REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.9° Constanța Mie., 17 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6702
17.9° Constanța Miercuri, 17 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6702
 

Geoană: Europa e înconjurată de un inel de state eșuate; lipsa de coordonare ar trebui să ne îngrijoreze

Geoană: Europa e înconjurată de un inel de state eșuate; lipsa de coordonare ar trebui să ne îngrijoreze

Replica API 16 octombrie 2015 | 00:16 185

Europa este înconjurată de "un inel de state eșuate", "cu potențial de haos", dar nu migrația ar trebui să îngrijoreze, ci mai degrabă de lipsa europeană de coordonare, a declarat, joi, președintele Institutului Aspen România, Mircea Geoană.

"Ceea ce este îngrijorător este că pentru prima dată (...) Europa este înconjurată de un inel de state eșuate și cu un potențial nemaivăzut de haos și de oameni care să vină în Europa. De la Sahara până în Afganistan, de la problemele care există în Ucraina, în Caucaz, în Siria sau Irak, în Libia, astăzi, observăm un fenomen care reprezintă un risc foarte mare pentru noi în Europa și pentru echilibrul global în general", a afirmat Geoană, în cadrul Forumului București 2015.

El a arătat că, dincolo de riscuri de securitate generate de "teroriști din a doua generație", importante pentru Europa sunt potențialul Afganistanului, impasul din Siria, dificultățile din Irak, problemele din Libia, adică "o combinație de crize mai mari sau mai mici care conduc la un exod".

"Nu ar trebui să ne fie teamă de migrație, e un fenomen natural, trebuie să ne fie teamă de o combinație de probleme geopolitice din Europa care ar putea duce la o migrație inacceptabil de mare. (...) Nu mi-e teamă de fenomenul în sine, ci de această furtună perfectă, care cred că este doar începutul. Aici ar trebui să ne punem centurile de siguranță și să ne așteptăm la vremuri tulburi. Cred că fundația UE va fi supusă unui test", a spus Geoană.

Pe de altă parte, el a criticat intenția Marii Britanii de a organiza un referendum cu privire la rămânerea în Uniunea Europeană.

"Noi suntem aliații Marii Britanii, cooperăm strâns pe apărare, pe informații operative, există o cooperare între București și Londra, dar când vine vorba de protejarea drepturilor de liberă circulație, când Londra cere o renegociere a pachetului și a tratatelor (...), spunem (...): Da, mulțumesc, nu. Deci recunoaștem că avem o problemă și nu pot să le spun cetățenilor că acest contract pe care l-am semnat cu toții nu mai este valabil. Nu putem schimba elementele fundamentale ale Europei doar pentru că avem o problemă internă. Atunci și România va cere referendum, Tsipras în Grecia a jucat această carte deja și atunci se vor organiza referendumuri pe orice subiect pe care un politician în țara lui îl consideră relevant", a susținut Mircea Geoană.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369