REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.1° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
8.1° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

General constănțean, erou al României și fost director al aeroporturilor din județul nostru, s-a stins din viață

General constănțean, erou al României și fost director al aeroporturilor din județul nostru, s-a stins din viață

Replica API 15 noiembrie 2017 | 11:09 313

Generalul de aviație (r) Gheorghe Constantin, erou al României, ce a luptat în al Doilea Război Mondial și a contribuit la construirea aeroporturilor civile din județul Constanța, s-a stins din viață. Generalul a încetat din viață la vârsta de 96 de ani.

Gen. Gheorghe Constantin a fost președintele Asociației Veteranilor de Război Constanța, din 1992, și președinte onorific al Asociației ARPIA filiala Constanța.

Născut pe 12.04.1921, în comuna Seimenii Mici, a urmat cursurile Școlii Civile de Pilotaj ARPA din București. După al Doilea Război Mondial, a fost încadrat ca pilot în Escadrila 347 Hidroaviație de la Constanța, iar în 1955 a fost numit comandant al Escadrilei 256 Hidroaviație de la Palazu Mare.

Trecut în rezervă în 1958, lui Gheorghe Constantin i s-a încredințat conducerea și administrarea aeroporturilor civile din județul Constanța, între care aeroportul Palas, al cărui comandant a fost până în anul 1960, după care a preluat conducerea Aeroportului civil Constanța (Mihail Kogălniceanu), unde a fost comandant până în 1968. Mai departe, până în 1982, și-a continuat activitatea ca director adjunct cu probleme de flotilă și aprovizionări la NAVROM Constanța, nota colegul său din cadrul ARPIA, Nelu Enache.

Generalul de aviație Gheorghe Constantin a fost declarat erou al României și a primit și distincția de cetățean de onoare al Constanței.

Într-un interviu acordat în urmă cu câțiva ani, generalul rememora întâmplările prin care a trecut în timpul Celui De Al Doilea Război Mondial, când a reușit, prin curajul său, să-l impresioneze pe mareșalul Ion Antonescu sau când, convins că va cădea prizonier în mâinile rușilor, și-a pus pistolul la tâmplă.

„De trei ori mi-am pus pistolul la tâmplă!”

„În lupta care s-a dat, eu am doborât patru din cele nouă avioane de vânătoare. Dar şi avionul nostru a fost lovit, aşa că am aterizat forţat între localităţile Razdelnaya şi Pavlovca. Mitraliorul fusese rănit grav, aşa că l-am scos din avion şi l-am cărat în spate la o distanţă de vreo 20 de metri de avion. Ţipa, plângea, că-l dureau îngrozitor picioarele. Era sânge peste tot, am încercat, l-am legat cu faşe, dar degeaba. L-am acoperit cu iarbă şi a murit între timp. Eu m-am dus la vreo 20 - 30 de metri, era un şanţ străjuit de gărdurariţă, am scos pistolul, să mă împuşc! De trei ori l-am pus la tâmplă! Ni se spunea că piloţilor care sunt prinşi li se taie limba, nasul, urechile, le sunt scoşi ochii. Aşa că mi-am zis că decât să mor în astfel de chinuri, mai bine mor cu demnitate. În timp ce eram în şanţ, am auzit venind o motocicletă cu ataş. Erau cinci militari, uniformele le erau murdare de pământ, am zis că sunt ruşii care văzuseră avionul prăbuşindu-se. Abia când i-am auzit vorbind, am realizat că erau români. Erau de la un post înaintat de-al infanteriei noastre, au văzut avionul cu tricolorul cum a aterizat forţat şi au venit spre mine. Ei m-au ajutat să mă depanez, pentru a putea să decolez”, își amintea gen. Gheorghe Constantin. Evenimentul în care era să-și piardă viața i-a adus prima distincție din viața de militar, Steaua României cu panglică de Virtutea Militară, pe care mareşalul Ion Antonescu i-a pus-o în piept.

Trupul neînsuflețit va fi depus la Casa mortuară Clares, de la Cimitirul Central Constanța, iar înmormântarea are loc, miercuri, ora 14,00, la Cimitirul Central. Cotidianul „Replica de Constanța” transmite sincere condoleanțe familiei pentru pierderea suferită.

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Avem eroi martiri ,dar revolutie cand a fost ??
0
0
Adevaratii eroi, nu cei ai revolutiei...
6
1
Sa il odihneasca.
6
0
DUMNEZEU SA L AIBA IN PACE IN ZBORUL LIN CATRE CERURI !
6
0
DUMNEZEU SA-L ODIHNEASCA!
7
0

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614