurorul general, ceremonia de decernare a Premiului GDS ce urma să aibă loc mâine a fost anulată", precizează Grupul pentru Dialog Social.

Ulterior, GDS a revenit cu un alt anunţ în care spune că premiul îi va fi transmis lui Augustin Lazăr la Ministerul Public, iar acesta îl va transmite disidentului Iulius Filip şi tuturor luptătorilor anticomunişti.

"Grupul pentru Dialog Social a luat cunoştinţă de mesajul public prin care procurorul general al României, Augustin Lazăr, anunţă că transmite Premiul GDS pe anul 2018 disidentului Iulius Filip şi tuturor luptătorilor anticomunişti care au făcut cu putinţă ca astăzi să trăim într-o ţară democratică.

Premiul va fi trimis domnului Augustin Lazăr la Ministerul Public spre a fi apoi transmis celor pe care dânsul i-a indicat. În aceste condiţii, de comun acord, decernarea Premiului GDS din data de 17 aprilie 2019 este contramandată. Îl asigurăm pe Augustin Lazăr de solidaritatea noastră în lupta anticorupţie a Ministerului Public pe care îl conduce", explică GDS.

Augustin Lazăr a anunţat marţi, printr-un comunicat de presă, că va transmite foştilor deţinuţi politici şi disidentului Iulius Filip premiul primit de la Grupul pentru Dialog Social pentru lupta anticorupţie, procurorul general exprimându-şi regretul pentru "dramele şi suferinţele trăite de luptătorii anticomunişti".

"Doresc să mulţumesc Grupului pentru Dialog Social pentru acordarea Premiului GDS pe anul 2018. Sunt deosebit de onorat pentru primirea acestei distincţii, pe care o consider o recunoaştere a eforturilor şi rezultatelor Ministerului Public în lupta anticorupţie, în apărarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului, în consolidarea statului de drept.

În acest context, am luat decizia de a transmite Premiul GDS celor care - cu preţul vieţii sau al unor suferinţe inimaginabile - au făcut posibil ca astăzi noi să ne putem exprima liber, să trăim într-o societate democratică, să revenim acolo unde ne este locul, în Europa.

Transmit acest premiu domnului Iulius Filip şi tuturor disidenţilor din cadrul Asociaţiei foştilor deţinuţi politici din România, odată cu asigurările mele că astăzi Ministerul Public este o instituţie care activează la cele mai înalte standarde profesionale.

Folosesc acest prilej pentru a exprima încă o dată regretul pentru dramele şi suferinţele trăite de luptătorii anticomunişti, prin al căror curaj şi sacrificiu a fost scrisă cea mai demnă pagină din istoria contemporană a României", se arată în comunicatul de la Parchetul General.

Tot marţi, judecătorul constituţional Daniel Morar a adresat membrilor GDS o scrisoare deschisă în care spune că renunţă la Premiul GDS primit în anul 2011.

Daniel Morar declară că a fost surprins când a aflat că GDS i-a acordat premiul pe anul 2018 lui Augustin Lazăr, despre care spune că nu este un "torţionar", dar nici un "inocent".

Augustin Lazăr a fost acuzat în presă că a refuzat eliberarea condiţionată a disidentului anticomunist Iulius Filip pe vremea când era membru în Comisia de propuneri pentru liberare din cadrul Penitenciarului Aiud. Ulterior, Augustin Lazăr a susţinut că nu ştia dacă dosarele luate în discuţie în Comisia de la Penitenciarul Aiud erau ale unor deţinuţi politici, însă şi-a cerut "scuze instituţionale" pentru practicile discutabile de dinainte de 1989.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Nu am votat de la majorat si pana acum pt ca mi se parea fara sens. vazand cat de porniti sunt astia de afara impotriva Romaniei, ma duc pt prima oara in viata sa votez. Voi vota cu PSD sau ALDE
1
3
Daca poporului I-ar pasa atat de tare de tema asta, altfel cea mai scandaloasa posibil de la mineriade incoace, poate ar mai avea rost. Dar n-are. Pe popor il doare-n scula. Nu-I pasa, iar daca I-ar pasa, Iohannis n-ar face mai mult de cinci la suta la alegeri. Si va face muuult peste. Hai sa vedem, dar mi-e teama ca am dreptate. Iar daca poporului nu-I pasa, poa sa-i dea lu Lazar si Steaua Ro cu tacam si salata, pentru lupta anticomunista, ca tot aia e.
1
5
daca lazar ii dadea ma-tii la muie , ce faceai , futu-ti gura ma-tii de tortionar , ai fost la Casa Alba cu comunistii tortionari , mancati cu 10 lei mai bine ca la restaurantele de lux , jegosilor !
1
5
o hazna de om, caruia ii pute gura a comunism si crime. Ar trebui deschisa o ancheta parlamentara si penala sa se vada cati din cei 600 de fosti detinuti politici morti la Aiud , au murit in perioada cat a fost criminalul asta procuror de eliberari conditionate, sa se stabileasc cati au fot la comisie la el si au fost blocati in puscarie de acest criminal. Dar ati auzit.... stupoare , au disparut din arhive documentele pana si cele de la CNSAS, oare cine a avut mana lunga ,.? statul paralel?
3
5
GDS ar trebui sa-l declare pe Ceausescu erou post-mortem si pe revolutionari niste infractori,ca apoi sa se deschida dosare penale impotriva lor. Sa vina la putere statul paralel pe fata,sa nu mai conduca de dupa cortine,sa distruga televiziunile libere,sa ramana doar TVR si cei ce lauda terorismul national de stat,. Hastag resist sa fie inarmati si sa bata pe oricine pare ca nu e de accord cu conducerea iubita fascista a USR. Restul partidelor sa fie scoase in afara legii,poate doar peneleul de fapt pedeleul sa fie asimilat USR. Kovesi premier! Romanii vor o tara cu gratii pe steag.
4
3
Procurorul General al Romaniei, dnl Augustin Lazar este linsat de o televiziune patronata de cel mai mare hot si condamnat penal. turnatorul securist dan voiculescu. Haznaua 3 este deja o televiziune a infractorilor,nu este credibila decat pentru hoti,interlopi,criminali ,fosti informatori si adevaratii tortionari,ca iliescu!! Infractorii au o tribuna asigurata la latrine,doar sunt conduse de un securist infractor !
5
5
gds niste limbisti gay muisti pupincuristi
8
0
Infectie umana, care a distrus oamenii.
9
4

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614