REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.7° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20.7° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Generaţia de infractori este în plină dezvoltare la Constanţa! O familie din Hârşova este exemplul perfect

Generaţia de infractori este în plină dezvoltare la Constanţa! O familie din Hârşova este exemplul perfect

Replica API 18 mai 2015 | 22:53 154

Ce se întâmplă cu copiii din familii dezorganizate?

Ce se întâmplă cu copiii din familii dezorganizate?

Drepturile omului interzic punerea la zid a persoanelor nevoiaşe cu mulţi copii. Însă, cum se procedează în momentul în care părinţii sunt iresponsabili, lasă minorii de capul lor şi astfel se transformă în infractori? Mulţi ar spune că este treaba DGASPC, dar şi instituţia respectivă caută circumstanţe atenuante pentru a nu despărţi un copil de familie. În caz contrar, minorul ajunge într-un centru de Plasament şi soarta lui e cu du-te vino. Între timp, până la a se găsi o soluţie cu privire la generaţia de infractori, care este în continuă dezvoltare, exemplele se înmulţesc la malul mării. Minori care sparg maşini, locuinţe, tâlhăresc, ucid. De partea cealaltă sunt cei care ajung victime, fiind găsiţi morţi prin apartamente din Mamaia pentru că nu s-au înţeles la bani pentru o partidă de amor şi câte şi mai câte. Un exemplu din această categorie este familia Ali din Hârşova, ai cărei copii nu au un viitor prea strălucit.

Minorul lăsat de izbelişte azi, infractorul de mâine. Pe zi ce trece, acest lucru devine tot mai evident, mai ales că legea este oarecum de partea celor ce nu au împlinit încă vârsta majoratului, ei având circumstanţe atenuante atunci când vine vorba despre săvârşirea unei fapte penale. Şi exemple sunt multe, care au în prim plan odrasle ce provin din familii dezorganizate, cum ar fi Nicuşor, minorul care tot fuge din centrul de plasament şi a spart peste 70 de maşini în municipiu şi localităţi din apropiere, hoţi din locuinţe, tâlhari etc. De partea cealaltă, unele dintre aceste victime ale părinţilor delăsători pot ajunge să se prostitueze, să fie violate sau chiar să fie ucise cu sânge rece, cum a fost şi cazul fetei de 15 ani, care a murit de mâna unui preot, într-un apartament din Mamaia, întrucât a cerut mai mulţi bani pentru o partidă de sex. În categoria de faţă se poate încadra şi familia Ali din Hârşova, care a turnat puradei pe bandă rulantă, după care au crescut de capul lor. Cu tatăl plecat în străinătate la „muncă”, în Italia, şi mama hai hui prin Hârşova, minorii s-au autoeducat şi au ajuns fie în atenţia poliţiştilor, fie cu dosare stufoase pe masa judecătorilor. Spre exemplu, în anul 2010, un scandal lua proporţii la malul mării, ajungând să fie mediatizat şi la nivel naţional. Trei tineri au „tocmit” doi minori, o fată şi un băiat, de 10 ani, cu bancnote de 1 leu, pentru a face sex printre mesele terasei My Place din Hârşova. Copiii s-au supus, au fost filmaţi şi imaginile au ajuns pe internet. Fata din filmări este membră a familiei Ali. Mama, respectiv Chezbana Ali, avea lacrimi de crocodil la acea vreme, vărsându-şi amarul printre sughiţuri şi dându-se cu fundul de pământ, şocată (evident!) de ceea ce a putut face fiica ei la numai 10 ani. Nu a ştiut, a aflat de pe filmări, avea un teren şi urma să construiască o casă, soţul era plecat la muncă – toate bune şi frumoase pentru ca Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Constanţa să nu despartă copilul de mamă şi să nu ia nici o măsură. Se întâmplă şi în familii mai bune, au zis unele guri, noua generaţie fiind una teribilistă şi scăpată din mână, chiar dacă în cazul de faţă fetiţa abia putea să lege două cuvinte şi nu fusese niciodată la şcoală. Cercetările au continuat, dar vizându-i pe cei ce au pus minorii să facă sex, i-au filmat şi plătit pentru asta.

De la fetiţa tocmită să facă sex la 10 ani, la fratele ei – campion la furturi

Între timp, viaţa familiei Ali îşi urma cursul firesc, fiecare de capul lui, şcoală ioc şi „distracţie” cât cuprinde. Astfel ajungem la minorul Ali Patroi, care a furat de nici el nu mai ştie cât şi de unde. Probabil că şi aici mama îşi îneacă amarul, tot şocată (evident!) cu privire la ce a putut face fiul ei, nici el prea şcolit, ce-i drept. Furtişagurile au tot intrat în atenţia oamenilor legii dar mai mereu a fost cercetat în stare de libertate, avantaj fiindu-i vârsta, un real impediment în achetele oamenilor legii. Asta până în noiembrie 2013, când Judecătoria Hârşova l-a condamnat la un an şi lase luni pentru furt, parte vătămată fiind Stăncel B. Dar, cu suspendare, ceea ce micului infractor i-a dat aripi. A continuat şirul infracţiunilor, până în ianuarie 2015, când s-a transformat în huligan. Poliţiştii din Hârşova, la data de 16 ianuarie a.c., ora 18.50, au fost sesizaţi despre faptul că, persoane necunoscute au pătruns în locuinţa unei localnice în vârstă de 78 de ani şi, prin ameninţări, au deposedat-o de suma de 310 lei. Demarând operativ cercetările, poliţiştii au identificat 3 tineri cu vârste cuprinse între 17 şi 20 de ani, toţi din localitate, bănuiţi de comiterea faptei, reţinându-i pe bază de ordonanţă pentru 24 de ore, pentru comiterea infracţiunii de tâlhărie calificată. Este vorba despre Patroi Ali, Sergean Sibelgean Şaban şi Cocoi Memet. Aceştia au pătruns în locuinţa femeii mascaţi şi au făcut prăpăd. Între timp, acelaşi Patroi s-a mai ales cu o trimitere în judecată, tot pentru furt, înregistrată pe 12 mai. Parte responsabilă civilmente este tot Chezbana Ali, care, cel mai probabil, este tot şocată şi toate cele. Între procese, arestări şi eliberări, Patroi şi Chesbana au fost obligaţi să plătească părţilor vătămate sume de bani, cu titlu de despăgubiri materiale. Dar le-au plătit? Ce mai contează. Va fi iar condamnat, va ieşi din închisoare şi apoi să te ţii. În tot acest timp, alţi copii lăsaţi de izbelişte vor prinde aripi şi vor intra în sfera infracţională, un cerc vicios din care cu greu mai ies.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367