REPLICA ONLINE CONSTANTA

19.3° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
19.3° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Geena Davis, David Lynch, Lina Wertmuller şi Wes Studi vor fi recompensaţi cu Oscaruri onorifice

Geena Davis, David Lynch, Lina Wertmuller şi Wes Studi vor fi recompensaţi cu Oscaruri onorifice

Replica API 5 iunie 2019 | 00:00 366

David Lynch

Consiliul Guvernatorilor din cadrul Academiei de film americane (AMPAS) a anunţat luni că va atribui în acest an premii Oscar onorifice regizorului David Lynch, actorului Wes Studi şi regizoarei Lina Wertmuller, în timp ce actriţa Geena Davis va primi Jean Hersholt Humanitarian Award, informează DPA şi AFP.

Oscarurile onorifice, înmânate în trecut în cadrul galei premiilor Academiei de film americane, sunt decernate de mai mulţi ani într-o ceremonie separată şi sunt în atribuite "pentru a onora realizări extraordinare în întreaga carieră, contribuţii excepţionale aduse industriei filmului sau pentru servicii deosebite aduse Academiei", potrivit Consiliului guvernatorilor din AMPAS. Jean Hersholt Humanitarian Award este acordat "unei persoane din universul filmului ale cărei eforturi umanitare au adus laude acestei industrii".

Geena Davis, care a câştigat un premiu Oscar pentru rolul secundar din "The Accidental Tourist" şi a interpretat roluri principale în pelicule precum "Thelma & Louise", "The Fly" şi "A League Of Their Own", este fondatoarea şi preşedintele organizaţiei non-profit Geena Davis Institute on Gender in Media, care militează pentru eliminarea prejudecăţilor de gen şi a stereotipurilor din industria de divertisment şi pentru impulsionarea rolurilor feminine. În 2015, vedeta americană a lansat Bentonville Film Festival pentru a sprijini femeile şi diversitatea din industria de divertisment.

După ce a debutat în lungmetraj cu filmul "Eraserhead" din 1977, David Lynch a devenit unul dintre cei mai remarcaţi şi mai influenţi regizori din cinematografia americană. Drama sa din 1980 "The Elephant Man" a primit opt nominalizări la premiile Oscar, inclusiv la categoriile "cel mai bun regizor" şi "cel mai bun scenariu adaptat" pentru Lynch, dar şi la categoria "cel mai bun film". Cineastul a mai primit două nominalizări la Oscar pentru regia filmelor "Blue Velvet" (1986) şi "Mulholland Drive" (2001), însă nu a reuşit niciodată să câştige un Oscar în categoriile competiţionale.

Actorul Wes Studi, născut în Oklahoma într-o familie din tribul Cherokee, este renumit pentru interpretarea unor personaje amerindiene puternice. După ce s-a făcut remarcat în 1990 cu filmul "Dances With Wolves" şi cu rolul neînfricatului luptător Magua din tribul Huron din pelicula "Last of the Mohicans" din 1992, Wes Studi a câştigat aprecierea criticilor de specialitate graţie interpretărilor sale din filme precum "Geronimo: An American Legend", "Heat", "The New World", "Avatar" şi "Hostiles".

În 1976, Lina Wertmuller a devenit prima femeie nominalizată la Oscarul pentru regie cu filmul picaresc "Seven Beauties", care i-a adus o nominalizare şi la categoria "cel mai bun scenariu original". Cunoscută pentru abordarea unor chestiuni politice şi sociale, ea a regizat şi alte pelicule valoroase, precum "The Basilisks" (1963), "The Seduction of Mimi" (1972), "Love and Anarchy" (1973) şi "Swept Away" (1974).

Anul trecut, premiile Oscar onorifice au revenit actriţei Cicely Tyson, compozitorului Lalo Schifrin şi agentului de publicitate Marvin Levy, în timp ce producătorii Kathleen Kennedy şi Frank Marshall au fost recompensaţi cu Irving G Thalberg Memorial Award.

Premiile din acest an vor fi înmânate la gala Governors Awards ce va avea loc pe 27 octombrie.

AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218