REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.7° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
13.7° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Geoană: Mesajul Parisului privind Schengen poate fi o invitaţie la compromis pentru Berlin şi Haga

Geoană: Mesajul Parisului privind Schengen poate fi o invitaţie la compromis pentru Berlin şi Haga

Replica API 15 iulie 2013 | 00:00 164

Senatorul PSD Mircea Geoană a declarat că mesajul premierului francez, Jean-Marc Ayrault, de susţinere a aderării în următoarele luni la Schengen a României şi Bulgariei cu punctele de frontieră aeriene, poate fi o invitaţie la compromis pentru capitalele cu rezerve, Berlin, Haga şi Helsinki. "Poate să fie o invitaţie în principal pentru Berlin şi evident şi pentru Haga şi Helsinki. (...) Îndrăznesc să sper că mesajul Parisului va putea reprezenta o invitaţie la un compromis rezonabil şi cu alte capitale care încă au rezerve, unele pronunţate, cu privire la aderarea României şi a Bulgariei", a declarat, pentru MEDIAFAX, Mircea Geoană, preşedintele Comisiei parlamentare comune privind aderarea la Schengen.

El a arătat însă că, deşi afirmaţia premierului francez "este o veste bună", nu trebuie "proclamată victoria înainte ca ea să se producă".

"Cred că nu putem să ne pronunţăm înainte de a vedea încheiate alegerile din Germania din 22 septembrie, cu formarea unui nou guvern şi Bundestag la Berlin", a afirmat Geoană.

De asemenea, el a remarcat că premierul francez a vorbit "în premieră" de o aderare etapizată, numai cu frontierele aeriene, fără cele maritime, în condiţiile în care aderarea cu punctele de frontieră terestre "reprezintă în continuare un grad de complexitate mai mare, în special din cauza acestui flux potenţial de imigraţie masivă care vine din Orient pe filiera Turcia-Grecia-Bulgaria".

"Chiar dacă va fi o intrare etapizată, trebuie să înceteze, să fie spart acest zid de neîncredere, de motive reale şi pretexte mai mult sau mai puţin politice la adresa României", a mai spus Geoană.

Premierul francez, Jean-Marc Ayrault, a declarat că Parisul susţine acordarea României, "în câteva luni", a "semnalului" aderării la spaţiul Schengen cu punctele de frontieră de pe aeroporturi.

"Franţa a acordat mereu o atenţie sporită intenţiei României, a guvernului român de a adera la spaţiul Schengen, însă, după cum ştiţi, apartenenţa la acest spaţiu presupune atât drepturi, cât şi obligaţii. Prin urmare, dacă se vrea avansarea negocierilor şi nu aşteptarea unei etape următoare, este nevoie de pragmatism. De aceea, Franţa a propus ca măsură imediată permiterea deschiderii frontierelor aeriene", a afirmat Ayrault, într-un interviu difuzat sâmbătă de Digi 24, realizat la finalul vizitei oficiale în România a oficialului francez (11-12 iulie).

Întrebat ce înseamnă "măsură imediată", el a răspuns că "în câteva luni" şi îşi doreşte ca acest pas să fie făcut până la sfârşitul anului, deşi îi este foarte greu să dea un termen exact având în vedere că decizia aderării la Schengen se ia în unanimitate de către celelelate state.

El a arătat că "România este pregătită" pentru acest prim pas al aderării la Schengen datorită "eforturilor extraordinare făcute" şi a adăugat că "românii trebuie să primească un semn din partea Europei".

Pe de altă parte, el a arătat că "e încă de lucru" pentru cealaltă etapă a aderării şi cu punctele de frontieră terestră.

"Sigur că rămân şantierele celorlalte aspecte care trebuie corectate. Fiecare stat membru al spaţiului Schengen are drepturi, dar şi obligaţii, cum spuneam mai devreme, cea mai importantă fiind obligaţia de a asigura securitatea la frontieră, pentru a se putea atinge astfel şi obiectivul comun al acestui spaţiu, respectiv asigurarea securităţii colective contra criminalităţii, corupţiei. (...) E vorba de garanţiile cu care România şi celelalte ţări candidate, precum Bulgaria, trebuie să vină în privinţa asigurării depline a frontierelor contra criminalităţii, garanţii că lupta împotriva corupţiei va continua cu mai mult aplomb. Toate acestea sunt angajamente asumate de toate statele Schengen, deci e încă de lucru", a mai spus Ayrault.

Premierul francez a declarat şi joi, la întrevederea cu preşedintele Traian Băsescu, de la Palatul Cotroceni, că Parisul a fost întotdeauna deschis aderării României la spaţiul Schengen, menţionând că măsurile de combatere a corupţiei şi criminalităţii vor ajuta acestui obiectiv.

Preşedintele Traian Băsescu afirma în urmă cu două săptămâni, într-un interviu pentru Wiener Zeitung, că se aşteaptă ca aderarea României la spaţiul Schengen să aibă loc în aprilie 2014, dar ţara noastră trebuie să îşi îndeplinească angajamentele.

"Contez pe aderarea noastră în aprilie 2014", afirma Băsescu pentru Wiener Zeitung, întrebat când va deveni România membră Schengen.

Decizia privind calendarul de aderare a României şi Bulgariei a fost amânată la Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne din luna martie, în urma opoziţiei Germaniei, Olandei şi Finlandei, care au arătat că aşteaptă ca Bucureştiul şi Sofia să aibă mai întâi mai multe progrese în cadrul Mecanismului de Verificare şi Cooperare în domeniul Justiţiei. Următorul raport al Comisiei Europene privind MCV pentru cele două ţări este aşteptat în luna decembrie a acestui an.

sursa: mediafax

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102