REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.6° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
7.6° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Generaţia nouă de şoferi, COMPROMISĂ! Iată cum sunt învăţaţi să parcheze în staţiile de autobuz

Generaţia nouă de şoferi, COMPROMISĂ! Iată cum sunt învăţaţi să parcheze în staţiile de autobuz

Replica API 3 noiembrie 2016 | 23:31 223

Uite cine face „şcoală”!

Uite cine face „şcoală”!

Municipiul Constanţa a ajuns să fie sufocat de maşinile parcate la întâmplare. Acest lucru se întâmplă de foarte mult timp, iar conducătorii auto nu sunt sancţionaţi. Poliţiştii încearcă să amendeze şoferii care parchează neregulamentar, însă se lovesc de procedura greoaie de sancţionare a conducătorilor auto care nu sunt găsiţi la maşină. În aceste condiţii, şoferii constănţeni îşi lasă maşinile pe unde apucă, în staţii de autobuz, pe trecerile pentru pietoni, pe trotuare sau chiar în stradă. Un astfel de caz a fost surprins zilele trecute pe bulevardul Alexandru Lăpuşneanu. Două autoturisme au fost parcate într-o staţie de autobuz, iar cel mai grav este că una dintre maşini era de la o şcoală de şoferii.

Avocatul Poporului a formulat la mijlocul anului 2015 la Curtea Supremă un recurs în interesul legii prin care a cerut ca instanţa să se pronunţe cu privire la legalitatea hotărârilor consiliilor locale care reglementează procedura privind ridicarea vehiculelor staţionate neregulamentar. Curtea Supremă a admis acţiunea Avocatului Poporului şi a decis că ridicarea autovehiculelor staţionate neregulamentar nu poate fi făcută în baza unor hotărâri ale consiliilor locale. Astfel, oamenii legii au rămas cu un sigur instrument pentru sancţionarea şoferilor care parchează aiurea: amenda. Se pare că la Constanţa nu este suficientă doar amenda deoarece şoferii nu au nici un fel de bun simţ şi nu se gândesc că pot obstrucţiona traseul autobuzelor. Fenomenul parcărilor alandala pare să ia amploare la Constanţa pe z ice trece. Luni, 31, octombrie, 2016, două autoturisme au fost suprinse în timp ce staţionau în staţia de autobuz din zona Banca Religiilor. Mai grav este că una dintre maşini aparţinea unei şcoli de şoferi! – iată, aşadar, ce învaţă viitorii şoferi (sau, de la cine)!

Iată cum sunt sancţionaţi conducătorii auto

Sancţionarea şoferilor care opresc sau staţionează cu încălcarea legii se face în baza Ordonanţei nr.2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, dar şi în baza Codului Rutier (OUG nr. 195/2002). Spre deosebire de sancţiunile pentru lipsa rovinietei, care se dau proprietarului autovehiculului, în cazul opririlor şi staţionărilor neregulamentare sunt sancţionaţi şoferii, indiferent a cui este maşina. De exemplu, dacă un şofer îşi lasă maşina într-o staţie de autobuz câteva ore, lucru foarte des întâlnit la Constanţa, sancţionarea acestuia este destul de greoaie. În primul rând, oamenii legii pot aştepta lângă maşină până se întoarce şoferul. Dar nu există agenţi pentru fiecare şofer care parchează neregulamentar şi pleacă. A doua cale ar fi ca poliţiştii să-i solicite în scris proprietarului maşinii să comunice cine a condus autovehiculul cu pricina în ziua şi la ora la care a fost găsită neregulamentar. Dacă proprietarul maşinii nu comunică datele cerute, acesta poate fi sancţionat cu o amendă între 9 şi 20 de puncte amendă.

Mihaela UNGUREANU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614